Het nieuwe bakken ‘kokosolie’

Margarine, olijfolie, roomboter: er zijn veel mogelijkheden als het gaat om bakken en braden. Sindskort gebruik ik zelf kokosolie. Supergezond, geurloos en smaakloos (in tegenstelling tot wat je wellicht zou verwachten bij kokosolie). Het is trouwens geen olie, maar een harde massa omdat kokosolie pas bij 25 graden vloeibaar wordt. Die zomer moet nog komen!

Kokosolie is supergezond

Mijn vrolijke emmertje Royal Green Kokosolie is super gezond. De kokosolie is:
• Is geurloos & natuurlijk suiker vrij
• Bevat 0% transvetzuren
• Levert minder calorieën dan de meeste andere oliën
• Bevat bijna 50% laurinezuur; goed voor de cholesterolspiegel (laurinezuur beschermt ons tegen ‘vreemde indringers’)
• Is licht verteerbaar: ondersteunt een gezonde spijsvertering
• Is goed voor de lijn omdat vetten niet worden opgeslagen
• Ondersteunt de opname van vitamines, mineralen en alle vetoplosbare stoffen

Royal Green gebruikt absoluut geen chemicaliën, conserveringsmiddelen, synthetische zoet- en smaakstoffen en is 100% vegetarisch.

Lees ook de volledige Royal Green Kokosvet test op de Ecomamasite.

Waar is kokosolie te koop?

Er zijn verschillende online verkooppunten. Veel natuurwinkels hebben ook kokosolie. Als je een adresje hebt, laat het weten!
Kokosolie is vrij duur. Maar je moet de hoeveelheden ook niet vergelijken met bijvoorbeeld margarine. Ik gebruik een theelepeltje om de kokosolie te scheppen. Voor een gebakken eitje heb ik één theelepeltje kokosolie nodig. Daardoor valt de prijs uiteindelijk wel weer mee.

Kokosolie is onder andere te koop bij de Weegschaal natuurvoeding of Bol.com.

Het verschil tussen extra vierge en ontgeurde kokosolie

Later ontdekte ik dat er een groot verschil is tussen extra vierge en ontgeurde kokosolie. Daarover lees je meer in het artikel over de verschillen tussen die kokosolie.

Vond je het leuk om dit te lezen? Deel het dan met anderen!

Lees snel verder bij soortgelijke weetjes


Je weet nu hoe leuk ik Het nieuwe bakken ‘kokosolie’ vind. Tot nog toe hebben 19 andere ecomamas een beoordeling geschreven. Heb jij zelf ervaring met ze? Schrijf dan snel zelf een beoordeling en verdien eeuwige roem!

Een beoordeling is pas echt leuk wanneer andere ecomama's er iets aan hebben. Dus schrijf een informatief stukje over jouw ervaring.

  1. Ik ben zelf fan van de extra vierge kokosolie van Royal Green (in glazen potje) en ook die van Amanprana is heerlijk. De geur en smaak vind ik heerlijk. Ook mijn zoontje van 11 maanden vind het lekker op de boterham ipv boter, vooral de combi met appelstroop.
    Al een paar keer, op verschillende websites, heb ik gelezen dat de geurloze versie gemaakt is van copra, verkregen door kokosnootpulp onder hoge temperatuur te drogen en vervolgens zo te bewerken ontgeuren en raffineren, waarbij sterolen, lecithine, polyfenolen, carotenoïden, mineralen, vitamine E en andere plantaardige stoffen verwijderd worden. Kortom: van de voordelen van kokosolie blijft weinig over in de geurloze variant.
    Ik houd zelf van zo min mogelijk bewerkte producten en zou dus zeggen: ga voor de extra vierge versie. Maar misschien weet jij er meer over? Klopt het inderdaad dat geurloze kokosolie nog maar heel weinig gezonds bevat?
    Groetjes, Kirstin

  2. egidia says:

    Het is ook uitstekend te gebruiken op brood, ipv al die zgn gezonde halvarines.
    Het lijkt moeilijk smeerbaar maar dat valt erg mee, dus als je het toch in huis hebt om te wokken of zo dan zou ik zeggen….gewoon proberen.
    Ik gebruik overigens wel een ander merk dat ik beter vind, minder bewerkt.

  3. Ecomama says:

    Kirstin, je hebt je goed ingelezen zeg! Ik ga het eens bekijken. En waar koop je jouw kokosolie?

  4. Ecomama says:

    Welke kokosolie is dat? Ik ben nu nieuwsgierig!

  5. svkodc says:

    ik gebruik ook alleen maar de extra vierde, omdat de geurloze echt geraffineerd is en alle gezonden eigenschappen verdwenen zijn. wist je trouwens dat koolhydraten beter door het lichaam opgenomen worden als je ze eet icm kokosolie… Bij Amanprana is een heel mooi en duidelijk boekje over kokos- en palmolie te bestellen (of via de natuurwinkel). Ik gebruik het echt voor alles, als boter, om te bakken, om te frituren, als lippenbalsem/handencreme, etc. Ook erg lekker: als onderlaag op een beschuitje/rijstewafel en dan een laagje cacao en kokosrasp eroverheen strooien… Bounty…… yumyum

  6. svkodc ik vind het ook heerlijk combineren met vlokken (is wel wat minder verantwoord 😉
    ik koop zowel die van amanprana als de extra vierge van royal green bij ekoplaza in amsterdam, voorheen ‘de natuurwinkel’. de geurloze van royal green verkopen ze daar ook. mijn vriend kocht zo’n emmertje laatst, maar ik vind het dus twijfelachtig om het product te gebruiken. al vraag ik me dus wel af of geurloze kokosolie nou echt ongezond is of enkel niet zo gezond als de extra vierge versie…

  7. svkodc says:

    Zelf gebruik ik meestal (mede uit financieel oogpunt) die van Omega&More en die bevalt/smaakt prima.

    Voor meer info zie de volgende link:
    http://www.bartmaes.tk/nl/waarom-kokosolie-en-rode-palmolie.html

    hier nog meer info over verschil extra vierge en ontgeurde kokosolie:

    Extra vierge kokosolie en kokosolie zijn niet hetzelfde

    De gangbare kokosolie is geraffineerd en wordt gemaakt van de copra van de kokos. Copra wordt bekomen door de pulp van de kokosnoot onder heel hoge temperaturen te drogen. Uit deze copra gaat men door middel van solventen kokosolie extraheren. Vervolgens gaat men ze bleken, ontgeuren en raffineren. Hierbij ontstaat een goedkoop product dat onze gezondheid schaadt. Sterolen, lecithine, polyfenolen, carotenoïden, mineralen, vitamine E en andere plantaardige stoffen worden door het raffinageproces verwijderd. Nochtans hebben al deze stoffen hun functie. Vitamine E voorkomt het ranzig worden, carotenoïden beschermen tegen de zon, mineralen zorgen voor de groei en elektrische geleiding etc… Geraffineerde en geharde kokosolie smelt pas rond 30 à 37°C en koudgeperste, extra vierge rond de 25°C. Extra vierge kokosolie wordt verkregen door de pulp natuurlijk te laten fermenteren of mechanisch te persen. Extra vierge ruikt en smaakt naar kokos zoals extra vierge olijfolie naar olijven smaakt. Extra vierge heeft een heel kleine moleculaire structuur, waardoor die bijzonder goed opneembaar is, zowel via de darmen als via de huid.

    De voordelen van extra vierge kokos-en palmpitolie:

    • Zowel kokos-als palmpitolie bevatten veel gezonde MTC’s, die extra energie geven, in plaats van als vet te worden opgeslagen.
    • Beide oliën zijn heel licht verteerbaar en daardoor bijzonder geschikt voor mensen die moeite hebben met het verteren van vetten.
    • Ze verbeteren de calcium-en magnesiumopname, alsook de opname van alle vetoplosbare vitaminen (A, D, E en K) en van 600 verschillende carotenen, zoals deze vorkomen in bijna alle groenten.
    • Ze verbeteren de darmflora, ondersteunen de wanden en bevorderen de spijsvertering.
    • Ze verminderen het hongergevoel en hongeraanvallen, bevatten minder calorieën
    dan andere oliën en verhogen de calorieverbranding.
    • Ze maken je mooi en houden je jong.
    • Ze verzorgen de tanden door hun MCT-vetten.
    • Ze verlagen de glycemische index van voeding, waardoor er minder schommelingen zijn in humeur en suikerspiegel.
    • Ze verhogen de uithouding.
    • Ze bevatten veel laurinezuur, ook caprine-, capryl-, capron- en myristinezuren, die de
    weerstand verhogen en ons beschermen tegen ongewenste indringers.
    • Ideaal als massageolie, glijmiddel, tandpasta, natuurlijke deodorant en overige lichaams-en haarverzorging.
    • Palmpit- en kokosolie zijn ideale dragers voor etherische oliën. De moleculaire structuur van kokos- en palmpitolie is veel kleiner dan van andere oliën en dringt veel sneller en dieper hetlichaam, via de huid binnen.

  8. Ecomama says:

    Ze maken je mooi en houden je jong. > Ha! Ik ben voor!

  9. Maaike says:

    En laten we niet vergeten dat kokosolie heel goed is voor huid en haar! Ik smeer wekelijks mijn haar in met kokosolie voor ik onder de douche ga en was het daarna uit. Ik heb er prachtig glanzend haar van en bijna pluisvrij!

  10. Ecomama says:

    Maaike, gebruik je dan geen shampoo?

  11. monique says:

    Ik doe de harde kokosolie met een lepel in de pan en het restje wat aan de lepel blijft zitten eet ik dan zo op, lik de lepel dus af. Zonde om die mooie gezonde vetten door de wasbak te spoelen.

  12. funkyspam says:

    Nadat ik al een pot van Anamprana besteld had, las ik her en der dat de term ‘extra vieirge’ vooral voor marketing doeleinden gebruikt wordt. Bij de toko hier in de stad verkopen ze de kokosolie van Nutco. ‘100% pure cocos oil’.
    Er staat alleen niets over het productie proces, terwijl het wel enorm in de prijs scheelt.
    Iemand enig idee of deze niet op eenzelfde manier te gebruiken is?

  13. Annemiek says:

    Ik wil de pret niet drukken, het klinkt als een ideaal vet maar is het nou wel zo groen om kokosvet uit de tropen te importeren terwijl je ook roomboter kunt gebruiken van de boer op de hoek?

  14. FairLife says:

    Zelf ook een grote fan van. Ook erg goed voor sporters. Het is inmiddels zomer en…..pas op met het openmaken van het potje of bakje…..het wordt idd vloeibaar. Tip die ik zelf ook liever eerder gehad zou hebben. 😉

  15. Melanie says:

    Ik lees op verschillende gezondheidssites dat de geurloze kokos crème helemaal niet zo gezond is vanwege de verwerking wat het product doorstaat. Het is gemaakt van geperste pulp( afvalkokos) en verhit op hoge temperaturen.en het word geurloos gemaakt om de vieze rotte geuren te verdoezelen. Het eco keurmerk staat op ds verpakking. Ik begrijp er niets meer van!

  16. Ecomama says:

    Hey Melanie! Snap je het wel als je deze blogpost heb gelezen? http://www.ecomama.nl/voeding/het-verschil-tussen-extra-vierge-en-ontgeurde-kokosolie/

  17. […] 75 gram bimi of broccoli 100 gram gewassen taugé 50 gram witte kool fijngesneden eetlepel olief olie geschikt voor bakken of kokosolie […]

  18. Anneke says:

    Ik stond verbaasd toen ik over de kokos olie las, mijn man is diabeet en mag dit niet hebben omdat het slecht zou zijn voor je cholesterol?? althans dat zei de suikerverpleegkundige..

  19. Herma says:

    Sinds een poosje bak ik met kokosolie/vet, bevalt prima. MAAR…. mijn rvs achterwand van het Smeg fornuis heeft daardoor vlekken gekregen die ik er met geen mogelijkheid meet uit krijg.
    Ik vrees dat ik moet ophouden met kokoslie om te bakken, tenzij we iets vinden om de achterwand nog te redden. Heeft iemand een tip?

0

Ik ben echt heel erg benieuwd wat jij er van vindt.

Je eerste beoordeling wordt niet direct geplaatst, dan wil ik even checken of er geen creeps en spammers op de loer liggen. Maar daarna staat elke volgende door jou geschreven beoordeling direct online.