Van biowol tot organisch katoen: wat is de toekomst van textiel?

In een steeds duurzaam wordende wereld hebben we steeds vaker elektrische auto’s, diervriendelijk vlees en LED-verlichting in plaats van gloeilampen. Maar hoe zit dat met kleding en textiel? Die “cultuuromslag” zitten we momenteel midden in!


Duurzaam textiel: jouw bijdrage aan een betere wereld

Door het dragen van duurzaam textiel verklein je jouw “ecologische voetafdruk”. Zoals je wellicht al wel weet, betekent dat dat je minder vraagt van onze planeet, om in jouw consumptiebehoefte te kunnen voldoen. Wie graag milieu- en diervriendelijk leeft, doet er dus verstandig aan om bij het aanschaffen van bijvoorbeeld kleding, bedtextiel en huishoudtextiel te letten op productiewijze en herkomst. 


Bamboetextiel, organisch katoen, biowol


Maar wat is nu duurzaam textiel? Dat is textiel dat vervaardigd wordt, zonder dat het milieu of dierenwelzijn daaronder lijdt. Voorbeelden van duurzaam textiel zijn bamboetextiel, organisch katoen of biowol. Bamboe groeit erg hard en snel, waardoor landbouwgrond in korte tijd veel textiel kan opleveren. Bovendien is bamboe helemaal biologisch afbreekbaar, wat natuurlijk hartstikke milieuvriendelijk is.

Organic cotton wordt geproduceerd zonder het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen als pesticiden en insecticiden. Zo wordt voor de bemesting van de grond plantaardig en dierlijk afval gebruikt en worden er insecten ingezet in plaats van chemicaliën.

Ook bij het aanschaffen van biowol mag je gerust zeggen dat je “goed bezig” bent. Biowol-schapen worden namelijk vredig behandeld en niet met chemische bestrijdingsmiddelen behandeld. De schapenwolarbeiders zijn verzekerd van een minimumloon. Zo is biowol voor iedereen beter.

Hoe aan te pakken?

Wat voor jou, om jezelf milieuvriendelijker te gaan kleden? Goed plan, want je helpt ermee bij te dragen aan een betere wereld. Je kan als man al beginnen door je Bjorn Borg boxers bijvoorbeeld te vervangen door boxershorts van bamboetextiel. Wil je een stap verder gaan? Vraag dan bij jouw favoriete winkelketen naar hun “ecologische kleding”. Zelfs de H&M is er tegenwoordig in thuis!

Vond je het leuk om dit te lezen? Deel het dan met anderen!

Lees snel verder bij soortgelijke weetjes


Je weet nu hoe leuk ik Van biowol tot organisch katoen: wat is de toekomst van textiel? vind. Tot nog toe heeft niemand anders een beoordeling geschreven. Heb jij zelf ervaring met ze? Schrijf dan snel zelf een beoordeling en verdien eeuwige roem!

Een beoordeling is pas echt leuk wanneer andere ecomama's er iets aan hebben. Dus schrijf een informatief stukje over jouw ervaring.

0

Ik ben echt heel erg benieuwd wat jij er van vindt.

Je eerste beoordeling wordt niet direct geplaatst, dan wil ik even checken of er geen creeps en spammers op de loer liggen. Maar daarna staat elke volgende door jou geschreven beoordeling direct online.