Prikkeltje

“Suja suja Prikkeltje, daar buiten schijnt de maan. Je bent een stekelvarkentje, maar trek het je niet aan.” oftewel Wees trots op wie je bent. Dit komt uit een versje van Annie M.G. Schmidt en daaraan dankt deze leuke webshop haar naam ‘Prikkeltje’. Alle kinderen verdienen het om spelenderwijs gestimuleerd te worden. En écht leuk en goed speelgoed helpt daarbij. Elske van Prikkeltje heeft er haar specialiteit van gemaakt.

In de webshop van Prikkeltje vind je verrassend origineel speelgoed, dat soms juist schittert in haar eenvoud. Zoals de grote poppen van luckyboysunday of het prachtige design speelgoed van miller goodman. Het zijn veelal merken, die je niet in elke webshop tegenkomt wat het dus ook direct een prima shop maakt voor cadeaus. Extra handig zijn daarbij de filters op leeftijd of zelfs kleur.

Prikkelend voor kinderen én volwassenen

Elske heeft duidelijk smaak en gelukkig voor ons verkoopt ze ook ontzettend originele spulletjes voor volwassenen. Zoals maffe theedoeken, bijzondere kussens voor op de bank en stationery.

Een onderonsje met de grote glimlach achter de blije webshop

‘Puur en eerlijk speelgoed’ waar moet speelgoed voor jou aan voldoen?
Voor mij is het belangrijk dat speelgoed een uitdaging in zich heeft, waardoor kinderen gemotiveerd worden om er iets mee te gaan doen. Of dat nu komt omdat het slim in elkaar steekt, omdat je er iets creatiefs mee kunt, dat het je fantasie prikkelt of omdat het helemaal anders is dan anders. Daarnaast let ik er altijd erg op dat het duurzaam is, dat het langer dan een paar dagen of weken meegaat. Ik vind het verder fijn om te weten dat de manier waarop het wordt gemaakt oog heeft voor mens en milieu, dus geen kinderarbeid, eerlijk loon voor de makers (fair trade), hout uit duurzaam onderhouden bossen, biologische producten, dat soort dingen. En het is toch ook wel belangrijk hoe het er uitziet, is het een strak of origineel ontwerp, prikkelt het de zintuigen, de creativiteit?
Wat zijn de meest bekende merken?
Het Deense merk Maileg heeft erg veel fans, ook bij Prikkeltje. Ze hebben heel veel leuke dingen maar het meest bekend zijn wel hun konijnen in verschillende maten met – sinds kort – de leukste kleertjes die je er los bij kunt kopen. Heel mooi gedetailleerd gemaakt allemaal en alles komt in gelimiteerde oplage. Wat veel mensen niet weten, is dat Maileg ook heel verantwoord te werk gaat. De banden met de fabrieken gaan jaren terug en de werknemers, die vaak dingen met de hand in elkaar zetten, krijgen een eerlijk loon. Bovendien worden waar mogelijk biologische stoffen gebruikt. Dat zie je meer bij Scandinavische merken, die vinden dat soort dingen zo normaal, dat ze daar niet specifiek mee te koop lopen. Een ander bekend merk is het designerlabel Luckyboysunday. Zij maken onder andere behoorlijk dure knuffels die altijd heel origineel en van uitstekende kwaliteit zijn. Met de hand gebreid in Bolivia van Alpacawol en ook daar krijgen de dames een eerlijk loon voor hun werk. Anne Claire Petit doet hetzelfde maar dan met plattelandsvrouwen in China. Ons houten speelgoed komt vooral van Janod en Vilac, beide met een oorsprong en productie in Frankrijk. Van het Nederlandse Engelpunt verkopen we duurzaam servies en duurzame slingers, van Fabelab hele leuke en originele biologische dingen zoals een kleed dat je tot zwaan kunt vouwen, van 1973 kaarten met plantaardige inkt en ga zo maar door. Verder verkopen we expres ook minder bekende merken, dat maakt Prikkeltje juist zo leuk. Op deze pagina vind je al onze merken en bijbehorende producten op een rij: kijk zelf maar eens.
Wat ligt er misschien wel bij jullie onder de kerstboom dit jaar?
Wij hebben twee jongens, van vier en zes, dus bij ons onder de boom ligt dit jaar zeker weten een knikkerbaan van Hape/ Educo, als hij niet al in de zak van Sinterklaas zit! Deze zijn zo goed gemaakt en vragen er echt om om steeds weer op een nieuwe manier in elkaar gezet te worden. Leuk met de music maker erbij, daar zijn de kinderen dol op. Verder twijfel ik nog tussen “Het grote boek van de ruimte” en een mooie atlas waar ze uren in kunnen turen. Ons meisje van zeven maanden krijgt alvast het stapelspel met de eendjes om de kleuren op een hele leuke manier te leren kennen. En dan misschien nog iets kleins, knutselspulletjes, knikkers, een rammelaartje.
Ik zie ook steeds meer in de categorie voor mama’s en papa’s, zien we binnen kort een compleet warenhuis?
Dat zou leuk zijn! Het past zeker in de toekomstvisie die ik voor Prikkeltje heb uitgestippeld. Maar het gaat langzaam, dat vind ik belangrijk. Ik combineer de winkel met mijn gezin en wil graag op beide fronten betrokken zijn. Dat lukt alleen als alles in balans is en de winkel niet de overhand krijgt omdat het te snel groeit. Bovendien wil ik precies weten wat ik verkoop, met wie ik samenwerk, enzovoorts. Daar gaat tijd en onderzoek in zitten. Maar je hebt gelijk, er komt langzaam maar zeker steeds meer voor papa’s en mama’s. Hou ons dus maar in de gaten, wie weet.
Wat is jouw droom voor een duurzame wereld?
Een duurzame wereld begint bij een veilige, vredige wereld. Pas als aan zulke basisbehoeften is voldaan, kun je nadenken over “luxe”-problemen zoals “Waar komt mijn speelgoed eigenlijk vandaan?”. Maar zolang wij in het Westen in vrede leven, mogen we daar best even bij stil staan en ook over bijvoorbeeld wat je er mee doet als je kinderen er niet meer mee spelen. Zet je het op zolder, zodat de volgende generatie er weer iets mee kan, zoals mijn ouders met mijn Duplo hebben gedaan en waar de jongens nu bijna elke dag mee spelen. Of verkoop je het, of geef je het weg, of kieper je het in de prullenbak? En wie heeft het eigenlijk gemaakt? Wil ik dat proces met mijn aankoop steunen of niet? Mijn droom is dat mensen iets meer stil staan bij wat ze zelf bij kunnen dragen, al is dat nog zo weinig. Alle beetjes helpen.
Heb je nog een ‘duurzaam speelgoed tip’?
Ja, ik heb zeker nog een tip. Veel mensen denken dat bijvoorbeeld houten speelgoed per definitie duurzaam is omdat het van hout is. Of dat het gifvrij is omdat het aan de eisen van de EU voldoet. Maar de EU staat beperkte hoeveelheden gif gewoon toe en hout kan ook het tropisch regenwoud zijn, of ander bos dat liever niet gekapt had moeten worden. Als je zeker wilt weten dat het duurzaam is, kijk je naar een FSC-label of een eco-label. Nu zijn er voor speelgoed nog niet zo gek veel keurmerken op dat gebied, maar je ziet het vaak ook aan de prijs. Is het relatief goedkoop, dan is het wat duurzaamheid betreft juist vaak een duurkoop.
Wt is de meest verrassende feedback, die je weleens van een klant hebt gehad?
Bij alle bestellingen die ik verstuur, schrijf ik een kaartje om te bedanken en verder met een wisselende inhoud. Nu krijg ik hierop wel vaker positieve reacties, maar eentje uit 2013 hangt tot op de dag van vandaag op mijn werkplek. “Beste mevrouw Prikkeltje, Hartelijk dank voor het toezenden … enz.”. Een handgeschreven kaartje, per post verstuurd door een oudere dame die een paar cadeautjes voor haar kleinkinderen bij ons had besteld, per telefoon omdat ze het internet nog niet goed begreep. Om maar even te laten weten dat ze wel heel blij was met de service en de cadeautjes. Een hele leuke verrassing!

Thank you! Elske Sluysmans, eigenaresse van Prikkeltje!

prikkeltje ervaring webshop educatief speelgoed

Vond je het leuk om dit te lezen? Deel het dan met anderen!

Lees snel verder bij soortgelijke weetjes


Je weet nu hoe leuk ik Prikkeltje vind. Tot nog toe heeft niemand anders een beoordeling geschreven. Heb jij zelf ervaring met ze? Schrijf dan snel zelf een beoordeling en verdien eeuwige roem!

Een beoordeling is pas echt leuk wanneer andere ecomama's er iets aan hebben. Dus schrijf een informatief stukje over jouw ervaring.

0

Ik ben echt heel erg benieuwd wat jij er van vindt.

Je eerste beoordeling wordt niet direct geplaatst, dan wil ik even checken of er geen creeps en spammers op de loer liggen. Maar daarna staat elke volgende door jou geschreven beoordeling direct online.