Natuurlijke isolatiematerialen: eindeloze mogelijkheden!

Duurzamer duurzaam doen, het kan! Het is niet alleen heel energiebewust om je huis goed te isoleren, het kan ook nog eens extra milieuvriendelijk door hierbij gebruik te maken van 100% natuurlijke isolatiematerialen.

Milieubewust isoleren

Energiebewust leven begint bij het goed isoleren van je woning. Hiermee houd je de warmte binnen en creëer je een constant prettig woonklimaat. De verwarming kan een standje lager, wat stookkosten scheelt en goed is voor het milieu. Wil je het echter nog beter doen voor de natuur, dan maak je voor die isolatie gebruik van materialen die direct of indirect voortkomen uit diezelfde natuur. Denk aan hennep, vlas- of schapenwol, schelpen, kurk of de meer indirecte vormen, zoals metisse en cellulose.

Hennep slaat CO2 op

Een sterk voorbeeld van een natuurlijk isolatiemateriaal is hennep. Hennep groeit als kool, en is dus eenvoudig te produceren zonder gebruik te hoeven maken van schadelijke mest- of bestrijdingsstoffen. Bovendien neemt een hennepplant CO2 op, waarmee het ook nog eens een wapen is tegen het broeikaseffect. De harde vezels en schillen van de hennepplant zijn, verwerkt tot matten of platen, uitermate geschikt als isolatiemateriaal.

Vochtregulerende schapenwol

Bij isolatie en wol denken veel mensen aan glaswol en dergelijke half natuurlijke producten, maar ook de wol die rechtstreeks van een schaap komt kan gewoon dienen als isolatiemateriaal. Schapenwol is erg goed in vochtregulatie en daarmee bij uitstek geschikt voor de isolatie van vochtige plaatsen. Isolatiematten van schapenwol zijn gebruiksvriendelijk en geven geen irritatie bij toepassing, en ze zijn goed te hergebruiken.

Schelpen in de kruipruimte

Een bekender voorbeeld van natuurlijk isoleren zijn schelpen. Een laag schelpen in de kruipruimte zorgt ervoor dat er geen vocht en kou meer je huis binnen kunnen dringen vanuit de vochtige Hollandse grond. De kruipruimte isoleren met schelpen is een methode die al vele decennia met succes wordt toegepast.

Indirecte methoden: metisse en cellulose

Er zijn ook meer indirecte mogelijkheden voor het isoleren met natuurlijke materialen. Zo worden er isolatieplaten gemaakt van gebruikte kleding en textiel. Dit zogenaamde “metisse” maakt gebruik van de isolerende werking van katoen en is geschikt voor zowel dak- als gevelisolatie. Een ander veelgebruikt milieubewust isolatiemateriaal is cellulose. Dit is materiaal op basis van vlokken die gemaakt zijn van oud papier. Zo krijgen gebruikte producten een tweede leven in de vorm van gebruiksvriendelijk en eenvoudig te recyclen isolatiemateriaal!

Geïnteresseerd? Vraag om advies!

Het isoleren met natuurlijke producten is een prachtige manier om dubbel goed werk te doen voor de wereld om je heen. Het is wel altijd raadzaam om eerst een gespecialiseerd isolatiebedrijf uit te nodigen voor een adviesgesprek bij je thuis. Er kan dan worden bepaald wat de beste isolatiemethoden- en materialen zijn voor jouw woonsituatie.

Foto: Columbus magazine

Vond je het leuk om dit te lezen? Deel het dan met anderen!


Je weet nu hoe leuk ik Natuurlijke isolatiematerialen: eindeloze mogelijkheden! vind. Tot nog toe heeft niemand anders een beoordeling geschreven. Heb jij zelf ervaring met ze? Schrijf dan snel zelf een beoordeling en verdien eeuwige roem!

Een beoordeling is pas echt leuk wanneer andere ecomama's er iets aan hebben. Dus schrijf een informatief stukje over jouw ervaring.

0

Ik ben echt heel erg benieuwd wat jij er van vindt.

Je eerste beoordeling wordt niet direct geplaatst, dan wil ik even checken of er geen creeps en spammers op de loer liggen. Maar daarna staat elke volgende door jou geschreven beoordeling direct online.