Milieuzone in Utrecht voor schonere lucht

Wie met een oude diesel het centrum van Utrecht binnenrijdt, kan vanaf deze maand een boete verwachten. De stad heeft een zogenaamde milieuzone ingesteld, waarmee vervuilende auto´s uit het centrum moeten worden geweerd. Op deze manier wil de gemeente de luchtkwaliteit in Utrecht verbeteren.

Milieuzone

De Utrechtse milieuzone omvat de binnenstad, het stationsgebied, de Jaarbeurs en enkele aangrenzende wegen. Personen- en bestelauto´s die op diesel rijden en van voor januari 2001 zijn, mochten dit gebied eigenlijk sinds 1 januari dit jaar al niet meer in. De eerste maanden gold er echter een gewenningsregeling. Automobilisten die zich niet aan de regel hielden, ontvingen alleen een waarschuwing. Vanaf 1 mei 2015 kunnen deze automobilisten rekenen op een boete van 90 euro. Boven de invalswegen hangen camera´s, die automatisch de kentekens van langsrijdende auto´s controleren aan de hand van RDW-gegevens.

Sloopregeling

Het invoeren van de milieuzone is niet de enige maatregel die Utrecht getroffen heeft om de luchtkwaliteit in de stad te verbeteren. De gemeente stimuleert haar bewoners daarnaast om vervuilende auto´s naar de sloop te brengen. Voor Utrechters die gebruik maken van deze regeling, is er een vergoeding beschikbaar. Dit kan een voordelig alternatief zijn voor verkopen of inruilen, vooral als de inruilwaarde van de auto laag is. Eind vorig jaar, vlak voor de invoering van de milieuzone, bleken veel Utrechters hun oude diesel al naar de sloop te hebben gebracht.

Meer weten over milieuvriendelijk autorijden? Lees dan ook: ´Autorijden niet groen, maar hoe kan het groener?`.

Vond je het leuk om dit te lezen? Deel het dan met anderen!


Je weet nu hoe leuk ik Milieuzone in Utrecht voor schonere lucht vind. Tot nog toe heeft niemand anders een beoordeling geschreven. Heb jij zelf ervaring met ze? Schrijf dan snel zelf een beoordeling en verdien eeuwige roem!

Een beoordeling is pas echt leuk wanneer andere ecomama's er iets aan hebben. Dus schrijf een informatief stukje over jouw ervaring.

0

Ik ben echt heel erg benieuwd wat jij er van vindt.

Je eerste beoordeling wordt niet direct geplaatst, dan wil ik even checken of er geen creeps en spammers op de loer liggen. Maar daarna staat elke volgende door jou geschreven beoordeling direct online.