Skoon Ecodesign

Wij eco-liefhebbers weten het natuurlijk allang! Mooie designspulletjes kunnen ook heel duurzaam zijn. Bij Skoon (dat betekent ‘schoon’) kun je terecht voor design van milieuvriendelijk of hergebruikt materiaal: tassen van fietsbanden, etuis van melkpakken, manden van autobanden, boomstamtafels van verantwoord hout en je moet gewoon even regelmatig kijken om op de hoogte te blijven van alle mooie spulletjes. De ontwerpers komen deels uit Nederland, maar er komen ook producten van fair trade projecten uit ontwikkelingslanden. Het leukste van dergelijke cadeaus is dat je niet alleen een cadeau aan iemand geeft, maar ook een goed verhaal.

Een onderonsje met een schone dame

Waar begon jullie eco-liefde?
Toen we beiden bij Greenpeace werkten en leerden dat er zoveel foute spullen worden geproduceerd.
Welke ontwerpers zijn het meest populair?
Doreen Wetphall is zeer populair, zij maakt geweldig werk en zoekt heel goed uit wat het productieproces betekent voor het milieu op het gebied van energie en ook vervuiling.
Zijn alle producten in de shop duurzaam?
Vrijwel alles is duurzaam, maar het hangt er ook vanaf welke criteria je gebruikt. Zo hebben we een radiootje op zonne-energie dat gemaakt is van een kunststof. Kwa zonne-energie dus duurzaam, maar niet wat betreft toegepast materiaal. We zoeken naar zo duurzaam mogelijk, maar veel onderdelen als bijvoorbeeld schroeven of ritsen, zijn niet duurzaam verkrijgbaar.
Welk product heeft het meest bijzondere verhaal?
Een schaal met een goed verhaal: de Vandaalschaal wordt gemaakt van het glas van de kapotte ruiten van bushokjes! Zo komt er uit iets negatiefs toch iets moois. Ontwerpster Dominiek Steinmeijer ziet regelmatig vernielde bushokjes. Ze raapt het glas op, wast het en smelt het om tot de Vandaalschaal. Elke schaal is net weer anders.
Wat is je eigen favoriete Skoon-item?
Ik vind de nieuw producten altijd erg leuk, nu bijvoorbeeld Cup of Tea, van hergebruikte kopjes met kaarsvet erin. Maar ook heel simpel de armbandjes van gsm-toetsen of de schalen die gemaakt zijn van oude lp’s zijn leuk en laten zien hoe snel de tijd gaat.

Thank you! Kick van der Mark, eigenaar!

Vond je het leuk om dit te lezen? Deel het dan met anderen!

Lees snel verder bij soortgelijke weetjes


Je weet nu hoe leuk ik Skoon Ecodesign vind. Tot nog toe heeft niemand anders een beoordeling geschreven. Heb jij zelf ervaring met ze? Schrijf dan snel zelf een beoordeling en verdien eeuwige roem!

Een beoordeling is pas echt leuk wanneer andere ecomama's er iets aan hebben. Dus schrijf een informatief stukje over jouw ervaring.

0

Ik ben echt heel erg benieuwd wat jij er van vindt.

Je eerste beoordeling wordt niet direct geplaatst, dan wil ik even checken of er geen creeps en spammers op de loer liggen. Maar daarna staat elke volgende door jou geschreven beoordeling direct online.