Maak je tuin zomerklaar: 3 tips

De meteorologische lente is begonnen, hoog tijd om te beginnen met het opknappen van de tuin zodat deze klaar is voor het mooie weer. Hoe zorg je ervoor dat de tuin helemaal klaar is voor het zonnigste seizoen van het jaar? Lees in dit artikel 3 tips die je helpen de tuin zomerklaar te maken.

1. Zorg voor genoeg schaduw

De Nederlandse zomer is niet altijd even mooi, maar als de zon eenmaal schijnt loopt de temperatuur hoog op. Zeker tijdens deze warme dagen wil je dat er beschutting is in de tuin, die
ook de binnentemperatuur aangenaam houdt. Hiervoor is goede buitenzonwering een veelgebruikte oplossing. Zo heb je schaduw die je beschermt tegen de hitte van de zon en voorkom je dat de zonnestralen je huis binnendringen en opwarmen. Een andere manier van schaduw creëren is het aanleggen van natuurlijke zonwering. Zo zorgt een begroeide pergola voor extra schaduw en trekt het ook nog eens dieren aan. Heb jij bomen in de tuin staan? Door de bomen te snoeien  in de juiste vorm, zorg je misschien wel dat de zon op het warmste punt van de dag net niet in je slaapkamer schijnt. Dit scheelt al snel een paar graden. Op deze manier zijn bomen ook een vorm van natuurlijke zonwering.

2. Verwijder het onkruid

De lente is het seizoen dat onkruid begint te groeien. Alhoewel onkruid er soms nog wel leuk en kleurrijk uitziet, is het slecht voor de andere planten en bloemen in de tuin. Het is dan ook beter om het onkruid te verwijderen, voordat het schade aanbrengt. Onkruid verwijderen hoeft niet meer door met milieuonvriendelijke chemische middelen te spuiten. Tegenwoordig zijn er allerlei duurzame alternatieven voor. Denk bijvoorbeeld aan middelen als onkruidzout, schoonmaakazijn of kokend water. Toch geldt ook voor onkruid dat voorkomen beter is dan genezen. Duurzame middelen als cacaodoppen en houtsnippers zijn hier uitermate geschikt voor en geven een natuurlijke sfeer aan de tuin.
ecoweetjes tuinieren

3. Maak de tegels en meubels schoon

Als je de tuin nog niet hebt schoongemaakt voor de lente, is het aan te raden om dit wel te doen voor de zomer. Een schone tuin zorgt namelijk voor een fijn zomergevoel. Maak de tegels weer schoon, zodat je met een gerust hart op blote voeten door de tuin loopt. Ook de tuinmeubels zijn na de winter wel weer toe aan een schoonmaakbeurt. De lente is hiervoor geschikt, maar wacht met de echte grote schoonmaak tot de zomer om de hoek staat. Iedereen kent de uitspraken “Maart heeft een staart” en “April doet wat hij wil” wel. Het is zonde als je de tuin twee keer moet schoonmaken omdat alles weer vies is geworden door druilerige lentedagen. Voor je het weet is de “r” weer uit de maand en gaat het genieten in een schone achtertuin beginnen!

Vond je het leuk om dit te lezen? Deel het dan met anderen!


Je weet nu hoe leuk ik Maak je tuin zomerklaar: 3 tips vind. Tot nog toe heeft 1 andere ecomama een beoordeling geschreven. Heb jij zelf ervaring met ze? Schrijf dan snel zelf een beoordeling en verdien eeuwige roem!

Een beoordeling is pas echt leuk wanneer andere ecomama's er iets aan hebben. Dus schrijf een informatief stukje over jouw ervaring.

  1. Jozef says:

    Ookal is de zomer zo goed als voorbij, gelukkig deze week nog een beetje zon.
    Daar zal ik deze tips bij gebruiken, bedankt!

0

Ik ben echt heel erg benieuwd wat jij er van vindt.

Je eerste beoordeling wordt niet direct geplaatst, dan wil ik even checken of er geen creeps en spammers op de loer liggen. Maar daarna staat elke volgende door jou geschreven beoordeling direct online.