Stoom je huis klaar voor de koude winterdagen

Nu het buiten steeds kouder wordt maken we steeds meer gebruik van onze verwarming. Ontvang je maandelijks een hoge energierekening? Wellicht gaat er onnodig warmte verloren en loont het om je cv-ketel te vervangen. Een zuinige cv-ketel is beter voor je portemonnee en voor het milieu. Zonwering en dubbel glas zorgen er ook voor dat er niet onnodig warmte verloren gaat. Hieronder lichten we toe hoe je je huis klaar stoomt voor de winter.

Tijd voor een nieuwe cv-ketel

Een cv-ketel is gemiddeld na 12 tot 15 jaar toe aan vervanging. Vaak loont het om eerder je cv-ketel te vervangen, dit pakt vaak voordeliger uit dan een reparatie. Als je huidige cv-ketel door ouderdom te veel gas verbruikt betaal je wel 15% tot 20% te veel aan stookkosten. In de wintermaanden loopt dit bedrag al snel op tot € 20 per maand. Realiseer de hoogste besparing door je cv-ketel te vervangen door een hr-ketel. Een hr-ketel (hoog rendement ketel) gaat bijzonder zuinig om met gas, 100% van de energie in het gas wordt omgezet in bruikbare warmte. Gemiddeld kost een hr-ketel tussen de € 1.000 en € 2.600 inclusief btw. Maar door de besparing die de ketel oplevert ten opzichte van een cv-ketel verdien je de ketel terug, de besparing loopt namelijk op tot wel € 300 op jaarbasis.

Maak gebruik van je zonwering

Zonwering is niet alleen functioneel op zonnige dagen, maar helpt ook energieverspilling tegen te gaan. De luchtbuffer tussen het raam en de zonwering zorgt voor een extra isolatielaag. Sluit binnenzonwering zoals jaloezieën, shutters en gordijnen tijdens de koude winternachten. Ook buitenzonwering die aansluit op het raam zoals shutters, screens en rolluiken, zorgen voor extra isolatie. Als de zonwering bij koud weer gesloten is komt er een stuk minder koude lucht bij de ramen en blijft de binnentemperatuur stabieler, hierdoor bespaar je op de energiekosten.


Dubbel glas in je ramen

Een andere manier om te besparen op de energiekosten is door te kiezen voor dubbel glas. Dubbel glas bestaat uit minimaal twee glasplaten, tussen deze glasplaten zit een laag lucht of gas die een isolerende werking heeft. Een relatief nieuwe ontwikkeling is HR glas. HR glas is verkrijgbaar in verschillende klassen, aangegeven met plusjes. Des te meer plusjes, des te hoger de isolatiewaarde. Op dit moment wordt HR++ glas het meeste gekozen vanwege de hoge isolatiewaarde en betaalbare prijs. De gemiddelde prijs per m2 van HR++ glas is € 130, de gemiddelde jaarlijkse kostenbesparing voor een huis met 20m2 aan glas bedraagt € 260.

Zorg dat je goed voorbereid bent op de kou die gaat komen, laat zo min mogelijk warmte ontsnappen. Dit is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor je portemonnee.

Bron afbeelding: Valcke

Vond je het leuk om dit te lezen? Deel het dan met anderen!


Je weet nu hoe leuk ik Stoom je huis klaar voor de koude winterdagen vind. Tot nog toe heeft niemand anders een beoordeling geschreven. Heb jij zelf ervaring met ze? Schrijf dan snel zelf een beoordeling en verdien eeuwige roem!

Een beoordeling is pas echt leuk wanneer andere ecomama's er iets aan hebben. Dus schrijf een informatief stukje over jouw ervaring.

0

Ik ben echt heel erg benieuwd wat jij er van vindt.

Je eerste beoordeling wordt niet direct geplaatst, dan wil ik even checken of er geen creeps en spammers op de loer liggen. Maar daarna staat elke volgende door jou geschreven beoordeling direct online.