De Tuinen van Weldadigheid

Alleen om de naam zou je er toch al een kijkje willen nemen. In Veenhuizen vind je tuinen waar groente en fruitsoorten groeien waar je nog nooit van gehoord hebt. Vergeet de boontjes uit de supermarkt en de eeuwige saaie bloemkool; er zijn honderden soorten groente die je nog moet proberen. Je kunt ze alleen niet allemaal in de gewone supermarkt kopen.

Ook liefhebbers van plukbloemen en kruiden kunnen hier een dagdeel vertoeven. Er worden speciale rondleidingen georganiseerd en er kunnen zelfs arrangementen samengesteld worden waardoor je met een groep de hele dag kunt rondkijken in Veenhuizen.

  • Adres: Tuinen van Weldadigheid, Hospitaallaan 48, Veenhuizen
  • Telefoonnummer: 0592-388414

Een onderonsje met een wandelende tuinencyclopedie

Hoe kom je op het idee om juist vergeten gewassen te gaan telen?
Vergeten groenten in stand houden vinden we belangrijk vanwege cultuurhistorie, (variatie in) smaak en, wellicht de belangrijkste, vanwege het belang van het beschikbaar hebben van veel genen. In de hedendaagse landbouw worden steeds hoogproductiever gewassen steeds grootschaliger geteeld. Deze gewassen zijn soms vatbaar voor ziekten en plagen of kunnen minder goed tegen bepaalde weersomstandigheden. Oude gewassen die nog bestaan hebben zich op dit gebied bewezen en zijn daarom belangrijk als genenbron voor veredeling.
Aan wat voor bijzondere gewassen moeten we denken?
Wij telen niet alleen vergeten gewassen maar zoveel mogelijk variatie, dus ook nieuwe en gewassen uit andere werelddelen. Wij telen vele soorten groenten en van diverse soorten vele variëteiten zoals 56 soorten aardappelen, meer dan 40 soorten bonen, 12 soorten knoflook, diverse soorten kolen, diverse soorten sla en andere bladgewassen. Gekleurde wortelen, pastinaken, aardpeer, snijbiet en zeker 5 soorten andere bieten en niet te vergeten pompoenen, 42 soorten tomaten, meer dan honderd soorten klein- en grootfruit (zoals appels, peren, pruimen, vijgen en bessen). Daarnaast experimenteren we met nieuwe gewassen zoals bamboe en Zuid-Amerikaanse knolgewassen.
Waar kunnen we de producten kopen?
Een aantal van onze producten nu te koop in de streekproductenwinkel ‘Lokaal Verhaal’ in Veenhuizen.
Op welke soort ben je het meest trots dat je hebt kunnen telen?
Hele mooie knoflook: Oosterdel, en aardappel: Zeeuwse bonte
Watvoor activiteiten vinden er nog meer plaats in de tuin?
Zorg (dagbesteding voor mensen met PGB). Toeristisch: Rondleidingen (al dan niet met oogst), diner in de kas en verjaardagen.
Wat vind je zelf het allerlekkerste gerecht?
Gebakken aardappelen met vis en verse peultjes en worteltjes en pasta met zelfgemaakte pesto van kaneelbasilicum en een heerlijke salade met tomaatjes in alle kleuren en maten met mozzarella en basilicum.
Wat is het meest populaire product?
Truffelaardappel (paars van binnen) en Chioggia-biet (roze-wit geringd).

Thank you! Lambert Sijens en Jolanda Loonstra, eigenaren!

Een filmpje over deze moestuinierders

RTV Drenthe ging op bezoek bij Lambert en maakte een leuk verslag van De Tuinen van Weldadigheid.

Vond je het leuk om dit te lezen? Deel het dan met anderen!


Je weet nu hoe leuk ik De Tuinen van Weldadigheid vind. Tot nog toe heeft niemand anders een beoordeling geschreven. Heb jij zelf ervaring met ze? Schrijf dan snel zelf een beoordeling en verdien eeuwige roem!

Een beoordeling is pas echt leuk wanneer andere ecomama's er iets aan hebben. Dus schrijf een informatief stukje over jouw ervaring.

0

Ik ben echt heel erg benieuwd wat jij er van vindt.

Je eerste beoordeling wordt niet direct geplaatst, dan wil ik even checken of er geen creeps en spammers op de loer liggen. Maar daarna staat elke volgende door jou geschreven beoordeling direct online.