Hoe breng je radiatorfolie aan?

Heb jij een ‘gewone’ witte verwarming? Bedenk dan eens dat de achterzijde van die verwarming jouw buitenmuur verhit. Leuk voor de kabouters achter je muur, maar jij betaalt de rekening. Pure energieverspilling dus. Je kunt je energierekening simpelweg verlagen door aan de achterkant van de verwarming radiatorfolie aan te brengen.

Hoe werkt radiatorfolie?

De radiatorfolie wordt op de achterzijde van de verwarming aangebracht en weerkaatst de warmte direct zodat de warmte alleen naar de voorkant van de radiator uitstraalt. Jouw huiskamer in dus. Omdat het op de verwarming aangebracht wordt en niet op de muur zie je er helemaal niets van.

Hoe breng je radiatorfolie aan?

Je hebt nodig:

 • radiatorfolie
 • meetlint
 • schaar
 • dubbelzijdig plakband of magneettape
 • wasknijpers (hoeft niet perse maar is wel makkelijk)

Knip de radiatorfolie op maat af. Breng de tape aan aan de bovenkant van het folie. Als je dubbelzijdig plakband gebruikt kun je die alvast aanbrengen aan de onderzijde, maar laat de plakstrip nog even dicht. Doe wasknijpers onderaan de folie. De wasknijpers zorgen voor wat gewicht (het folie is superlicht en dun en valt dus niet altijd mooi recht naar beneden). Laat de folie achter de verwarming langs zakken en plak de tape van de bovenkant vast en maak vervolgens de plakstrip aan de onderzijde los en plak die ook vast. Des te netter en platter je de folie tegen de verwarming aanplakt des te efficiënter.

Waar koop je radiatorfolie?

De meeste bouwmarkten verkopen de folie en anders kun je altijd nog terecht bij de Bol.com.

Terugverdientijd

De tijd waarin je de aanschaf van de rollen folie terugverdient hangt af van het type muur in jouw woning.
Op Sjaak’s duurzame blog staat een mooi rekenvoorbeeld.
Als besparing richtlijn kan onderstaande aangehouden worden: (in m3 gas per jaar per m2 muuroppervlak)
Halfsteensmuur ongeïsoleerd: 30-35 m3
Steensmuur ongeïsoleerd: 20-30 m3
Spouwmuur ongeïsoleerd: 10-20 m3
Spouwmuur geïsoleerd: 5-10 m3
Zeer goed geïsoleerd muur (o.a. nieuwbouw): 2-4 m3
Besparingvoorbeeld:
Kosten folie € 7/m2 all-in.

Wordt aangebracht op/bij 1 m2 spouwmuur ongeïsoleerd. Besparing is dan ca. 15m3 x € 0,60/m3 = € 9 per jaar.
Terugverdientijd: € 7: € 9 x 12 mnd = 9,34 maanden.

Vond je het leuk om dit te lezen? Deel het dan met anderen!


Je weet nu hoe leuk ik Hoe breng je radiatorfolie aan? vind. Tot nog toe hebben 6 andere ecomamas een beoordeling geschreven. Heb jij zelf ervaring met ze? Schrijf dan snel zelf een beoordeling en verdien eeuwige roem!

Een beoordeling is pas echt leuk wanneer andere ecomama's er iets aan hebben. Dus schrijf een informatief stukje over jouw ervaring.

 1. Rebekka says:

  Wij hebben dit twee jaar geleden aangebracht. Het was makkelijk om te bevestigen. Het is geweldig om te voelen dat de muur achter de radiator nu helemaal koel blijft. Ik weet niet precies hoeveel wij besparen, maar we hebben wel minder gebruikt, want Nuon vroeg zich ernstig af of het wel klopte wat we opgaven als verbruik (terwijl ik minder ben gaan werken en meer thuis ben).

 2. FairLife says:

  Goede tip die folie. Zelf maak ik gebruik van standby killers (wat klinkt dat eigenlijk apart) en charge stoppers. De eerst schakelt het apparaat helemaal uit wanneer het langer dan 5 min stanby staat. De tweede (voor bijvoorbeeld je telefoon) zorgt ervoor dat je oplader geen energie meer verbruikt wanneer je telefoon helemaal is opgeladen.

 3. […] wordt kouder en de verwarming gaat weer aan. Wat iedereen zou moeten hebben is radiatorfolie. In huizen waar nog geen dubbelglas zit kun je nog meer doen om het huis goed te isoleren tegen de […]

 4. Ellen Karis says:

  Met die wasknijpers aan de onderkant, kun je heel gemakkelijk de het folie recht achter de verwarming plakken. Ik ben niet zo handig, maar het folie zat er zo op. En het werkt inderdaad.

 5. […] warmte doordat deze via de muur naar buiten ontsnapt. Je kunt aan de achterzijde van je verwarming radiatorfolie aanbrengen, zodat alle warmte via de voorkant direct je woning […]

 6. Ik heb het ook op een flik aantal radiatoren aangebracht. Maar op een ruwe ondergrond (granol,, spachtelputz) blijft de radiatorfolie geen dag zitten en schiet weer los. Weet iemand hier een slimme oplossing voor?

0

Ik ben echt heel erg benieuwd wat jij er van vindt.

Je eerste beoordeling wordt niet direct geplaatst, dan wil ik even checken of er geen creeps en spammers op de loer liggen. Maar daarna staat elke volgende door jou geschreven beoordeling direct online.