Return to Sender

Je hebt vast al eens een cadeau met een goed verhaal van Return to Sender gezien. Maar ken je het goede verhaal achter Return to Sender ook?

Return to Sender gelooft dat eerlijke handel de motor is achter duurzame economische ontwikkeling. Zij geloven dat armoede in de armste regio’s van de wereld wordt bestreden door ontwikkeling van de lokale economie. Daarom verkopen ze producten uit arme regio’s in Europa. Die handel is van groot belang voor de groei van de lokale economie.

Er zijn twee collecties: ééntje kun je kopen bij de Hema en één is exclusief te verkrijgen via de webshop van Return to Sender. Neem dus vooral ook even een kijkje in de webshop!

Een paar jaar geleden kocht ik een bolero van Return to Sender bij de Hema. Ik ben er nog steeds erg blij mee. Tegenwoordig koop ik vooral cadeaus van Return to Sender. De cadeaus zijn vaak kleurrijk, vallen lekker op en hebben bovendien een goed verhaal. De producten worden over de hele wereld gemaakt en daarom zijn ze vaak ook nog eens erg origineel.

Wat ik niet wist, is dat in de webshop van Return to Sender nog meer leuke producten te koop zijn. Ook online een cadeau bestellen (en rechtstreeks naar de ontvanger versturen) kan dus.

Een onderonsje met een gedreven wereldverbeteraar

Waar kennen we Return to Sender van?
Stichting Return to Sender is een initiatief van Katja Schuurman. Return to Sender zoekt naar bijzondere producten uit de armste gebieden over de wereld. Deze geïmporteerde producten worden vervolgens verkocht via de winkels van HEMA en sinds oktober 2012 ook via returntosender.nl. Return to Sender zoekt naar bijzondere producten uit de armste gebieden in de wereld: prachtige producten met een goed verhaal waarvoor de interesse verder reikt dan de lokale afzetmarkt. Via de Return to Sender webshop, waar de nieuwe cadeaucollectie wordt verkocht, of de verkooppunten van HEMA, waar de Return to Sender & HEMA samenwerkingscollectie wordt aangeboden, krijgen lokale producenten een groter, internationaal, publiek.
Return to Sender is uitgegroeid tot een succesvolle organisatie waarin Katja nog steeds een belangrijke rol speelt. Het kantoor wordt onder leiding van Janneke Monkhorst bestiert door een groep enthousiaste dames.
Return to Sender richt zich duidelijk op de eerlijke handel, maar wordt er ook gekeken naar de materialen van de producten?
Onze focus ligt op het fair ondernemerschap, daarbij letten we ook op het gebruik van de juiste grondstoffen. We geven onze voorkeur aan producten gemaakt van gerecyclede materialen zoals; Laptop sleeves gemaakt van oude billboards, emmers en bureau artikelen van autobande of poppenkleertjes gemaakt van restmaterialen.
Wie bedenkt de producten?
Voor de Return to Sender & HEMA samenwerkingscollectie doen we dit samen met HEMA en voor onze cadeauwebshop doen we dit zelf.
Welk land staat hoog op jullie verlanglijstje om zaken mee te doen?
Op dit moment werkt Return to Sender met meer dan 25 verschillende producenten uit 16 landen. Onze doelstelling is het creëren van duurzame economische ontwikkeling in de armste regio’s van de wereld. Wij geloven dat handel de manier is om een dergelijk ontwikkeling te stimuleren. We streven er dan ook naar om met onze handelspartners een duurzame relatie aan te gaan en hen meerdere orders te geven. Daarnaast ondersteunen we hen via onze returnprojecten in het vergroten van hun markt. Voor het samenstellen van onze collecties gaan we dan ook uit van de groep producenten waarmee we inmiddels enige tijd werken en is hierdoor de ruimte om met nieuwe producenten een samenwerking aan te gaan beperkt maar voor mooie projecten en ideeën staan we altijd open en elke aanvraag bekijken we dan ook goed.
Welk product is het meest populair?
Op dit moment zijn dat onze gelukskistjes!
Dit zijn kistjes boordevol geluk en symboliek uit de verschillende landen waar Return to Sender werkt. Wat zo leuk eraan is, is dat je deze kleine altaartjes een persoonlijke touch kunt geven door er een foto, eigen tekst of ander leuk detail aan toe te voegen. Een waanzinnig origineel en speciaal cadeautje!
Wat is je eigen favoriete product en waarom?
Dat zijn de Zulu love letters! Dit is een nieuw product dat op dit moment in productie is. Deze Zulu love letters zijn gemaakt door Zulu vrouwen op het platteland van Zuid-Afrika. Hier werken o.a. Ngnonephi, Nomusa en Nthombikhona aan. Zij maken de kralen versieringen volgens een oude Zulu traditie.
In hun cultuur is het niet gebruikelijk hardop te zeggen dat je om iemand geeft, maar je verstopt je boodschap in de kralen. Iedere kleur en combinatie heeft zijn eigen betekenis. Een mooie symbolische manier dus om iemand te ‘versieren’, of simpelweg te zeggen dat je om hen geeft! Door de productie van de Love Letters houden de vrouwen een bijzondere traditie in ere en bouwen ze aan een duurzame toekomst voor zichzelf en hun families.

Thank you! Janneke Monkhorst, Manager Director Return to Sender!

Een filmpje van deze cadeaubedenkers

Dit filmpje is door Return to Sender zelf gemaakt. Ze hebben zelfs hun eigen Youtube kanaal, daar kun je alle filmpjes bekijken.

Vond je het leuk om dit te lezen? Deel het dan met anderen!

Lees snel verder bij soortgelijke weetjes


Je weet nu hoe leuk ik Return to Sender vind. Tot nog toe heeft niemand anders een beoordeling geschreven. Heb jij zelf ervaring met ze? Schrijf dan snel zelf een beoordeling en verdien eeuwige roem!

Een beoordeling is pas echt leuk wanneer andere ecomama's er iets aan hebben. Dus schrijf een informatief stukje over jouw ervaring.

0

Ik ben echt heel erg benieuwd wat jij er van vindt.

Je eerste beoordeling wordt niet direct geplaatst, dan wil ik even checken of er geen creeps en spammers op de loer liggen. Maar daarna staat elke volgende door jou geschreven beoordeling direct online.