Hoe maak je een verticale tuin?

Als je een balkon of kleine stadstuin hebt is een verticale tuin (of muurtuin) de perfecte manier om een groene leefomgeving te creëren en ook nog een plekje over te houden voor je terras. Je kunt gemakkelijk zelf een verticale tuin of muurtuin maken.

Ik heb een grote tuin. Genoeg om horizontaal flink te zwoegen. Maar ik vind groene schuttingen erg mooi. Misschien wil ik een keer een groene afscheiding maken in plaats van een ‘gewoon’ hek. Tijd om uit te zoeken hoe je aan een verticale tuin kunt beginnen. Wil je er niet teveel werk van hebben? Koop dan een kant-en-klare verticale tuin bij bijvoorbeeld Waschbaer.

Stappenplan: hoe maak je een verticale tuin?

Kant-en-klare modules

Waschbaer verkoopt kant en klare bakken met plastic en metalen frames. Maar tegenwoordig ook kant-en-klare bak modules
verticale tuin maken

Voor de doe-het-zelver: maak een verticale tuin op maat

Dankzij Rob Verlinden (ja, ken je hem nog?) staat dit stappenplan op de site van Goed en wel.

 • 1. Bekleed de schutting waar je de verticale tuin wilt maken met een plastic folie. Dat is om te voorkomen dat de schutting gaat rotten.
 • 2. Hierna bekleed je de schutting met een bevloeiingsmat. Deze is nodig om een vochtige omgeving voor de beplantingswortels te houden. Deze is verkrijgbaar in een tuincentrum.
 • 3. Maak extra planken horizontaal op de schutting. Op een schutting van 1.80 hoog zijn dat er drie. Dit is nodig om de begroeiingszakken op te bevestigen.
 • 4. De begroeiingszakken die gebruikt worden voor oeverbeplanting van vijverranden bevestig je nu op de schutting. Doe dit niet te strak.
 • 5. Vul de beplantingszakken met potgrond. Doe hier een voedingspil in. Deze geeft gedurende de hele zomer de juiste hoeveelheid meststof af.
 • 6. Breng drie horizontale lagen druppelslang aan op de schutting en bevestig deze met een tijdklok op een kraan. Zorg dat hij elke nacht tien minuten druppelt.
 • 7. Ga de planten van je keuze in de zakken planten.

Verticale tuin met plastic flessen

Met touwtjes en gebruikte plastic flessen kun je een vrolijk systeem maken waarin je (eetbare) planten kunt verbouwen.

Raamtuin

Heb je helemaal geen tuin? Dan kun je ook nog een raamtuin maken!

De webshop Waschbaer heeft een erg leuk wisselend assortiment tuinspullen. Daar doe ik ook veel inspiratie op!

En als je informatie over makkelijke gewassen wilt voor een moestuintje is het boek van Jelle, de Makkelijke moestuin een aanrader.

Vond je het leuk om dit te lezen? Deel het dan met anderen!


Je weet nu hoe leuk ik Hoe maak je een verticale tuin? vind. Tot nog toe hebben 11 andere ecomamas een beoordeling geschreven. Heb jij zelf ervaring met ze? Schrijf dan snel zelf een beoordeling en verdien eeuwige roem!

Een beoordeling is pas echt leuk wanneer andere ecomama's er iets aan hebben. Dus schrijf een informatief stukje over jouw ervaring.

 1. […] Denk bijvoorbeeld aan soepblikken of lege flessen. Hoe je dat het beste aan kunt pakken, kun je hier […]

 2. Aafke says:

  Hoi!
  Ik was ook zo geïnspireerd door dit voorbeeld. Heel mooi ontwerp voor een verticale tuin! Ik ben er ook mee aan de slag gegaan.

  Mijn ervaring heb ik gebruikt als een voorbeeld voor hoe je een klus niet aan moet pakken op mijn website. Natuurlijk niet omdat dit geen goed idee is, want dat is het wel! Maar omdat iedereen die zelf iets maakt (al is het maar een lamp ophangen), zich wel eens afvraagt waar die nou mee bezig is…

  Ook goed om een keer te benoemen. Maar ondanks de tegenslag, ga ik natuurlijk alsnog deze mooie verticale tuin afmaken. Helemaal voor de herfst, zodat ik toch nog groen voor het raam heb als de bladeren buiten gaan vallen. Ik weet nog niet wat ik ga planten. Kruiden of hangplanten in de verticale tuin? Ik denk het laatste.

  Groet!
  Aafke

 3. […] eens overwegen om zelf een raamtuin te maken. En bij gebrek aan pallets kun je ook terugvallen op kant en klare zakken voor een verticale tuin die je in de winkel kunt kopen. Je kunt ook kant en klare bakken kopen bij bijvoorbeeld Tuincentrum […]

 4. Teun says:

  Kijk eens naar muurtuin als alternatief voor dure modellen, zeker toepasbaar voor binnen en buiten

 5. Anne-Marie says:

  Ongeveer een jaar zeur ik er al over: mijn verticale tuin.
  Internet werd afgelopen om te kijken wat uiteindelijk de manier van werken moest worden.
  Kennissen werden opgetrommeld om te helpen.
  En gisteren was het dan zover: het gerief , ttz, het grootste deel van de benodigheden, werden gehaald.
  Nog nooit heb ik in mn leven 2 ton potgrond gekocht; om zeker te zijn dat ik niet veel te zou bestellen berekende ik alles wel een paar keer. De potgrond werd besteld, om toch maar zeker te zijn dat er genoeg in de winkel voorradig was. Ik plaatste mn bestelling blijkbaar op het goeie moment: rode prijs: € 1,60 voor 40 liter. Naar een doe-het-zelf zaak gegaan om materiaal voor de eigenlijke constructie. Er was advies in de winkel nodig. Toen ik de woorden ‘verticale tuin’ uitsprak kreeg ik vreemde blikken 🙂 We genoten er met volle teugen van, voelden ons een dagje buitenaardse wezens: mijn verticale tuin was blijkbaar gespreksonderwerp van de medewerkers van die winkel want we voelden ze praten over mijn project. De ophaling van de potgrond zorgde niet voor het soort wereldvreemde blikken (behalve dan door de klanten die aan de kassa stond te wachten) De medewerker die ons hielp met die transpalet had wel al wat verticale tuinen gezien, in het buitenland weliswaar. Straks de druppelslang gaan kopen, om enkele netten gaan, en kijken welk materiaal ik het beste koop om de zakken te maken. Ik maak ze zelf. Gevaarlijk zal het zijn om niet al meteen plantjes te kopen want ik moet enkele tuincentra passeren en ik ken mezelf 🙂 De zakken potgrond liggen keurig te wachten, opeengestapeld tegn de keukenmuur. Nog eventjes en ik zie vanuit het keukenraam mijn verticale tuin. De afmetingen ervan:4 x 2 x 015.

 6. Ecomama says:

  Gaaf Anne-Marie! Stuur je foto’s op?

 7. Petra says:

  Klinkt super ik ben ook wel benieuwd naar foto’s! Ik ben ook eenb beetje aan het speuren naar mogeleijkheden. Ik wil een moestuin op mijn schutting maken maar ben niet al te handig. Ik moet het wel zelf doen. daarnaast wil ik niet al te gek doen met geld. Dus nog even flink zoeken. Ik zat me af te vragen of je een moestuin niet kunt maken in van die doodsimpele plastic hangbakken die je tegen de schutting aanmaakt.(ophangt)..als je daar nou gewoon superveel van koopt? Misschien zijn ze wel in XXL maten? verder dan peinzen ben ik nog niet hoor…wordt vervolgd 🙂

 8. […] Maak zelf je eigen verticale tuin 1 Maak zelf je eigen verticale tuin 2 […]

 9. […] Ontzettende leuke en handige tips kun je vinden op de site van de Bakkertuin en Duurzaam thuis. Nog meer tips vind je bij Ecoweetjes. […]

 10. […] groen binnenhalen in je badkamer is ‘hip & happening’. Hangende planten, een verticale tuin… alles is mogelijk. Zo lang je maar buiten naar binnen […]

 11. Riley says:

  creatieve ideetjes hebben jullie allemaal!
  Ik deed het ook een tijdje zelf. was niet helemaal tevreden dus na wat piekeren kwam mijn vriendin met het idee dat het voor je word gedaan. toen kwam ik zo dus terecht bij
  Groen Luxe nu heb ik een mooie verticale tuin! wat is jullie ervaring??

0

Ik ben echt heel erg benieuwd wat jij er van vindt.

Je eerste beoordeling wordt niet direct geplaatst, dan wil ik even checken of er geen creeps en spammers op de loer liggen. Maar daarna staat elke volgende door jou geschreven beoordeling direct online.