Stroomslurpers binnen het huishouden

Energie is niet goedkoop en vooral gezinnen met kinderen of verouderde electronica kunnen erg veel stroom verbruiken. Om een zo laag mogelijke energierekening te behalen hebben wij wat handige tips die makkelijk door te voeren zijn.

Besparen op koel- en vries -ruimte

Koelkasten en vriezers staan gedurende de hele dag aan en verbruiken dan ook relatief veel stroom. Samen zijn zij verantwoordelijk voor ruim een zesde van het totale energieverbruik van een huishouden. Heb je een oude koelkast (zeker wanneer deze erg groot is) denk er dan aan deze te vervangen. Een twintig jaar oude koelkast verbruikt bijvoorbeeld 500 kilowattuur per jaar terwijl een moderne koelkast slechts 150 kilowattuur verbruikt. Dit scheelt op jaarbasis zo’n 85 euro op de energierekening. Vaak heeft men thuis ook een tweede koelkast of vriezer staan mocht er extra ruimte nodig zijn. Staat deze echter bijna altijd leeg dan is het beter deze te verkopen.

Droog kleine wasjes aan een waslijn

Na het doen van de was gebruikt men vaak genoeg een wasdroger om de kleren te drogen. Een wasdroger van 8 jaar of ouder verbruikt ongeveer 75 euro aan stroom op jaarbasis. Voor kleine wasjes is het dan ook aan te raden om deze aan een waslijn of wasrek te hangen om deze te laten luchtdrogen. Dit is immers gratis.

Leuke weetjes:

Waterbedden verbruiken kunnen tot 250 euro p/j aan energie verbruiken.

Een groot apparaat als een traplift verbruikt maar 10 euro aan stroom p/j.

Een beertender die het bier voortdurend koud houdt verbruikt 110 euro aan stroom p/j. 
Het gebruik van een magnetron kost slechts 18 euro per jaar.


energieslupers in huis
Foto van http://www.traplift-wijzer.nl/Van Plasma naar LED tv

Een ander apparaat dat wij dagelijks gebruiken is onze televisie. Niet alle televisies zijn echter even zuinig. Vooral plasma tv’s verbruiken erg veel stroom namelijk tot wel 100 euro per jaar. Een energiezuinige led tv verbruikt slechts 35 euro aan stroom per jaar. Gezien de prijzen van tv’s tegenwoordig is het zeker het overwegen waard een nieuwe energiezuinige tv aan te schaffen.

Het gebruik van LED lampen

Onze verlichting is onmisbaar, zeker in de avonduren staan vaak de meeste lampen in de woning aan. Vervang je de ‘normale lampen’ door led lampen dan is er een besparen te behalen van wel 10 euro per lamp op jaarbasis. Niet alleen zijn led lampen zuiniger, maar deze gaan ook langer mee. Let er wel op dat de led lampen een mooi natuurlijk licht geven waar u tevreden mee bent. Led lampen kunnen namelijk erg wit licht uitstralen.

Vond je het leuk om dit te lezen? Deel het dan met anderen!


Je weet nu hoe leuk ik Stroomslurpers binnen het huishouden vind. Tot nog toe heeft niemand anders een beoordeling geschreven. Heb jij zelf ervaring met ze? Schrijf dan snel zelf een beoordeling en verdien eeuwige roem!

Een beoordeling is pas echt leuk wanneer andere ecomama's er iets aan hebben. Dus schrijf een informatief stukje over jouw ervaring.

0

Ik ben echt heel erg benieuwd wat jij er van vindt.

Je eerste beoordeling wordt niet direct geplaatst, dan wil ik even checken of er geen creeps en spammers op de loer liggen. Maar daarna staat elke volgende door jou geschreven beoordeling direct online.