Haal meer uit je gevel

De gevel bepaalt voor een groot deel de uitstraling van je woning, maar biedt daarnaast ook talloze mogelijkheden op het gebied van duurzaamheid en veiligheid. Lees hier wat je kunt doen om het maximale uit je gevel te halen.

Functies van de gevel

De gevel is een belangrijk onderdeel van je woning. De gevel beschermt je woning allereerst tegen weer en wind, ongedierte, geluiden van buitenaf en ongewenste bezoekers. De gevel heeft echter nog meer functies, zo dient het ook als visitekaartje voor je omgeving. De gevel is namelijk het eerste wat mensen van je huis zien en bepaalt dus de eerste indruk die ze van je huis krijgen.

Uitstraling

Gevels bepalen dus voor een groot deel de uitstraling van een woning. Het is daarom belangrijk om deze goed te onderhouden. Een goed verzorgde gevel straalt namelijk een stuk meer dan een gevel die veel aanslag bevat. Gevels kunnen geleidelijk aan verkleuren door weersomstandigheden, aanslag en andere factoren zoals uitlaatgassen die in de stenen trekken. Dit zijn factoren die lastig te verhelpen zijn. Het beste is om de gevel eens in de paar jaar te reinigen en, om vervolgens minder last van aanslag te ondervinden, de gevel te laten impregneren. Door impregneren komt er een waterafstotend laagje op de gevel, wat het ook onmogelijk maakt voor mossen en algen om zich aan de gevel te hechten. Impregneren zorgt voor extra bescherming en het zorgt er ook voor dat er in de toekomst minder onderhoud nodig is aan de gevel.

Duurzame gevel

Een gevel kan voor een groot deel bijdragen aan de duurzaamheid van een woning. Door de gevel te isoleren wordt het geluid beter gedempt en, nog belangrijker, wordt de warmte beter behouden. Er kan namelijk tot wel 20% van de warmte verloren gaan door de muren. Door isolatie van de gevel wordt dit percentage voor een groot deel gedrukt. Gevelisolatie kan in een gemiddelde tussenwoning een besparing van €200 per jaar opleveren. Er zijn drie typen gevelisolatie: isolatie van de binnenmuur, buitenmuur en de spouwmuur. Spouwmuurisolatie is de meest voorkomende isolatie voor de gevel. Bij spouwmuurisolatie wordt er in de spouw tussen de muren een isolatiemiddel gespoten. Dit is de goedkoopste manier van gevelisolatie en kan binnen 1 dag worden afgerond. Bij een gemiddelde tussenwoning betaal je voor spouwmuurisolatie tussen de €800 en €1100. Met een energiebesparing van €200 per jaar kan deze investering zich binnen 4 jaar terugverdienen.

Gevelbekleding

Een andere vorm van gevelisolatie is het isoleren van de buitenmuur. Dit kan door gebruik te maken van gevelbekleding. Deze ingreep wordt niet alleen gedaan vanwege de isolatie, maar ook voor de uitstraling. De gevel wordt bekleed met houten of kunststof bekleding en krijgt daarmee een geheel nieuw uiterlijk. Naast hout en kunststof kan er ook gekozen worden voor een zogenaamde “groene gevel”. Een groene gevel is een vooraf beplantte plaat die tegen de huidige gevel wordt bevestigt. Deze gevel is naast het vernieuwde uiterlijk en de isolerende werking ook goed voor het milieu. De plantjes en mossen op de gevel zorgen namelijk voor een betere luchtkwaliteit, doordat schadelijke stoffen, zoals CO2, worden opgenomen uit de buitenlucht en omgezet in zuurstof. Groene gevelbekleding kan ook binnenshuis worden toegepast.

PV-panelen

Het toppunt van een duurzame gevel is een gevel waarmee energie opgewekt kan worden. Zonnepanelen op daken zijn inmiddels wel bekend, soortgelijke panelen voor op de gevel echter nog een stuk minder. Door middel van PV-panelen (photovoltaic panelen) op de gevel kun je zonlicht omzetten in elektriciteit en dus zelf energie opwekken. Deze duurzame energie heeft veel voordelen ten opzichte van het opwekken van energie door middel van fossiele brandstoffen. Denk hierbij vooral aan de vermindering van de CO2-uitstoot. PV is ook beschikbaar als glas, die de ramen van de gevel kunnen vervangen. Op deze manier kunnen zelfs de ramen energie opwekken. Voor sommige woningen is een vergunning nodig om PV-panelen tegen de gevel te mogen plaatsen, informeer hiervoor eerst bij je gemeente.

Een gevel is dus meer dan alleen een scheiding tussen binnen en buiten. Met je gevel kun je de uitstraling van je huis bepalen, energie besparen en zelfs energie opwekken. Haal dus meer uit je gevel met bovenstaande werkzaamheden.

groene gevel binnenshuis
gevel panelen die energie opwekken

Vond je het leuk om dit te lezen? Deel het dan met anderen!


Je weet nu hoe leuk ik Haal meer uit je gevel vind. Tot nog toe heeft niemand anders een beoordeling geschreven. Heb jij zelf ervaring met ze? Schrijf dan snel zelf een beoordeling en verdien eeuwige roem!

Een beoordeling is pas echt leuk wanneer andere ecomama's er iets aan hebben. Dus schrijf een informatief stukje over jouw ervaring.

0

Ik ben echt heel erg benieuwd wat jij er van vindt.

Je eerste beoordeling wordt niet direct geplaatst, dan wil ik even checken of er geen creeps en spammers op de loer liggen. Maar daarna staat elke volgende door jou geschreven beoordeling direct online.