Lampionsenzo

Gekleurde Oosterse lampionnetjes doen me altijd denken aan festivals in de zomer. Dat gevoel wil ik elke dag wel, dus als ik ergens binnenstap waar een gekleurde lampion hangt ben ik helemaal happy.

Bij Lampionsenzo kun je lampions bestellen uit Vietnam. De lampions zijn gemaakt van zijde. De importeurs werken nauw samen met de makers in Hoi An. In het buitenland zie je veel vaker lampions als verlichting. Nu leven mensen daar meer op straat, maar lampions zijn net zo leuk om binnen een gezellige sfeer te creëren. Ook op de kinderkamer is een lampion een leuke sfeerbrenger.

Een onderonsje met een sfeervol verlichter

Wat houdt het fairshare concept in?
Fairshare betekent voor ons zaken doen zonder verliezers. We willen open en eerlijk handelen en communiceren. Kortom; werken met een schoon geweten. Onze missie is dan ook het creëren van banen voor de lampionnen makers in Vietnam door hun producten af te nemen en te verkopen zodat zij een inkomen kunnen verdienen en hiermee een menswaardig bestaan kunnen opbouwen.
Van watvoor materiaal worden de lampionnen gemaakt?
De lampionnen bestaan uit een bamboe frame, dit frame wordt op spanning gebracht door het uit te vouwen. De vorm wordt in stand gehouden door een stalen beugel aan deze beugel kan je lampion ook bevestiging. Het bamboe frame is bekleed met kleurige Vietnamese zijde.
Hoe kom je bij de makers in Vietnam terecht?
Tijdens onze wereldreis in 2008/2009 zijn we door Vietnam gereisd, in Hoi An raakten we betoverd door de mooie lampionnen. Dit was in mei 2009. Deze plek staat bekend als een van de einden van de Zijderoute. Het stadje wordt prachtig verlicht door de lampionnen van zijde. Vooral in de avond geeft het een prachtige mystieke sfeer. Langs de rivier raakte ik aan de praat met een van de lampionmakers van Hoi An we wisselden emailadressen uit en reisden wij weer verder. De eerste tijd zijn we vooral bezig geweest om de lampion te maken naar de westerse standaarden en de kwaliteit te verbeteren; keurig afwerking, altijd dezelfde kleur rood, etc. Dit heeft het project en de makers veel opgeleverd. Zelf exporteren ze sinds dit jaar ook naar China en Singapore. Onze rol is veranderd in de afgelopen jaren van financiers en nu richting coaches, zij leren steeds meer op eigen benen te staan. Wij verkopen honderden lampionnen per jaar in Nederland en België. De lampionnen worden veel gebruikt als lampen in kinderkamers, huiskamers. Ook kom je ze tegen bij feesten, in casino’s, theaters en ga zo maar door.
Welke lampion is het meest populair?
De meest populaire lampion is de kleine rode ronde lampion, dit is de absolute klassieker.
Heb je nog een verlichtingstip?
Door een spaarlamp in een lampion te hangen steken de bamboe spaken van de lampion prachtig af tegen de zijde. Door te spelen met gekleurde lampen in de witte lampionnen krijg je prachtige effecten. Zelf vindt ik een softtone spaarlamp, ook wel flame genoemd, in een witte lampion voor een erg warme sfeer zorgen.
Wat is jouw rol?
Mijn functie is directeur, CEO en manusje van alles bij Lampionsenzo. In het dagelijkse leven werk ik 32 uur als trainer/ontwikkelaar bij QTS. QTS is een technische dienstverlener op gebied van trainingen en inspecties van elektrotechnische installatie en explosieveilige installaties. Ik geloof heilig in de zogenaamde 80/20 regel. 80% houdt ik me bezig met mijn vak/werk en de andere 20% zet ik in voor een betere wereld door er actief in de participeren. Deze combinatie geeft me veel energie en maakt me vrolijk.

Thank you! Harry van Vilsteren!

Vond je het leuk om dit te lezen? Deel het dan met anderen!


Je weet nu hoe leuk ik Lampionsenzo vind. Tot nog toe hebben 3 andere ecomamas een beoordeling geschreven. Heb jij zelf ervaring met ze? Schrijf dan snel zelf een beoordeling en verdien eeuwige roem!

Een beoordeling is pas echt leuk wanneer andere ecomama's er iets aan hebben. Dus schrijf een informatief stukje over jouw ervaring.

 1. Meta says:

  Ik heb geen ervaring met de lampion. Wel vraag ik me af hoe eco het maken van zijde is. Het klinkt heel zielig voor de hardwerkende rups.
  http://nl.m.wikipedia.org/wiki/Zijde_(textiel)

  Kan ik hier antwoord op krijgen?

  Groeten, Meta

 2. Ecomama says:

  Dag Meta,

  Natuurlijk krijg je antwoord. Ik zal ook even de makers van Lampionsenzo vragen te reageren.
  Maar niet alles wat op Ecoweetjes staat is tot de laatste molecuul eco. Sommige tips zijn vooral gericht op het fairtrade aspect, en sommige dingen zijn misschien heel erg lief voor de dieren maar focussen minder op de mensen. Wij vinden dat elke groene stap die gezet wordt er eentje is en hopen dat dat alleen maar snel leidt tot meer groene stappen.

  Groetjes!

 3. Harry says:

  Beste Meta,

  Ik begrijp je zorgen m.b.t. de zijderups, deze delen wij en ook wij zijn op zoek naar alternatieven. Op dit moment zijn we vooral gefocust op het verbeteren van de arbeids- en leefomstandigheden van de medewerkers in Vietnam. Vergeet niet dat Vietnam een derde wereld land is en de inwoners vooral bezig zijn met overleven. De overvloed aan goederen en de bijbehorende keuze’s die wij kennen in Nederland is niet vergelijken met die in Vietnam.

0

Ik ben echt heel erg benieuwd wat jij er van vindt.

Je eerste beoordeling wordt niet direct geplaatst, dan wil ik even checken of er geen creeps en spammers op de loer liggen. Maar daarna staat elke volgende door jou geschreven beoordeling direct online.