Duurzaam verhuizen

Van duurzame woningen en duurzaam verbouwen hebben wij allemaal gehoord. Duurzaam verhuizen is echter een minder bekend onder Nederlanders. Het houdt precies in wat de betekenis doet vermoeden namelijk zo groen en duurzaam mogelijk verhuizen. Elk jaar vinden er in Nederland 1,5 miljoen verhuizingen plaats. Wanneer duurzaam verhuizen de norm wordt zou dit dus een sterke vermindering van CO2 betekenen. Duurzaam verhuizen kan met een aantal eenvoudige stappen bereikt worden.

Elektrisch verhuizen

Inmiddels zijn er flink wat verhuisbedrijven die over elektrische verhuiswagens en verhuisliften beschikken. Elektrische verhuiswagens hebben geen CO2 uitstoot en zijn net zo effectief als normale verhuiswagens. Er zijn geen verschillen in prijs dus het aannemen van een duurzame verhuisfirma kent alleen maar voordelen.

Herbruikbare verhuisdozen

Jaarlijks worden er circa 35 miljoen traditionele verhuisdozen gebruikt. In verhuisdozen zit houtpulp verwerkt waardoor verhuisdozen niet echt duurzaam te noemen zijn. Een beter alternatief is het gebruiken van groene kunststof verhuisdozen. Niet alleen zijn deze veel steviger en praktischer vanwege de handvaten. Het grootste voordeel is dat zij keer op keer opnieuw te gebruiken zijn. Kunststof verhuisdozen hoef je niet te huren maar kun je huren bij een groot deel van de verhuisbedrijven. In veel gevallen zullen zij ook recyclebaar noppenfolie hebben wat bijdraagt aan je groene verhuizing.

Hoe vind ik een duurzaam verhuisbedrijf?

Vaak zullen de verhuisbedrijven dit expliciet op de site vermelden. Is dit niet het geval dan kun je letten op het volgende keurmerk ISO 14001. Dit keurmerk houdt in dat het bedrijf duurzaam en verantwoordelijk omgaat met energie, water, brandstof en materialen. Om zeker te weten of het bedrijf groen genoeg is kan een mailtje of een belletje enige twijfel uitsluiten.

Wat kan ik zelf doen?

Er zijn ook zaken die je zelf kunt oppakken om je verhuizing zo groen mogelijk te maken. Zo kun je bijvoorbeeld al je oude elektronica en huishoudelijke apparaten gratis inleveren bij de gemeente of winkelketens. Veel materialen kunnen opnieuw gebruikt worden. Het inleveren van elektronica voorkomt ook dat er schadelijke stoffen in het milieu terecht komen.

Moet je oude of nieuwe woning gereinigd worden? Gebruik dan zoveel mogelijk natuurlijke schoonmaakmiddelen die biologisch afbreekbaar zijn. Hierbij kan gedacht worden aan natuurazijn. soda of groene zeep. Hierdoor zal de watervervuiling beperkt blijven.

Van duurzaam verhuizen naar duurzaam wonen

Het hoeft natuurlijk niet bij een duurzame verhuizing te blijven. In je nieuwe woning kun je deze lijn geleidelijk doortrekken. Denk hierbij aan zonnepanelen, isolatie of zelfs een groen dak. Laat eventuele dakwerken vakkundig oplossen door lokale dakdekkers. Deze kan ook controleren of er al dakisolatie aanwezig is. Veel warmte gaat namelijk via het dak verloren wat erg zonde is. Met deze tips kun je van duurzaam verhuizen direct door naar duurzaam wonen.

Vond je het leuk om dit te lezen? Deel het dan met anderen!


Je weet nu hoe leuk ik Duurzaam verhuizen vind. Tot nog toe heeft niemand anders een beoordeling geschreven. Heb jij zelf ervaring met ze? Schrijf dan snel zelf een beoordeling en verdien eeuwige roem!

Een beoordeling is pas echt leuk wanneer andere ecomama's er iets aan hebben. Dus schrijf een informatief stukje over jouw ervaring.

0

Ik ben echt heel erg benieuwd wat jij er van vindt.

Je eerste beoordeling wordt niet direct geplaatst, dan wil ik even checken of er geen creeps en spammers op de loer liggen. Maar daarna staat elke volgende door jou geschreven beoordeling direct online.