Corque

‘Creatief met kurk!’ Ik ben vast niet de enige, die bij het product kurk direct denkt aan dertig jaar geleden toen kurk helemaal hot was. Maar raad eens? Kurk is weer helemaal terug!

Ik vind kurk een hele rustieke maar ook robuuste uitstraling hebben. En nu kun je in Nederland terecht bij Corque voor werkelijk de meest uiteenlopende producten van kurk. Je kunt het eigenlijk zo gek niet bedenken of je kunt het ook van kurk maken. Laptoptassen, iphone hoesjes, ipad sleeves, petjes, portefeuilles, vlinderdassen, hoedjes en zelfs een paraplu!

Voor de fashion fans onder ons: accessoires van kurk zijn helemaal hip en vrijwel elke accessoire is ook verkrijgbaar in een kurken versie. Welke wil jij?

Mama Inge, die meedeed aan de rubriek Viva Mama is ook op slag verliefd op de kurken tassen van Corque.

Een onderonsje met creatieve vrouw

Kurk, dat is toch dat droge, kruimelige spul?
Ja, dat denken de meeste mensen maar dat komt omdat we dan aan de prikborden en de flessenkurken denken. Dit is heel anders, in de vorm van kurktextiel is kurk soepel, buigzaam en zelfs enigszins elastisch. Wat ikzelf zo opvallend vind is dat het zo lekker zacht en warm aanvoelt.
Hoe wordt kurk eigenlijk gewonnen?
De eerste oogst van kurk kan plaatsvinden als de boom een omtrek van 80cm heeft bereikt. De boom is dan zo’n 25 jaar oud. Deze eerste oogst is nog niet fijn genoeg van structuur en wordt virgin cork genoemd. Pas 9 laar later ontstaat de fijnere kwaliteit kurk die nodig is.
De schors wordt gestapeld en zes maanden in de open lucht opgeslagen. In deze tijd stabiliseert de kurk waarna het gesorteerd kan worden op dikte en kwaliteit. Na deze periode worden de delen kurk gekookt en gestoomd waardoor het materiaal gezuiverd en meer flexibel wordt.
De kurk wordt eerst in dikke blokken geperst om het daarna in dunne plakken te kunnen snijden. Deze plakken worden gepolijst en op een (afhankelijk van de toepassing) achtergrond gelijmd zodat het gebruikt kan worden als kurktextiel of kurkpapier.
Het mooie van de kurkeik is dat deze na de oogst weer nieuwe schors maakt en dat een goed beheerde boom meer 3-5 keer meer CO2 kan absorberen. Daarom is
het ook zo belangrijk dat de kurkbossen in Portugal in stand gehouden worden. Ze vormen een zeer belangrijk eco-systeem met daarin verschillende bedreigde diersoorten zoals de Keizerarend en de Iberische lynx.
Waar/ wanneer heb je zelf kurk ontdekt?
De eerste keer dat ik met deze vorm van kurk in aanraking ben gekomen was in Zuid-Frankrijk, in het mooie kunstenaarsstadje Pezenas, waar een winkeltje was met deze bijzondere producten. Toen ik het materiaal voelde was ik meteen verkocht en wilde ik er meer van weten.
Welke kurkproducten gebruik je zelf dagelijks?
Nog steeds het prikbord dat we al jaren hebben! Maar nu natuurlijk ook vooral de tassen, zoals de blauwe tas met de camel schouderriemen en de bruine laptoptas. En verder het visitekaartjes/theezakjeshoesje en wat sieraden. Mijn dochter is dolgelukkig met haar corkstar-tas en mijn vriend gebruikt de zakentas en de dwarsfluittas.

Thank you! José Wethlij, eigenaar van Corque!

Vond je het leuk om dit te lezen? Deel het dan met anderen!

Lees snel verder bij soortgelijke weetjes


Je weet nu hoe leuk ik Corque vind. Tot nog toe heeft 1 andere ecomama een beoordeling geschreven. Heb jij zelf ervaring met ze? Schrijf dan snel zelf een beoordeling en verdien eeuwige roem!

Een beoordeling is pas echt leuk wanneer andere ecomama's er iets aan hebben. Dus schrijf een informatief stukje over jouw ervaring.

  1. Christa Janssen says:

    Ik heb al 2 schoudertassen,gekocht in 2009 en 2010 plus een knipbeursje van kurk ,ze zijn alle drie nog even mooi,af en toe reinig ik ze met water.Heb ze gekocht in winkeltje in onze vacantie plaats Pezenas.Zeer vriendelijke bediening en ook uitleg .Ook de armbandje voor de kleinkinderen zijn nog pico bello.Geniet nog altijd van mijn mooie tassen,je ziet ze helaas niet veel hier in Heerlen,jammer want ze zijn echt de moeite waard om ze te kopen.

0

Ik ben echt heel erg benieuwd wat jij er van vindt.

Je eerste beoordeling wordt niet direct geplaatst, dan wil ik even checken of er geen creeps en spammers op de loer liggen. Maar daarna staat elke volgende door jou geschreven beoordeling direct online.