Vanamo – Natural Skincare

Pure verzorgingsproducten zonder schadelijke chemische toevoegingen zijn een stuk populairder in Scandinavische landen en de Baltische regio dan bij ons in Nederland en België.

Katja Kosonen komt uit Finland en heeft haar kennis van kleine verzorgingsmerken meegenomen en voor ons beschikbaar gemaakt in haar webshop Vanamo Natural Skincare.

Veel producten zijn Ecocert gecertificeerd of ze bevatten wilde lokale ingrediënten, zoals arctische bessen. In het assortiment zijn ook enkele producten te vinden die geweldig zijn voor baby’s en kinderen. Bijvoorbeeld biologische 100% Shea Boter. Katja is nog maar net van start gegaan met haar bijzondere webshop, en ze heeft grootse uitbreidingsplannen voor het assortiment.

Een onderonsje met een Finse schone

Wat betekent Vanamo?
Vanamo is de Finse naam voor het linnaeusklokje (Linnaea borealis). Het linnaeusklokje is een kleine bloem met lichtroze blaadjes en het groeit in het koude klimaat van de boreale en subarctische bossen. De delicate schoonheid van de bloem representeert de ongerepte noordelijke natuur, waar het grootste deel van de ingrediënten voor onze producten vandaan komen.
Wat ervaar je als het grootste verschil tussen de producten uit Finland en Nederland? Wat kenmerkt een typisch Fins bio-verzorgingsproduct?
Ik denk dat het klimaat een grote rol speelt. Noord-Europa is bekend om zijn lange koude winters en korte zomers. Dit is niet leuk voor de huid, die soms temperaturen van -35 °C moet doormaken. Daarom moeten de producten echt doeltreffend zijn met veel voedende en verzachtende ingrediënten. Gelukkig zijn er veel goede ingrediënten om te plukken in de uitgestrekte wildernis. Veel natuurlijke verzorgingsproducten bevatten bessen of planten van de pure lokale natuur. De hoeveelheid antioxidanten in wilde Arctische bessen bijvoorbeeld is echt hoog. Hoewel deze bessen genieten van de eindeloze zonneschijn van de middernachtzon in de zomermaanden, moeten ze ook de barre omstandigheden van de lange, koude en donkere winters overleven. Dit maakt hen bijzonder wonderbaarlijke natuurlijke ingrediënten voor huidverzorgingsproducten.
Waar moeten producten aan voldoen om in de shop te komen?
Ik heb deze producten met grote zorg gekozen en ik heb ze ook zelf uitgetest. De nadruk licht op kleine artisanale producenten uit Scandinavië en de Baltische regio. Alle producten moeten natuurlijk en veilig zijn, wat betekend dat ze natuurlijke ingrediënten bevatten van hoge kwaliteit en dat er geen schadelijke stoffen gebruikt zijn. Vaak zie je producten met veel nutteloze ingrediënten; ik wil dat elk ingrediënt echt een rol speelt. De hoeveelheid biologische of wilde ingrediënten moet ook hoog zijn. Eveneens is diervriendelijkheid zeer belangrijk, ik ben een grote dierenliefhebber en wil geen producten verkopen die op dieren getest zijn. Ten laatste moeten de producenten ook milieuvriendelijk zijn in hun operaties, zoals het gebruiken van gerecycleerde materialen en lokale ingrediënten.
Welke producten gebruik je zelf dagelijks?
Op dit moment gebruik ik ‘s morgens twee producten: Duizendblad Bloemenwater van een Lets merk genoemd Dabba, en een Oogcontour & Lippenbalm van het Finse Flow Cosmetics. Het is meestaal niet nodig om je gezicht te wassen met reiniger ‘s morgens, alleen maar verfrissen is doorgaans voldoende. Tijdens de dag hydrateer ik mijn handen en lippen met pure biologische Shea Boter van Flow Cosmetics. ‘s Avonds reinig ik eerst mijn gezicht met Blauwe Bosbes Gezichtsreiniging Balsem van Flow Cosmetics, die niet alleen reinigt maar ook hydrateert. Daarna gebruik ik, behalve het bloemenwater en oogcontour & lippenbalm, ook Verzorgend Gezichtsserum en Hydraterende Crème van het Finse Mia Höytö Cosmetics. Al deze ingrediënten hebben tijd om te werken tijdens de nacht, en ‘s morgens voelt de huid heerlijk!
Heb je een gouden beauty tip voor ons?
Als ik een ding zou zeggen, is het dan: Gebruik een toner! Dit is iets wat veel mensen over het hoofd zien, maar het is een belangrijke hydraterende stap in de dagelijkse verzorgingsroutine. Onze huid heeft een dunne zure beschermingslaag die gemakkelijk wordt beschadigd door alkalische reinigingsmiddelen. Een toner herstelt deze natuurlijke pH-balans.
Goede moderne toners zijn niet hard voor de huid, zoals in het verleden, maar ze zijn verzachtend en hydraterend. Een toner kan ook een grote hulp bieden bij het verminderen van roodheid. Ik zelf gebruik liefst toners die in spray flessen zitten – ze zijn heel snel, gemakkelijk en verfrissend om te gebruiken, ook tijdens de dag!

Thank you! Katja Kosonen!

Vond je het leuk om dit te lezen? Deel het dan met anderen!


Je weet nu hoe leuk ik Vanamo – Natural Skincare vind. Tot nog toe heeft niemand anders een beoordeling geschreven. Heb jij zelf ervaring met ze? Schrijf dan snel zelf een beoordeling en verdien eeuwige roem!

Een beoordeling is pas echt leuk wanneer andere ecomama's er iets aan hebben. Dus schrijf een informatief stukje over jouw ervaring.

0

Ik ben echt heel erg benieuwd wat jij er van vindt.

Je eerste beoordeling wordt niet direct geplaatst, dan wil ik even checken of er geen creeps en spammers op de loer liggen. Maar daarna staat elke volgende door jou geschreven beoordeling direct online.