I like waste

Saskia Zweers is nog maar 23 jaar en heeft van haar studie gelijk haar werk gemaakt. Ze is student Levensmiddelentechnologie aan de Wageningen Universiteit, daarnaast runt ze de webshop iLikeWaste.nl, waarin ze zelfgemaakte producten verkoopt, die zijn gemaakt van afval. En dat doet ze met een missie. Ze wil namelijk de afvalberg verkleinen en mensen laten nadenken over hun weggooigedrag. You go girl! O, ja en ze vindt het natuurlijk gewoon leuk om dingen te maken en te ontwerpen.

Een onderonsje met een drukke student

Zo! Creatief! Bedenk je alles zelf?
Ja! Alle producten heb ik zelf ontworpen en gemaakt. Vaak leer ik mezelf een techniek aan via vrienden, familie of internet en pas ik die toe op een bepaald afvalmateriaal. Door gewoon eens kritisch te kijken naar wat je zoal op een dag in de afvalbak laat verdwijnen, zag ik in veel materialen nieuwe kansen. Duurzaamheid en energie besparing vind ik belangrijk, en bovendien heb ik er altijd al van gehouden om creatief bezig te zijn. Door deze doelen te verenigen, is het idee voor iLikeWaste.nl ontstaan.
Sinds wanneer ben je bezig met afval upcyclen?
Enkele jaren geleden ben ik zelf actief begonnen met hergebruiken. Ik zat op de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag en daar ben ik toen plots op het idee gekomen om melkpakken voortaan niet meer weg te gooien. In eerste instantie wist ik nog niet precies wat ik er mee ging doen, maar ik vond het materiaal gewoon zo mooi dat ik het zonde vond om weg te gooien. Na enkele maanden sparen heb ik er mijn opdracht voor het propedeutisch examen aan gewijd: de Evolutie der Melkpakken.
Graaf je in de containers om aan materiaal te komen?
Nee, dat is helemaal niet nodig. Er zit al genoeg bruikbaars tussen mijn eigen huishoudelijke afval! Soms vraag ik wel aan vrienden of kennissen of ze bepaalde materialen voor mij willen bewaren, kaarsvet resten bijvoorbeeld. Maar ondersteboven in de container hangen is echt niet nodig hoor.
Wat is jouw favoriete afval-item?
Ik denk dat dan toch als eerste aan melkpakken. Melkpakken zijn gemaakt van prachtig materiaal. Ze zijn stevig, gemaakt van karton, maar door ze zowel aan de binnen als buitenzijde te coaten met plastic zijn ze waterdicht. Vanuit het oogpunt van afval scheiden is het een rampproduct: plastic en karton wat tegen elkaar aan zit kun je lastig van elkaar scheiden. Daarom lijkt het mij beter een melkpak meerdere keren te gebruiken. Helaas gebeurd dat momenteel niet. Ik vond dat daar verandering in moest komen, en daarom bedacht ik diverse toepassingen waarmee melkpakken nog een tweede leven kunnen krijgen (etuis of als kaft van een notitie- of schetsboekje bijvoorbeeld).
Van wie zou je graag eens afval recyclen?
Idealiter zou ik ieders afval willen recyclen. Het liefst zou ik het zien dat er helemaal geen afval meer bestaat in deze wereld. Dat alles hergebruikt kan worden, en dat het ook daadwerkelijk gebeurd. Maar, wie weet lukt dat ooit op een dag…. zonder hoop geen idealen!

Thank you! Saskia Zweers!

Vond je het leuk om dit te lezen? Deel het dan met anderen!

Lees snel verder bij soortgelijke weetjes


Je weet nu hoe leuk ik I like waste vind. Tot nog toe heeft niemand anders een beoordeling geschreven. Heb jij zelf ervaring met ze? Schrijf dan snel zelf een beoordeling en verdien eeuwige roem!

Een beoordeling is pas echt leuk wanneer andere ecomama's er iets aan hebben. Dus schrijf een informatief stukje over jouw ervaring.

0

Ik ben echt heel erg benieuwd wat jij er van vindt.

Je eerste beoordeling wordt niet direct geplaatst, dan wil ik even checken of er geen creeps en spammers op de loer liggen. Maar daarna staat elke volgende door jou geschreven beoordeling direct online.