Natuurlijk kleurrijk

Natuurlijke verf? Bestaat dat? Ja, natuurlijke verf wordt gemaakt van zoveel mogelijk herwinbare ingrediënten zoals krijt en lijnolie. Dat is gunstig tijdens de productie, bij de afbraak maar vooral voor jouzelf. Terwijl je werkt met natuurlijke verf adem je geen giftige stoffen in en kom je niet in aanraking met oplosmiddelen.

In de webshop van Natuurlijk Kleurrijk heb je keuze uit drie verschillende merken natuurlijke verf: Allbäck verf, Tassili ecologische verf en Le Tonkinois impregneer/ vernis. Dus heeft je inrichting een nieuw kleurtje nodig? Dan is er keuze genoeg. Maak je niet druk over de kleurkeuze, daarin kan Pieternel je goed helpen met kiezen. Er is ontzettend veel mogelijk omdat veel verf handmatig op kleur gebracht wordt met pigmenten.

Ervaring met Tassili verf

Ik heb de Tassili verf uitgeprobeerd. De kleur die ik wilde heb ik per post opgestuurd en vervolgens kreeg ik een pakketje met grondverf en Tassili verf weer terug in exact de juiste kleur. De verf heeft een heel mooie structuur, het is lekker smeuïg waardoor het goed uitloopt. De droogtijd is vrij lang, maar dat ik had eerlijk gezegd ook best een dikke laag aangebracht. Wat je het meest opvalt als je een pot met natuurlijke verf opent is de geur. Die is er namelijk vrijwel niet. Waar je een sterke indringende ongezonde geur verwacht komt er nu amper een geur uit het potje. En wat je wel waar kunt nemen ruikt zelfs wel lekker.

Eenmaal aangebracht is de Tassili verf goed kleurvast. Uiteindelijk is het dus een mooie verf waarmee je fijn en veilig kunt werken. Dat geldt ook voor kinderen en zwangere vrouwen!

Een onderonsje met kleurrijke vrouw

Waarom heb je zo’n passie voor duurzame verf?
In de jaren 80, toen ik op de kunstacademie zat, merkte ik al dat ik het niet fijn vond om met oplosmiddelhoudende verf te schilderen. Vanaf die tijd ben ik begonnen met zelf mijn verf te maken voor mijn eigen schilderijen. In die tijd kwamen de watergedragen acrylaatverven in opmars. Helaas bleken die nog slechter voor het milieu dan de oploshoudende verven. Niet alleen dat ze altijd giftige stoffen blijven uitdampen, ook al zijn ze opgedroogd, maar ook ging iedereen zijn kwasten uitspoelen in het water. De plastics kunnen net als medicijnen niet door de huidige waterzuiveringsinstallaties er uit gezuiverd worden. Dit veroorzaakt een gigantisch milieuprobleem. Dit komt in het oppervlaktewater terecht en daarna weer via de dieren en de planten in ons voedsel.
natuur verf eco
Wat vind je het allergrootste nadeel van gangbare verf?
Schilders worden nu niet meer ziek worden van de oplosmiddelen, maar veel indirecter aantoonbare ziektes krijgen door het schilderen met de acrylverven. De nieuwe schildersziektes zijn de allergieën, eczeem, tumoren etc…
Stel dat aanstaande ouders een babykamer gaan verven, waar moeten ze dan echt om denken?
Ze moeten zich gaan realiseren hoe giftig de meeste bouwmaterialen zijn, niet alleen de verf. Dat hiermee niet een gezond binnenklimaat wordt gecreëerd, maar een zeer ongezond, ronduit schadelijk binnenklimaat. Daarnaast zouden ze ook naar de schadelijkheid van vloerbedekking, textiel, de babybedjes, de matrassen etc… etc… moeten kijken.
Er zijn hele goede gezonde oplossingen en producten op de markt.
Heb je een deco tip voor ons?
Dat is een lastige vraag, want ik wil iedereen oproepen om alleen nog voor schone gezonde producten te kiezen. Veel mensen klagen erover dat natuurlijke, gezonde producten zo duur zijn.
Maar je kunt ook kijken naar wat de prijs is die je betaald voor je gezondheid op de lange termijn. Veel mensen zeggen dat ze nu nergens last van hebben. Dat is fijn, maar er kan zo maar op eens een omslag komen en kun je opeens voor alles allergisch zijn of je krijgt allerlei vage klachten. Ik krijg deze mensen regelmatig aan de telefoon.
En doe je het niet voor jezelf, dan kun je het doen voor het milieu en voor de toekomst van je kinderen. Want we betalen op dit moment via belastingen wel degelijk een extra prijs voor de verwerking van ons afval. We betalen een hoge prijs als het gaat om de kwaliteit van leven.
Dus mijn tip, begin met iets dat je kunt overzien en dat je inspireert. Misschien is het een kastje schilderen of een muur? Ervaar hoe het is om er mee te werken.
Wat is jouw eigen laatste verfproject geweest?
Mijn laatste grote project was in 2010. Toen heb ik een gigantische muur geschilderd in een gebouw van Centraal Wonen (dat kun je zien op de foto). Ik heb daar de natuurverf gespoten. Ik had een transparant bindmiddel op basis van caseïne en bijenwas. Daar mengde ik de pigmenten doorheen.

Thank you! Pieternel Peltenburg!

Een filmpje om een impressie te krijgen van de mogelijkheden van Allbäck verf

Dit filmpje is door Allbäck verf zelf gemaakt. Ze hebben zelfs hun eigen Youtube kanaal, daar kun je alle filmpjes bekijken.

Vond je het leuk om dit te lezen? Deel het dan met anderen!


Je weet nu hoe leuk ik Natuurlijk kleurrijk vind. Tot nog toe heeft niemand anders een beoordeling geschreven. Heb jij zelf ervaring met ze? Schrijf dan snel zelf een beoordeling en verdien eeuwige roem!

Een beoordeling is pas echt leuk wanneer andere ecomama's er iets aan hebben. Dus schrijf een informatief stukje over jouw ervaring.

0

Ik ben echt heel erg benieuwd wat jij er van vindt.

Je eerste beoordeling wordt niet direct geplaatst, dan wil ik even checken of er geen creeps en spammers op de loer liggen. Maar daarna staat elke volgende door jou geschreven beoordeling direct online.