Hoe maak je pepernoten?

Sinterklaas is er! Pepernoten, pepernoten, pepernoten!
Tijd om allerlei leuke activiteiten te gaan ondernemen en te snoepen. Daarom gaan we pepernoten (jaja, of kruidnoten) bakken en het super recept staat hier!

Benodigdheden

  • 100 gram boter (biologische roomboter) of kokosolie
  • 50 ml melk (soja, amandel of rijstemelk kan ook)
  • 250 gr speltmeel
  • 125 gram ruwe rietsuiker
  • een beetje bakpoeder (half zakje)
  • beetje zout
  • speculaaskruiden (ruim één eetlepel)
  • eventueel kun je nog wat extra kaneel toevoegen

Zoek je een nog iets exotischer recept voor gezonde pepernoten? Probeer dan eens de versie van Anouk. Zij gebruikt 125 gram dadels in plaats van suiker en twee theelepels wijnsteenbakpoeder in plaats van gewone bakpoeder. En nog een eigeel en geen melk.

Hoe maak je pepernoten?

Maak de boter zacht en roer deze in een kom. Voeg de suiker, speculaaskruiden en een snufje zout toe. Even flink roeren!
Dan gooi je het bakmeel en de melk erbij in en dit even lekker met je blote handen kneden.
Zet de kom dan even een half uurtje in de koelkast. Je kunt er daarna kleine bolletjes van maken en deze op de bakplaat leggen (bakpapier of bloem eronder tegen het plakken). En whopaaa: een kwartier de oven in!

De hete lucht oven verwarm je voor op 175 graden celsius.

Zelf speculaaskruiden maken

Ik bedenk altijd dat ik zin heb in bakken op een zondagochtend. Dus geen kant-en-klare speculaaskruiden in huis? Meng ze dan zelf.

  • 6 delen kaneelpoeder
  • 2 delen nootmuskaatpoeder
  • 2 delen kruidnagelpoeder
  • 1 deel witte peper
  • 1 deel anijszaad
  • 1 deel korianderzaad

Jammie!

Vond je het leuk om dit te lezen? Deel het dan met anderen!

Lees snel verder bij soortgelijke weetjes


Je weet nu hoe leuk ik Hoe maak je pepernoten? vind. Tot nog toe hebben 3 andere ecomamas een beoordeling geschreven. Heb jij zelf ervaring met ze? Schrijf dan snel zelf een beoordeling en verdien eeuwige roem!

Een beoordeling is pas echt leuk wanneer andere ecomama's er iets aan hebben. Dus schrijf een informatief stukje over jouw ervaring.

  1. femke says:

    Zouden speculaas kruiden ook niet zelf te maken zijn?

  2. Ingrid says:

    Maar ja hoe lang in de oven?

  3. Anouk says:

    Hmmmm, heerlijk recept hoor! Ben wel benieuwd naar deze variant, al gebruik ik zelf geen ‘echte’ melk meer. Leuk dat ik ben vernoemd!

0

Ik ben echt heel erg benieuwd wat jij er van vindt.

Je eerste beoordeling wordt niet direct geplaatst, dan wil ik even checken of er geen creeps en spammers op de loer liggen. Maar daarna staat elke volgende door jou geschreven beoordeling direct online.