Poffert recept

Als geboren en getogen Groninger associeer ik poffert met een flinke portie jeugdherinneringen. Mijn peuter wordt komend weekend twee en wij geven hem zo min mogelijk kleurstoffen, zoetstoffen en andere additieven. Daarom zocht ik een ‘taart’ zonder suiker of kleurstoffen. Of dit ouderwetse Groningse recept wel zo ‘eco’ is betwijfel ik, maar het is een weetje dat ik toch met jullie wil delen.

Wat is poffert?

Poffert wordt gemaakt van meel, eieren, melk en rozijnen. Je bereidt het in een poffertpan, die lijkt op een tulbandvorm met een deksel. Laatst zag ik ook poffert in een weckpot, dat kan dus ook. Dus is het cake? Brood? Taart? Het is in elk geval erg lekker.

Hoe maak je poffert?

Het recept is heel erg simpel, maar de bereidingstijd is erg lang en vraagt om een flink portie geduld. Verzamel alle ingrediënten (liefst biologisch natuurlijk) en gooi ze in een beslagkom. Vervolgens gebruik je een poffertpan, die je in een pan met kokend water ruim twee uren op het fornuis laat staan. Althans, zo deed oma dat. Tegenwoordig zie je ook veel recepten waarbij de pan in de oven geplaatst wordt gedurende twee uren op 160 graden.

Recept voor poffert

Ingrediënten

(voor 1,2 liter, kleine vorm):

 • 300 gram zelfrijzend bakmeel
 • 1/2 zakje backin (hoeft niet persé)
 • 2,4 deciliter melk
 • 3 eieren
 • snufje zout
 • 100 gram rozijnen (of vijgen)

Verder is het handig om de vorm in te vetten met boter en te bestuiven met meel.

Bereidingswijze poffert

Alle ingrediënten mix je door elkaar in een bak en vervolgens doe je het deeg in de poffertpan. Sluit deze af met een deksel.

Ouderwetse Groningse poffert

Zet de gevulde poffertpan in een pan met water. Breng het water aan de kook en laat het twee uur lang koken. Hebt geduld! Iets langer dan twee uren kan ook.

Poffert nieuwe stijl

Zet de poffert twee uur lang in een voorverwarmde oven op 160 graden.

Hoe eet je poffert

De één eet poffert als warme maaltijd, de ander als vervanger voor een broodmaaltijd en nog een ander eet het bij feestelijke gebeurtenissen zoals verjaardagen. In mijn familie stippen we de poffert in caramelsaus, maar ik hoor vaak dat poffert gegeten wordt met (gesmolten) roomboter. Als je de poffert bereidt met rozijnen hoef je er in principe niets bij te maken.

Vond je het leuk om dit te lezen? Deel het dan met anderen!

Lees snel verder bij soortgelijke weetjes


Je weet nu hoe leuk ik Poffert recept vind. Tot nog toe hebben 5 andere ecomamas een beoordeling geschreven. Heb jij zelf ervaring met ze? Schrijf dan snel zelf een beoordeling en verdien eeuwige roem!

Een beoordeling is pas echt leuk wanneer andere ecomama's er iets aan hebben. Dus schrijf een informatief stukje over jouw ervaring.

 1. Hans says:

  al ben ik geen ecomama, maar meer een (niet zo erg eco) papa, dit is een heerlijk recept. Warm gegeten met een flinke lik boter en stroop, zalig. Ik las laatst ergens dat het handig is om er yoghurt achteraan te eten, dan wordt je er niet zo opgeblazen van en “zak je minder in”.

 2. Wilma says:

  Oh super leuk artikel. Wij eten regelmatig poffert. Waar ik vandaan kom heette het altijd zakkoek of ketelkoek maar uiteindelijk komt het op hetzelfde neer.

 3. Maayke says:

  Heerlijk!
  Dit was ook altijd het gerecht wat ik op mijn verjaardag wou eten^^ Zonder de rozijnen dan, daar was ik niet zo dol op. Maar dan maakte mijn moeder er ook wel twee! (in de oven.)
  Bij/door de gesmolten boter, kan ook nog bruine suiker! Zo aten wij het.
  Goed om te weten dat het “au bain marie” kan, nu ik tijdelijk geen oven heb!

 4. GJ says:

  volgens andere recepten moet de poffert. slechts 1 uur in de oven of 2 uur au bain marie in de poffertpan. Dus mensen die de oven gebruiken moeten die niet op 2 uur zetten lijkt mij.

 5. Annemiek says:

  Is een poffertpan anders dan een Wonderpan ?

0

Ik ben echt heel erg benieuwd wat jij er van vindt.

Je eerste beoordeling wordt niet direct geplaatst, dan wil ik even checken of er geen creeps en spammers op de loer liggen. Maar daarna staat elke volgende door jou geschreven beoordeling direct online.