Energie besparen met een (groot) gezin

We schreven eerder al over de grootste stroomslurpers binnen het huishouden. Zo kon je lezen wat een luxeproduct als een waterbed per jaar aan stroomkosten maakt, of hoeveel het je maandelijks kost om een beertender in huis te hebben.

Besparen op je huishoudkosten is natuurlijk altijd een goed idee, maar wordt des te interessanter wanneer je een (groot) gezin hebt. Immers, hoe meer mensen, hoe meer kosten. Hieronder enkele handige tips om met z’n allen aan een kostenefficiënter en milieuvriendelijker energieverbruik te werken.

Dikke truien in huis!

De verwarming op 22 graden? Niet slim wanneer je een groot gezin hebt. Want waar bij een gemiddeld eenpersoons of tweepersoons huishouden de verwarming alleen in de avonduren een paar uurtjes aan staat, is dat bij een gezin met kinderen wel anders. De kids zijn vroeg uit school, hebben een paar uur uitval, zijn een dagje vrij, enzovoorts. Spreek af met je gezin dat de verwarming standaard op 19 of 20 graden mag draaien in huis, met uitzondering van de avonduren.

Koud? Trek een (extra) sweater aan tijdens de wintermaanden. Immers, verwarmingskosten zijn vaak enorm duur en bovendien zeer milieuonvriendelijk.

Douchelimiet

Lekker lang douchen? Niet slim wanneer je een gezin hebt. Want als vijf of zes personen een kwartier douchen, dan verbruik je letterlijk drie keer zoveel als wanneer die vijf of zes personen vijf minuten douchen. Spreek daarom met het gezin een douchelimiet af. Spreek af dat iedereen maximaal vijf of tien minuten per dag mag douchen. Om de “pijn” te verzachten kun je ook afspreken dat iedereen op zaterdag en/of zondag wél langer mag douchen.

Zorg naast de afspraak over het douchelimiet ook voor een waterbesparende douchekop. Zo’n douchekop verbruikt ongeveer 6,5 tot 7 liter water per minuut. Een normale douchekop verbruikt zo’n 8,5 tot 9 liter water per minuut. Bij vijf minuutjes douchen bespaar je dus zomaar 10 liter water per persoon!

Energiezuinige apparaten worden nóg zuiniger

Koop je een nieuwe televisie? Of een ander wasmachine? Dan is de keuze voor het energielabel van dit apparaat nóg belangrijker met een groot gezin. Want een wasmachine met energielabel A+++ kan ineens tot enkele tientallen euro’s per jaar besparen wanneer het vaak draait. Hetzelfde geldt voor de tv: een tv die “veel uren maakt” is relatief gezien voordeliger wanneer deze een A++ of A+++ label heeft.

Hebben alle kids een eigen kamer waar ze spelen en studeren? Gebruik dan led verlichting (koop hier) in plaats van halogeenverlichting. Ook dit kan je gemakkelijk enkele tientallen euro’s per jaar opleveren.

Naast een energielabel hebben enkele waterverbruikers in het huishouden ook nog een Ecolabel. Ecolabel stelt eisen aan energie- en watergebruik, en is in Nederland alleen op enkele vaatwassers te vinden.

Vond je het leuk om dit te lezen? Deel het dan met anderen!


Je weet nu hoe leuk ik Energie besparen met een (groot) gezin vind. Tot nog toe heeft niemand anders een beoordeling geschreven. Heb jij zelf ervaring met ze? Schrijf dan snel zelf een beoordeling en verdien eeuwige roem!

Een beoordeling is pas echt leuk wanneer andere ecomama's er iets aan hebben. Dus schrijf een informatief stukje over jouw ervaring.

0

Ik ben echt heel erg benieuwd wat jij er van vindt.

Je eerste beoordeling wordt niet direct geplaatst, dan wil ik even checken of er geen creeps en spammers op de loer liggen. Maar daarna staat elke volgende door jou geschreven beoordeling direct online.