FairBeads

‘Geef een arme geen vis, maar een hengel om de vis zelf te vangen’. Met die gedachte richtte Malou Tichelaar FairBeads op. Via haar webshop bestel je sieraden, tassen en sjaals, die worden gemaakt in ontwikkelingslanden. Malou kiest zelf de producenten en ziet er op toe dat iedereen zijn fair share krijgt.

Het oppakken van je passie en het omzetten naar zo’n mooi concept is iets waar de idealist in elk mens stiekem van droomt. Malou doet het gewoon.

Kies voor eerlijke mode

De sieraden uit Gambia, Ghana, Mali, Kenia, Oeganda, Tanzania en Soedan hebben allemaal hun eigen karakteristieke look. Je kunt eindeloos combineren en voor elke stijl is er wel wat te vinden in de shop. Als je voor een tas of sieraad van FairBeads kiest, dan heb je niet alleen een stijlvol product, maar ook een goed verhaal om te vertellen. Je kunt op elke straathoek een sieraad kopen, maar de kunst is juist nu om te laten zien dat je bewust kiest voor een betere wereld. Sieraden vragen de aandacht en met deze sieraden vraag jij aandacht voor een eerlijkere wereld.

Een onderonsje met een bewuste mode vrouw

Hoe is jouw passie voor sieraden ontstaan?
Ik ben altijd al gek op mode geweest. Toen mijn ouders op vakantie naar Gambia gingen en sieraden meenamen, werd mijn nieuwsgierigheid getriggerd naar sieraden uit verschillende Afrikaanse landen. Ik ging iets later een maand vrijwilligerswerk in Oeganda doen. Daar hadden ze weer een heel andere sieradenkunst. Ik besloot wat sieraden in te kopen en bij wijze van proef in Nederland te verkopen. Dit ging zo goed dat ik besloot om er een onderneming van te maken en de uitdaging aan te gaan om sieraden uit verschillende landen te verkopen. Niet sieraden die alleen leuk zijn voor toeristen, maar ik wil laten zien dat eerlijke sieraden (en inmiddels tassen!!) echt niet onderdoen voor grote hippe merken.
Waarom ging je in Oeganda vrijwilligerswerk doen?
Het was iets wat ik altijd al wilde doen en toen ik de kans kreeg, greep ik deze!
Wat is het belangrijkste wat je geleerd hebt over eerlijke handel?
Heel standaard, maar hoe enorm belangrijk het is. Ik ging er open in, maar zie nu hoeveel verschil je maakt voor de makers. Zij hebben net als wij ook dromen en willen uitkijken naar een mooie toekomst. Als je alleen maar werkt en uitgebuit wordt, watvoor leven heb je dan?
Hoe kies je nieuwe producenten en producten uit?
Ik ontwerp samen met de makers. Dit gaat via mijn contactpersonen in de betreffende landen. Ik stuur tekeningen en afbeeldingen (ik heb goed contact via de mail met mijn contactpersonen die daar alles regelen voor FairBeads), de vrouwen gaan vervolgens aan de slag en maken voorbeelden. Die krijg ik vervolgens weer te zien en dan maak ik de beslissing om er meer van te maken ja of nee.
Heb je een tip voor bedrijven, die over zouden willen stappen naar import vanuit ontwikkelingslanden?
Verdiep je eerst heel erg goed in verzenden. Er kan veel misgaan, bijvoorbeeld bestellingen die niet aankomen. Dat kan je erg veel geld kosten. Daarnaast: zorg voor een goed, betrouwbare contactpersoon in de landen. Probeer niet alles zelf te willen doen! Het is fijn om krachten te bundelen en samen te werken, juist met iemand die het land en de cultuur goed kent.
Wat is de meest populaire stijl producten, die je verkoopt?
Mijn leren tassen zijn echt erg populair. Die gaan heel goed en ik krijg super reacties. Kopers die de tas echt altijd gebruiken, of kopers die veel complimenten krijgen over de tas en vragen waar ze die gekocht hebben. Echt heel erg leuk! Maar ook mijn Kenia sieraden zijn heel populair bij mijn kopers. Veel ervan zijn erg makkelijk te combineren, dat hoor ik vaak van klanten. Dat is een mooi compliment!

Thank you! Malou Tichelaar, eigenaar FairBeads!

Een filmpje over Fair Beads

Handgemaakte tassen uit Kenia
eerlijke mode sjaals uit Zuid-Soedan

Vond je het leuk om dit te lezen? Deel het dan met anderen!

Lees snel verder bij soortgelijke weetjes


Je weet nu hoe leuk ik FairBeads vind. Tot nog toe heeft niemand anders een beoordeling geschreven. Heb jij zelf ervaring met ze? Schrijf dan snel zelf een beoordeling en verdien eeuwige roem!

Een beoordeling is pas echt leuk wanneer andere ecomama's er iets aan hebben. Dus schrijf een informatief stukje over jouw ervaring.

0

Ik ben echt heel erg benieuwd wat jij er van vindt.

Je eerste beoordeling wordt niet direct geplaatst, dan wil ik even checken of er geen creeps en spammers op de loer liggen. Maar daarna staat elke volgende door jou geschreven beoordeling direct online.