Bureau voor kinderkamer van underlayment [DIY]

Op Pinterest zie je de mooiste kinderkamers voorbij komen. En wij hadden net een bureau nodig voor de kinderkamer. Mijn oudste zoon is gek op Lego en puzzels. Juist hij kon dus goed een bureautje gebruiken. Persoonlijk ben ik niet zo gecharmeerd van de kinderkamerbureaus van kunststof die je op de meubelboulevards kunt kopen. We hebben veel hout en plaatwerk (underlayment) in huis. Daarom besloten we zelf een ontwerp te maken.

Zelf maken met constructieplaten

Er zijn verschillende soorten plaatwerk. Kies je voor multiplex of triplex, neem dan platen met FSC-keurmerk (zit een grote stempel op). Dit hout komt uit goed beheerde bossen. Zonder FSC-keurmerk komt het waarschijnlijk uit oerbossen.

OSB, spaanplaat en MDF worden doorgaans gemaakt van resthout. De milieubelasting hangt dan af van de herkomst van het hout en het bindmiddel. Maar dat de resten functioneel worden ingezet is ook duurzaam. Het verschil tussen underlayment en OSB-plaat is dat underlayment uit lagen bestaat die vochtvast zijn verlijmd. OSB is opgebouwd uit grove houtsnippers die met elkaar verlijmd zijn.

underlayment plaatwerk bureau

Stap 1. Inventarisatie: wat hebben we nodig?

Als je dan toch zelf aan de slag gaat maak je natuurlijk direct een bureau dat helemaal aan je wensen voldoet:

  • een plek waar hij zelf posters op mag plakken
  • een ‘uitstalplek’ voor Lego bouwwerken
  • een ruim bureau waar je makkelijk aan kunt werken
  • een bureau met opstaande randjes waar niet direct alles vanaf valt

Stap 2. Meten en bouwtekening

We wilden graag een bureau met plank erboven, maar het moest geen donkere koker worden. Daarom besloten we de rechterkant open te laten. Dat is de kant waar het raam zit. Houd dus rekening met de lichtval of eventueel stopcontacten. De achterwand is ook van underlayment. Dat geeft een robuuste look, maar is ook praktisch omdat ze er zelf naar hartelust posters en kaarten op kunnen plakken.

Het bureau is 120 centimeter breed. Zie ook de tekening. Daar staat 122, maar dat komt dat je bij de standaard afmetingen van plaatwerk nog rekening moet houden met de pen-schroef verbinding. Als je die er af zaagt houd je bij underlayment een plaat van 120 centimeter breed over.
bouwtekening underlayment kinderkamer bureau

Stap 3. Underlayment

Als je alles goed uitgerekend hebt kun je in de bouwmarkt de platen al exact op maat laten zagen.

Stap 4. In elkaar zetten

Begin met het vastschroeven van de horizontale platen vanaf de achterzijde van de wandplaat. Zo zie je geen schroeven. Bij plaatwerk, dus ook underlayment, gebruik je schroeven waarbij het bovenste deel geen schroefdraad heeft maar plat is.

Stap 5. Bureauspulletjes

Een echt bureau heeft natuurlijk handige spulletjes zoals een pennenbak (een blik) of sorteerbakjes. Daarvoor kun je van alles recyclen, maar losse bureau spulletjes kun je natuurlijk ook overal bestellen zoals bij Engelbert Strauss of Bruna.

underlayment plaatwerk bureau

Vond je het leuk om dit te lezen? Deel het dan met anderen!


Je weet nu hoe leuk ik Bureau voor kinderkamer van underlayment [DIY] vind. Tot nog toe heeft 1 andere ecomama een beoordeling geschreven. Heb jij zelf ervaring met ze? Schrijf dan snel zelf een beoordeling en verdien eeuwige roem!

Een beoordeling is pas echt leuk wanneer andere ecomama's er iets aan hebben. Dus schrijf een informatief stukje over jouw ervaring.

  1. boemba says:

    Beste ecomamma, ik moet toch een rechtzetting doen. Ik heb zelf lang in de bosexploitatie gewerkt en ik kan je garanderen dat mdf, vezelplaat, osb,… niet gemaakt worden van resthout, maar dat dit van volledige bomen gemaakt wordt. Zelfs bomen die perfect verzaagd zouden kunnen worden tot planken worden volledig vermalen om tot deze planken te komen. Gewoon omdat de fabriek niet zonder hout mag vallen. Resthout daar houden ze zich niet mee bezig spijtiggenoeg. Neem dan nog de lijmen met formaldehyde erbij en het zijn planken die ik niet in mijn woning en zeker niet in mijn slaapkamer wil. Het enige alternatief dat ik vind is ofwel massief hout ofwel ecoboards of zoiets. Dat laatste wordt gemaakt van geperst stro zonder lijmen. ik heb het al enkele keren gebruikt en het werkt prima.

0

Ik ben echt heel erg benieuwd wat jij er van vindt.

Je eerste beoordeling wordt niet direct geplaatst, dan wil ik even checken of er geen creeps en spammers op de loer liggen. Maar daarna staat elke volgende door jou geschreven beoordeling direct online.