8 tips voor het kiezen van de juiste nieuwe cv-ketel

Een cv-ketel gaat 12 tot 15 jaar mee. In die tijd verandert er veel, want de techniek staat niet stil. Weet waar je op moet letten als je toe bent aan een nieuwe cv-ketel. En vooral, hoe kies je de ketel die het best bij jou past?

Tijdige vervanging belangrijk

Denk niet: ‘ach hij doet het nog prima, een nieuwe ketel is niet nodig’. Het is een voorbeeld van verkeerde zuinigheid. Nieuwe cv-ketels zijn veel zuiniger dan de ketels van 12 jaar terug. Zelfs als je toen ook al een hoog rendement ketel hebt gekocht. Maar op tijd vervangen heeft meer voordelen. Zo garandeer je jezelf en je huisgenoten van een werking zonder storingen. En ook niet onbelangrijk: met een nieuwe cv-ketel voorkom je problemen met veiligheid!

Voor elk wat wils

Cv-ketels zijn er in vele maten en soorten; welke is het beste? Er bestaan wel cv-ketel tests, maar daar heb je eigenlijk niet veel aan. De winnende ketel kan zo maar veel te veel warmte produceren als je bijvoorbeeld in een kleine flat woont. Een cv-ketel moet vooral passen bij jouw huis en bij jouw gebruikswensen: hoe doe je dat? Daarom 8 tips bij het kopen van een nieuwe cv-ketel.

1. Hoe dicht zit je huis?

Een cv-ketel moet perfect passen bij jouw huis. Is je huis matig geïsoleerd? Dan moet je ketel harder werken om het lekker warm te maken. Heb je wel dak-, vloer- en spouwmuurisolatie dan blijft de warmte lang binnen. Je kunt dan een cv-ketel kopen met een kleinere warmtecapaciteit. Huizen van voor 1980 zijn niet standaard bij de bouw geïsoleerd. De warmtecapaciteit heet in vaktermen kW.

Een gemiddeld huis in Nederland heeft een cv-ketel met een kW tussen 18 en 24.

2. Hoeveel warmwater wil je?

Stortdouches, bubbelbaden en tweede badkamers. Er is veel veranderd de laatste 10 jaar als het gaat om ‘wellness’ in huis. Dat vraagt extra inspanningen van je combiketel. Een stortdouche heeft meer warmwater per minuut nodig dan een gewone douche. Let daarom bij je keuze op de CW-klasse van de cv-ketel. Dat vertelt hoeveel warm water de combiketel kan leveren per minuut. Zo weet je hoe snel je bad vol is en of er genoeg warm water is voor je stortdouche. CW-klassen lopen van CW3 tot CW6. Heb je nog meer warm water nodig, kies dan voor een losse cv-ketel met een aparte boiler. Wil je op 2 punten tegelijk warmwater kunnen gebruiken, bijvoorbeeld en in de keuken en de douche? Dan heb je een cv-ketel nodig van de klasse CW6. Dat is de hoogste warm waterklasse.

3. Veranderingen in huis?

Bij het kopen van een nieuwe cv-ketel is het belangrijk vooruit te denken. Denk je dat er gezinsuitbreiding komt? Of gaan je kinderen juist het huis uit? Overweeg je een tweede badkamer op zolder of denk je aan het vergroten van je huis. Dat heeft allemaal invloed bij het kiezen van de juiste cv-ketel. Als je huis groter wordt, moeten er meer kubieke meters verwarmd worden. Zijn er meer mensen in huis, dan moeten meer kamers tegelijk verwarmd kunnen worden.

4. Let op zuinigheid

Cv-ketels van het type HR zijn al zeer zuinig. Maar als je een extra zuinige werking belangrijk vindt, dan is er wel iets te kiezen. Een moderne cv-combiketel maakt slim gebruik van verbrandingsgassen. Ze worden gebruikt om koud water alvast voor te verwarmen. De allernieuwste ketels hebben twee warmtewisselaars aan boord in plaats van één. Daardoor halen ze nog meer restwarmte uit de verbrandingsgassen. Hierdoor zijn ze echte ‘Eco-kampioenen’.

Elke cv-ketel heeft een pomp om het water door de cv-installatie te pompen. Die pompen zijn
verplicht zuiniger geworden en verbruiken daardoor minder stroom. Let daarop bij het kiezen van
een nieuwe cv-ketel.

5. Telt het formaat?

In veel huizen in Nederland hangt de ketel op zolder. Maar er zijn steeds meer woningen waarbij de cv-ketel moet passen in de badkamer of in een keukenkastje. Dan wordt plots het formaat een belangrijk punt. Gelukkig worden ketels steeds kleiner, terwijl de prestaties groter worden. Vrijwel elk merk heeft nu wel één of meerdere ketels die klein genoeg zijn om in een keukenkastje te passen.

6. Vergelijk offertes goed

Offertes vergelijken, doe je waarschijnlijk niet elke dag. Kijk niet alleen naar prijs, maar let ook op het type ketel en vooral de garantie. Een ketel moet dagelijks zijn werk doen en maakt zo veel uren. Een onderdeel dat kapot gaat kan in de papieren lopen. De standaard fabrieksgarantie is 2 jaar. Er zijn merken die standaard op belangrijke onderdelen al een langere garantie geven, of waar je de garantie kan verlengen.

7. Kies een professional

Een nieuwe cv-ketel kiezen is één ding, maar die goed installeren is wat anders. Als een nieuwe ketel niet goed wordt geïnstalleerd of afgesteld, dan heeft dat invloed op een zuinige, veilige en storingsvrije werking. Kies daarom altijd voor een erkend en ervaren bedrijf, dat is aangesloten bij Uneto-vni. Dat is de brancheorganisatie van de installateurs. Zo weet je dat de nieuwe cv-ketel ook perfect zijn werk doet.

8. Regel het onderhoud

Om een nieuwe cv-ketel zuinig en veilig te laten werken is regelmatig onderhoud belangrijk. Regel dit direct bij de aanschaf van de cv-ketel en zorg dat dit tenminste 1 x per 2 jaar gedaan wordt. Zo voorkom je storingen en onveilige situaties. Bovendien is dat een voorwaarde om aanspraak te kunnen maken op de 2 jaar standaard fabrieksgarantie.

Met deze 8 tips en een goed advies van een ervaren installateur weet je zeker dat je de juiste cv-ketel kiest voor jouw huis.

Vond je het leuk om dit te lezen? Deel het dan met anderen!


Je weet nu hoe leuk ik 8 tips voor het kiezen van de juiste nieuwe cv-ketel vind. Tot nog toe heeft niemand anders een beoordeling geschreven. Heb jij zelf ervaring met ze? Schrijf dan snel zelf een beoordeling en verdien eeuwige roem!

Een beoordeling is pas echt leuk wanneer andere ecomama's er iets aan hebben. Dus schrijf een informatief stukje over jouw ervaring.

0

Ik ben echt heel erg benieuwd wat jij er van vindt.

Je eerste beoordeling wordt niet direct geplaatst, dan wil ik even checken of er geen creeps en spammers op de loer liggen. Maar daarna staat elke volgende door jou geschreven beoordeling direct online.