Van fair en dichtbij

Een rijdend winkeltje met streekproducten uit de Haarlemmermeer en fairtrade producten zoals cadeaus. Dat is het winkeltje van Antonina. Op woensdagochtend en op vrijdag rijdt zij in de Haarlemmermeer rond en kun je aan de leuke bel horen of ze in de buurt is. Dus woon je bijvoorbeeld in Nieuw-Vennep, dan heb je geluk want je kunt streekproducten recht voor je voordeur kopen. Op de website van Van Fair en Dichtbij vind je de volledige route en de tijdstippen waarop Antonina rondreist.

Een onderonsje met een rijdende wereldverbeteraar

Hoe selecteer je de producten voor in de winkel?
(H) eerlijk, Ambachtelijk en Authentiek zijn de kenmerken. Het gaat om producten die met het hart gemaakt zijn. Ik streef ernaar zoveel mogelijk producten die beide fairtrade en eco-keurmerk dragen te verkopen.
Fair = ik snuffel bij Fairtrade-groothandel voor sieraden en cadeau’s en heb via internet duurzame locale lekkernij-merken als Summ en John Altman ontdekt, en TonyChocolonely’s behoeft geen introductie. Verder o.a. suiker, rijst en koffie natuurlijk.
Dichtbij= zoveel mogelijk eco en natuurlijk uit de Haarlemmermeer. Naast boerengroente, -kaas, honing en bloemen van de streekboeren,zijn dat ook cadeau-artikelen vervaardigd door bijzondere mensen-met een beperking in dagcentra en ateliers.
Weten mensen je goed te vinden?
Dat is nog wel een uitdaging omdat ik mik op mond-op-mondreclame, dat is wel groeiende. Ook is de oude scheepsbel in de winter moeilijk te horen. Ik denk erover een muziek/toeter te regelen maar ik zoek nog de tune “tulpen uit Amsterdam”! Als ze me zien staan met de bus vinden veel volwassenen het nog vreemd om in te stappen, kinderen banen meestal de weg.
Wat zijn de reacties van klanten?
Inmiddels zijn er vaste klanten met hun vaste wens zoals eco-perensap of eco-geitenkaas. Zonder uitzondering wordt iedereen die binnenstapt, enthousiast.
Het is juist mijn bedoeling een knus en persoonlijke manier van winkelen te bieden en dat lukt, klanten vinden het winkeltje warm, met veel keus om te snuffelen. Ook voor een snelle boodschap kunnen ze hun doosje champignons snel afrekenen; contant, via pin-automaat op zonne-energie of met telefoon-app. Klanten zijn blij verrast en nemen ook zelf deel door spontaan hun lege eierdozen en jampotjes in te leveren.
Wat is je grote droom?
Deze rijdende winkel is mijn droom, omdat dit mijn bijdrage is aan de millenniumdoelen van 2015. Het zou nog mooier zijn als ik in de toekomst een bus kan rijden die op het bio-afval rijdt van onze gemeente, dat doen hier o.a. de vuilniswagens al. Nu rijd ik op eco-lpg- dat is een compensatieprogramma.
Mijn grootste droom is dat elke burger bijdraagt aan een duurzamere samenleving, op kleine of grote schaal-als ze maar iets doen, iedereen is verantwoordelijk voor behoud van de aarde want even copy-paste van de aarde is er niet bij. Toch lijkt het of het merendeel van de mensen denkt dat dat wel kan. Ik word blij van initiatieven als ecomama.
Tot slot bouw ik verder aan mijn droom door: locaal door de Groene Loper campagne verder te laten groeien. Globaal: via Avaaz op internet petities te tekenen die wereldwijd effect hebben.

Thank you! Antonina Sardaro!

Een filmpje met een interview met Antonina

Vond je het leuk om dit te lezen? Deel het dan met anderen!

Lees snel verder bij soortgelijke weetjes


Je weet nu hoe leuk ik Van fair en dichtbij vind. Tot nog toe heeft 1 andere ecomama een beoordeling geschreven. Heb jij zelf ervaring met ze? Schrijf dan snel zelf een beoordeling en verdien eeuwige roem!

Een beoordeling is pas echt leuk wanneer andere ecomama's er iets aan hebben. Dus schrijf een informatief stukje over jouw ervaring.

  1. Sandy says:

    Als het me lukt ga ik geregeld een kijkje nemen in de wagen van Antonina. Ik vind het zo’n geweldig concept en ze verkoopt zulke leuke en lekkere producten in haar wagen. Ik hoop dat er nog veel meer mensen in Hoofddorp en Nieuw Vennep de weg naar haar ‘stop plaatsen’ weten te vinden om daar (h)eerlijke (streek) producten te kopen. Op haar site (http://vanfairendichtbij.nl) staat haar route.

0

Ik ben echt heel erg benieuwd wat jij er van vindt.

Je eerste beoordeling wordt niet direct geplaatst, dan wil ik even checken of er geen creeps en spammers op de loer liggen. Maar daarna staat elke volgende door jou geschreven beoordeling direct online.