Vlees van Schotse Hooglanders

Lokaal eten saai? Nee, want je eet vast niet dagelijks vlees van Schotse Hooglanders. Deze Schotse Hooglanders grazen in natuurgebieden in Noord-Nederland. Ze krijgen dus enkel gras als voedsel. De runderen weten niet eens hoe een stal er van binnen uitziet. Bovendien kleurt hun aanwezigheid het landschap. Ze zijn niet agressief. Door hun lange haren hebben ze zelfs iets heel vriendelijks ondanks hun afmetingen.

De kudde is van twee liefhebbers, die er niet tegen kunnen eten. Daarom is het vlees van de Schotse Hooglanders te bestellen. Je kunt kiezen voor een pakket van 5, 10 of 20 kilo.

Je kunt het vlees afhalen in Opende. Als je in een straal van 15 kilometer vanaf Briltil of Drachten woont wordt het vlees zelfs thuisbezorgd.

Een onderonsje met dierenliefhebbende vleeseter

Hoe kom je erbij om het vlees van Schotse Hooglanders te gaan produceren voor consumptie?
Ik ben met mijn man Jelwin Kuipers eigenaar van een kudde Schotse Hooglanders. De vader van Jelwin is 20 jaar geleden begonnen met Schotse Hooglanders houden, wij hebben dit stokje overgenomen. We zijn begonnen met de verkoop van natuurvlees voor consumptie omdat af en toe één laten slachten het aantal dieren in de kudde in balans houdt. We willen de consument graag laten zien dat vlees eten ook diervriendelijk, gezond en duurzaam kan zijn.
Waar lopen de Hooglanders?
De dieren lopen in grote natuurgebieden in het Westerkwartier (Groningen). Op de Jiltdijksheide te Opende en in de Lettelberterpetten, gelegen aan het Leekstermeer.
De Schotse Hooglanders worden hier in samenwerking met natuurorganisaties in gezet voor begrazing.
Uit hoeveel Hooglanders bestaat de kudde en hoeveel worden er geslacht?
De kudde bestaat uit bijna vijftig dieren. Elk jaar worden er ongeveer 10 kalfjes geboren en om het aantal koeien en het beschikbare land in balans te houden gaan er jaarlijks ongeveer 10 stieren, ossen of koeien naar de slager.
Waar worden de Hooglanders geslacht?
Bij ambachtelijke slager Hoekstra in Anjum.
Waar wordt het vlees verkocht?
Op bestelling via onze website SchotseHooglanders.nl. Bezorging van het vlees is mogelijk. Daarnaast verkopen we vlees vanuit onze theetuin genaamd Schots en Scheef, Kaleweg 13 te Opende.
Welk deel van de Schotse Hooglander vind jij het lekkerste?
Moeilijk, natuurlijk de biefstuk, maar ik ben ook gek op het stoofvlees en op de heerlijke hamburgers.

Thank you! Ymkje Kuipers, mede-eigenaar!

Een filmpje van de harige vrienden

Dit filmpje is door Ymkje zelf gemaakt. Ze hebben zelfs hun eigen Youtube kanaal, daar kun je alle filmpjes bekijken.

Vond je het leuk om dit te lezen? Deel het dan met anderen!

Lees snel verder bij soortgelijke weetjes


Je weet nu hoe leuk ik Vlees van Schotse Hooglanders vind. Tot nog toe hebben 2 andere ecomamas een beoordeling geschreven. Heb jij zelf ervaring met ze? Schrijf dan snel zelf een beoordeling en verdien eeuwige roem!

Een beoordeling is pas echt leuk wanneer andere ecomama's er iets aan hebben. Dus schrijf een informatief stukje over jouw ervaring.

  1. zust says:

    Ik weet nog goed dat jaren geleden, toen ik nog in mijn vroege tienerjaren zat, mijn moeder dit vlees al bestelde. Het werd keurig in zakjes aangeleverd om het dan invriezen. Dat was heel wat anders dan wat we gewend waren vanuit de slachthuizen. We hebben vaak aan de keukentafel gezeten om alles in zakjes te verpakken…

    Het vlees smaakt echt vele malen beter als uit de supermarkt. Het is iets taaier, dat wel, maar deze dieren krijgen dan ook de ruimte om te bewegen, en dus een work-out. Ik vond de lende (biefstuk) altijd het lekkerst, maar het stoofvlees is ook erg goed. Ik heb nu helaas maar beperkt de ruimte en geen plek voor een diepvrieskist, maar anders zou ik het zo bestellen!

  2. Karel Van Gelder says:

    Hebben deze koeien een stal voor de winter nodig , of lopen deze enkel los met een openstal in de weides

0

Ik ben echt heel erg benieuwd wat jij er van vindt.

Je eerste beoordeling wordt niet direct geplaatst, dan wil ik even checken of er geen creeps en spammers op de loer liggen. Maar daarna staat elke volgende door jou geschreven beoordeling direct online.