Goodfibrations

Mannen, vrouwen en kinderen: voor iedereen is er iets te vinden bij Goodfibrations: de online kledingshop voor eerlijke kleding. Fairwear zie je steeds meer, maar bij Goodfibrations vind je vooral items met een uitgesproken stylish accent. Zoals de regenjassen van het Deense merk Rains of de mooi afgewerkte basics van Armedangels.

Goodfibrations is eind 2012 opgericht door Marlous de Beer en Jos Cozijnsen. Zij geven ook samen advies aan bedrijven over duurzaamheid. Bovendien volgde Marlous eerder een mode opleiding. En dat zie je terug. Het verhaal van de producten moet goed zijn en de productie duurzaam zijn. Maar dan moet je er vooral nog gezien mee willen worden.

Een onderonsje met een ondernemer met een dijk van een vibe

Waar komt de passie voor juist duurzame mode vandaan?
Je zou kunnen zeggen dat door de globalisering de wereld steeds kleiner wordt: we zijn door onze moderne communicatiemiddelen in no time op de hoogte van wat er aan de andere kant van de wereld gebeurt en veel mensen komen ook letterlijk in contact met andere culturen. Hierdoor zijn we in het Westen ook op de hoogte van de minder leuke dingen, zoals de misstanden in de kledingindustrie.
Je kunt er natuurlijk voor kiezen om hier je ogen voor te sluiten… Wij zagen in de beschikbaarheid van deze kennis juist een kans om een bijdrage te leveren aan een eerlijkere en duurzamere internationale kledingketen. En het mooie is dat het helemaal niet ingewikkeld is: bij ons koop je kleding die net zo mooi, trendy, betaalbaar etc. is, maar dan ‘toevallig’ op duurzame en eerlijke wijze geproduceerd. Juist het feit dat de oplossing voor ons gevoel zo binnen handbereik ligt, maakt dat wij elke dag met passie aan het werk zijn binnen ons bedrijf.
Komen klanten bij jullie omdat jullie duurzame mode verkopen of juist om de stijl?
Ik denk dat de meeste mensen in eerste instantie bij ons komen omdat wij duurzame mode verkopen. Ik zeg bewust ‘in eerste instantie’, omdat het simpele feit dát je duurzame mode verkoopt niet genoeg is. Mensen kopen alleen bij ons omdat onze kleding naast duurzaam en eerlijk ook mooi, modieus en betaalbaar is. Eerlijk gezegd zou ik het bijna een belediging vinden als mensen met minder genoegen namen! Bovendien heb je dan in mijn ogen geen toekomstbestendig business model.
Van de naam ‘Goodfibrations’ krijg ik zin om te dansen op het strand. Waarom die naam?
Haha, leuk dat onze naam zo’n positief gevoel bij je oproept, dat is ook precies wat we voor ogen hadden toen we de naam bedachten! We wilden een Engelstalige naam waar mensen vrolijk van worden en die de lading dekt. Engelstalig met het oog op eventuele toekomstige internationale expansie, dus niet dat mensen net over de grens al geen enkele associatie meer hebben met je naam. Gezien het groeiende aantal bestellingen uit onze buurlanden, ben ik heel blij dat we hier destijds voor gekozen hebben.
Het vrolijke aspect vinden we van belang omdat de kleding die je draagt voor een groot deel je uitstraling bepaalt; het is eigenlijk een vorm van non-verbale communicatie. Daarom moet je dragen wat bij je past en waar je je goed in voelt. De naam Goodfibrations zegt precies wat we doen en wie we zijn: positieve mensen die anderen een goed gevoel willen geven door het dragen van mooie én eerlijke kleding, waarbij we de ‘v’ voor de ‘f’ hebben vervangen om te laten zien dat onze kleding is gemaakt van goede ‘fibers’ (vezels). De ondertitel van ons bedrijf luidt dan ook ‘goed tot op de vezel’.
Waar moet een product aan voldoen om in de shop te komen?
Het moet bij voorkeur duurzaam én eerlijk geproduceerd zijn. Tegelijkertijd is het natuurlijk zo dat de fair fashion nog relatief in de kinderschoenen staat en niet alle merken 100% scoren op duurzaamheid en arbeidsomstandigheden, voor zo ver het ooit al mogelijk zou zijn om daadwerkelijk 100% te scoren. Daarom verkopen we ook merken die op de goede weg zijn, en bijvoorbeeld gedeeltelijk gebruik maken van gerecycled materiaal.
Vast staat dat alle merken waar we mee werken eerlijkheid en duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan en continu bezig zijn om hun processen in dit opzicht te optimaliseren.
Welke merken zijn het meest populair?
Ik denk dat Armedangels, People Tree en RAINS momenteel de bekendste/ populairste merken in onze collectie zijn.
Zijn al jouw eigen kledingstukken duurzaam?
Nee. Ik heb nog een aantal mooie kledingstukken in de kast, van voordat ik met Goodfibrations begon. En af en toe heb ik iets nodig dat (nog) niet duurzaam te verkrijgen is, dus dan wijk ik uit naar een andere winkel. Wat dat betreft moet je ook niet roomser zijn dan de paus vind ik.
Bovendien moet het leuk blijven; als het allemaal te pusherig wordt haken mensen af. Elke bijdrage die je levert aan een beter milieu en betere arbeidsomstandigheden voor mensen aan de andere kant van de wereld is er één; wat dat betreft ben ik heel pragmatisch ingesteld.
Heb je nog een gave styling tip?
Wat ik zo leuk vind met het stylen van je outfit is dat er eigenlijk veel meer kan dan mensen vaak denken. Kleding met prints kun je bijvoorbeeld prima combineren, mits de kleuren maar overeen komen. Wij doen regelmatig een eigen shoot, waarbij we op pad gaan met een fotograaf en een paar modellen. Dan combineren we bewust kleding van verschillende merken, juist om te laten zien wat er allemaal mogelijk is. Bij onze laatste shoot droeg één van de modellen uiteindelijk een donkerblauwe blouse met gekleurde bloemen op een lange witte rok met donkerblauwe strepen. Op het eerste gezicht misschien gewaagd, maar heel stylish!

Thank you! Marlous de Beer, mede-eigenaar!

Een filmpje van deze fair fashionista’s

Dit filmpje is door Goodfibrations zelf gemaakt. Ze hebben zelfs hun eigen Youtube kanaal, daar kun je alle filmpjes bekijken.

Een review van de SWAYS regenjas voor kinderen vind je ook terug op ecomama.nl

Vond je het leuk om dit te lezen? Deel het dan met anderen!

Lees snel verder bij soortgelijke weetjes


Je weet nu hoe leuk ik Goodfibrations vind. Tot nog toe heeft niemand anders een beoordeling geschreven. Heb jij zelf ervaring met ze? Schrijf dan snel zelf een beoordeling en verdien eeuwige roem!

Een beoordeling is pas echt leuk wanneer andere ecomama's er iets aan hebben. Dus schrijf een informatief stukje over jouw ervaring.

0

Ik ben echt heel erg benieuwd wat jij er van vindt.

Je eerste beoordeling wordt niet direct geplaatst, dan wil ik even checken of er geen creeps en spammers op de loer liggen. Maar daarna staat elke volgende door jou geschreven beoordeling direct online.