Straid

Sommige mensen willen het verschil kunnen maken. Zo is Straid ontstaan met een groep mensen die door investeringen en productontwikkeling werkgelegenheid willen creëren in ontwikkelingslanden.

In de webshop van Straid kun je terecht voor allerlei verschillende producten. Er zijn veel cadeau artikelen zoals woon accessoires te krijgen, maar ook mode artikelen zoals shawls en sieraden.

Een onderonsje met Marcel

Wanneer is de shop opgericht?
Straid is in 2007 opgericht, in het begin als groothandel en heel kleinschalig. De webwinkel is in november 2010 open gegaan. Naast de producten van Straid worden er ook producten van andere mensen met een passie voor een (ontwikkelings)land aangeboden. Producten die met dezelfde overtuiging zijn gemaakt: hip, origineel, ambachtelijk, authentiek en vooral gemaakt met respect voor mens en natuur.
Waar selecteer je de producten op?
Straid staat voor ‘Straight Made’, ‘Straight Trade’ en Straight Aid’. We willen zo eerlijk en transparant mogelijk producten verkopen en het verhaal achter ieder product kennen.

We vinden het belangrijk dat het productieproces zo duurzaam mogelijk is en door kleine zelfstandigen in verschillende (ontwikkelings)landen zijn geproduceerd. Ondernemerschap is volgens ons één van de sleutels naar een eerlijker wereld zonder armoede en starters moeten een eerlijke kans krijgen.

Eerlijke handel is het beste haalbaar als het aantal schakels tussen producent en consument zo klein mogelijk is. Dat heb je de meeste grip op het gehele proces. Straid doet alleen zaken met eindproducenten. Dat is soms best lastig, want met boeren in afgelegen gebieden die nauwelijks Engels spreken is het lastig communiceren.

Tot slot richt Straid zich niet alleen op de producten, maar ook op de productie omstandigheden: kunnen kinderen naar school, zijn medewerkers verzekerd en reserveert de producent geld voor onderhoud van de productiemiddelen? We garanderen daarbij niet dat ieder product ‘perfect’ duurzaam of ‘fairtrade’ is, want dat is een illusie. We streven wel continu verbeteringen na.

Stichting Straid investeert in duurzame projecten, komt dat allemaal door de verkoop van producten?
We geloven dat bij duurzame ontwikkelingssamenwerking idealen en commercie hand in hand gaan. Dat komt tot uiting in Straid BV enerzijds, met een focus op commercie en Stichting Straid anderzijds, met aandacht voor de ideële component. Het verhogen van de zelfredzaamheid van startende of kleine zelfstandig ondernemers is bij beide het uitgangspunt. Daarom wordt van de verkoop vanuit Straid BV zo’n 10% gedoneerd aan Stichting Straid.
Waar komt jullie band met Nepal vandaan?
Zoals zo vaak is het idee ontstaan na diverse bezoeken aan het land. Na enkele jaren als toerist het land van west naar oost te hebben doorkruist, was het tijd om op een andere manier kennis te maken en verbleef ik bijna vijf maanden in Dharan, een dorp in het oosten van Nepal aan de voet van de Himalaya. Een super ervaring en heel puur, want toeristen komen er nauwelijks. Ik had me als adviseur, destijds mijn werk, ingezet voor twee kinderhuizen en een school. Dat zet je aan het denken en uiteindelijk is Straid daaruit voortgekomen. Vooral omdat werkgelegenheid een enorm knelpunt is, ook voor een toenemend aantal goed opgeleide Nepalezen (terzijde: de problematiek in Tunesië en Egypte komt daar deels uit voort: goed opgeleide mensen, maar geen werk).
Heb je ook een mooie anekdote van een klant of producent?
Het opbouwen van een duurzame relatie met een producent vraagt om een lange adem, met soms lachwekkende situaties. Een mooi voorbeeld was de ovenwand van vilt die we lieten maken. We hadden het ontwerp geschetst en uitgelegd. De leverancier liet ons vlak voordat wij naar Nederland vertrokken de onderdelen zien. Het in elkaar zetten kon bijna niet misgaan…. dachten we. Twee weken later kwam de ovenwand met een zending mee. En ja, bijgaande foto spreekt voor zich. Een ‘Belgische ovenwand’? Ovens zijn koud in Nepal? Geen idee, maar zelfs onze producent Hari (die op de andere foto staat, samen met mijn vriendin Gwendolin) kon er wel om lachen.
Overige wetenswaardigheden:
Straid start dit jaar met een lesprogramma voor het basisonderwijs over fairtrade in de regio Soest/Amersfoort/Hilversum. Gewoon, omdat we dat leuk, leerzaam en belangrijk vinden. De eerste pilots zijn geweest en zeer enthousiast ontvangen. Scholen uit deze regio kunnen via de site aanmelden.

Thank you! Marcel Rector, oprichter en eigenaar!

Vond je het leuk om dit te lezen? Deel het dan met anderen!

Lees snel verder bij soortgelijke weetjes


Je weet nu hoe leuk ik Straid vind. Tot nog toe heeft niemand anders een beoordeling geschreven. Heb jij zelf ervaring met ze? Schrijf dan snel zelf een beoordeling en verdien eeuwige roem!

Een beoordeling is pas echt leuk wanneer andere ecomama's er iets aan hebben. Dus schrijf een informatief stukje over jouw ervaring.

0

Ik ben echt heel erg benieuwd wat jij er van vindt.

Je eerste beoordeling wordt niet direct geplaatst, dan wil ik even checken of er geen creeps en spammers op de loer liggen. Maar daarna staat elke volgende door jou geschreven beoordeling direct online.