Wat is milieuvriendelijk verbouwen?

Duurzaam en energiebewust verbouwen is in opkomst. Een groot voordeel hiervan is dat dankzij de hoge energie-efficiëntie de vaste kosten automatisch naar beneden gaan. Duurzame materialen zijn een must, maar denk tijdens het ontwerpen ook goed na over het gebruik van je woning. Hoe kan het verbruik van energie omlaag en welke oplossingen zorgen voor een comfortabele woning, voor nu en in de toekomst?

Materialen

Of een materiaal milieuvriendelijk is, hangt af van verschillende factoren, zoals: is het materiaal milieuvriendelijk gewonnen, laat het geen schadelijke resten in het milieu achter, is het herbruikbaar en is het gecertificeerd? Iedereen kent bijvoorbeeld wel het FSC keurmerk voor hout. Ook het cradle-to-cradle principe is een term die vaak terugkomt bij milieuvriendelijke verbouwen. Hierbij gaat het om producten zo te ontwerpen dat ze van begin tot eind veilig en herbruikbaar zijn.

Het is dus belangrijk om materialen te kiezen die regelrecht uit de natuur komen zoals riet (dak), hout (geraamte en dakkapel), bamboe (vloeren en kozijnen) en vlas (isolatie). Deze materialen zijn niet alleen ecologisch, ze geven je huis ook nog eens een unieke uitstraling. Deze producten zijn vaak ook goedkoper. De kosten van een houten dakkapel liggen gemiddeld tussen de €3.000 – €4.000. Andere varianten zijn vaak duurder.

Indeling

Vaak kun je aan de ligging van je woning weinig meer doen. Wel kun je door de kamers slim in te delen veel bereiken op het gebied van milieuvriendelijkheid. Probeer ruimtes zoals de woonkamer en de keuken aan de zuidkant te bouwen. Door veel ramen te gebruiken kun je de zonnewarmte opvangen en gebruiken om (mede) je huis te verwarmen.

Energie

Het energieverbruik van je woning is uiteraard van groot belang. Door het gebruik van goede milieuvriendelijke isolatie kan het effect van het gebruik van je woning op het milieu vermindert worden. Ook is het belangrijk om te kijken of je woning volledig luchtdicht is.
Vooral je dakbedekking is gevoelig voor weersinvloeden en kan beschadigen. Doe wel altijd goed onderzoek naar verschillende aanbieders want de kosten van dakbedekking lopen sterk uiteen. Als deze vervolgens luchtdicht is gaat er minder warme lucht verloren en kan deze lucht gebruikt worden om koude verse lucht te verwarmen. Naast het besparen van energie, kan er ook energie opgewekt worden. Door middel van zonnepanelen kan er bijvoorbeeld veel energie gewonnen worden. Ook het toepassen van een warmtepomp voor de verwarming van huizen en de productie van warm water is de laatste tijd flink in opmars. De techniek is heel eenvoudig: je haalt warmte van buiten om je huis binnen mee te verwarmen.

Gebruik

Naast de materialen en het energieverbruik is het ook belangrijk om te kijken naar hoe een woning gebruikt gaat worden. Ook moeten ruimtes gemakkelijk aangepast kunnen worden voor eventuele nieuwe bewoners. Hierdoor is de kans groter dat een woning langer gebruikt kan worden en dus minder snel gesloopt gaat worden.

Kosten

Een groot nadeel van milieuvriendelijk verbouwen lijken vaak de kosten de zijn. Vergeleken met traditioneel verbouwen is milieuvriendelijk verbouwen duurder. De materialen die gebruikt worden moeten vaak specialistisch bewerkt worden en worden niet door massaproductie vervaardigd. Er zijn echter twee voordelen die dit nadeel opheffen. Ten eerste is er voor milieuvriendelijk verbouwen vaak een subsidie aan te vragen. Op Energiesubsidiewijzer.nl kun je per gemeente zien welke subsidies er gelden en daar je plannen op aanpassen.

Ook verdient het werken met milieuvriendelijke producten zich uiteindelijk terug. Er wordt namelijk rekening gehouden met een goede isolatie, waardoor je kunt genieten van een lagere energierekening. Benieuwd naar de mogelijkheden om je huis milieuvriendelijker te maken? Vraag eens offertes aan van specialisten bij jou in de buurt (bijvoorbeeld heel handig via HomeDeal). Vervolgens kijken jullie samen wat de kosten zijn.

Vond je het leuk om dit te lezen? Deel het dan met anderen!


Je weet nu hoe leuk ik Wat is milieuvriendelijk verbouwen? vind. Tot nog toe heeft niemand anders een beoordeling geschreven. Heb jij zelf ervaring met ze? Schrijf dan snel zelf een beoordeling en verdien eeuwige roem!

Een beoordeling is pas echt leuk wanneer andere ecomama's er iets aan hebben. Dus schrijf een informatief stukje over jouw ervaring.

0

Ik ben echt heel erg benieuwd wat jij er van vindt.

Je eerste beoordeling wordt niet direct geplaatst, dan wil ik even checken of er geen creeps en spammers op de loer liggen. Maar daarna staat elke volgende door jou geschreven beoordeling direct online.