Meer dan Mooi

Mooi is fijn! Mooi is goed omdat het fijn is. Maar alleen maar mooi heeft eigenlijk geen waarde. En dus wil Nancy in haar echte winkel in België en online voor alle Nederlandstalige klanten producten aanbieden die mooi zijn, maar ook meer dan alleen maar mooi.

In de winkel en de webshop vind je kleding van biologische materialen zoals biokatoen en bijpassende accessoires zoals sjaals, tassen en riemen. Om het helemaal af te maken kun je ook nog sieraden uitzoeken. En Nancy verkoop heel veel mooie (en fairtrade) hebbedingetjes. Dus ook voor een verantwoord cadeau kun je bij Meer dan Mooi terecht.

Adres: Smallerijt 21, 2440 Geel-Zammel in België. Dat is niet in Geel-centrum, maar vlakbij Westerlo.

Een onderonsje met een meer dan mooie vrouw

Hoe kwam je op het idee voor de shop?
Na twaalf jaar in Den Haag te hebben gewoond, verhuisde ik met mijn man en twee zonen naar een klein dorp in de Belgische Kempen. In 2007 stapte ik – als klant – de plaatselijke Oxfam-wereldwinkel binnen. 2 weken later was ik er vrijwilligster. Ik vond dit erg leuk om te doen, maar had ook het idee dat ik als klein radertje in het grote Oxfam-apparaat maar weinig betekende voor eerlijke handel. Ik stond in de winkel, richtte een etalage in, maar groeide de eerlijke handel daardoor? Bovendien is er een groot verschil met de Nederlandse wereldwinkels: in België ligt de nadruk sterk op voeding en veel minder op cadeautjes. Inmiddels was ik behoorlijk gebeten door de eerlijke handel-microbe. Er moest een manier zijn om met de energie en de tijd die ik erin wou stoppen méér te kunnen realiseren. Moest ik bij een andere wereldwinkel beginnen, over de Nederlandse grens misschien, of zelf een Oxfam-wereldwinkel starten? Ik besefte dat als ik echt iets wou veranderen, ik mijn eigen fair trade zaak moest oprichten. Alleen dan kon ik projecten wereldwijd steunen en tegelijk trend- én klantgericht werken. In juli 2008 was de webshop een feit en in september 2009 ging de Meer dan Mooi-winkel open.
Waar moet een product aan voldoen om in de shop te komen?
Meer dan Mooi begon als cadeauwinkel, maar is geëvolueerd naar een fair trade en bio kledingzaak. Kleinere cadeautjes zoals juwelenkistjes en dromenvangers blijven wel in het assortiment. Ieder product moet zijn meerwaarde hebben en goed zijn voor mens en/of milieu, waarbij “geen kinderarbeid” de hoofdvoorwaarde is. Alle sieraden en cadeautjes zijn fair trade. De leveranciers daarvan zijn aangesloten bij de WFTO (world fair trade organisation), bij haast elke wereldwinkel in Europa kom je iets van deze producenten tegen. De kleding is duurzaam geproduceerd en meestal ook biologisch. De merken Ideo, Ethos, Re-5, Ecotton en Royal Eco hebben het GOTS-keurmerk. Naast biologisch katoen is er ook kleding in hennep, bamboe en alpacawol.
Behalve de meerwaarde vind ik de stijl heel belangrijk. Mijn assortiment mag bijzonder zijn, maar niet alternatief. De bloemensieraden uit Thailand zijn daar een mooi voorbeeld van: ze zijn gemaakt van echte roosjes, viooltjes of orchideeën en hier nog nauwelijks bekend. Opvallend door hun door natuurlijke schoonheid, daar houd ik van. Dat geldt ook voor mijn kleding. Een jurkje bv. moet gebaseerd zijn op een echt vrouwenlijf: een buikje verstoppen, brede heupen camoufleren, rekening houden met kortere of juist langere benen. Aan modekleurtjes doe ik niet, duurzame mode moet langer dan één seizoen gedragen kunnen worden zonder gedateerd te zijn. Noem het maar een tijds- en leeftijdsloze collectie. Op de foto zie je mij met een bamboejurk van Miss Green en sieraden van echte roosjes.
Wat is je eigen favoriete product?
Dat is wel een heel moeilijke vraag om te beantwoorden! Ik ben superblij met de tassen en riemen in ecologisch gelooid leer van Goodforall, de My Paper Bag en de – net nieuwe – My Saddle Bag serie. De spirit van dit bedrijf is gelijk aan de onze.
Wat kunnen we in de toekomst nog meer verwachten?
Meer dan Mooi vernieuwt voortdurend. Mensen kopen ons assortiment niet “voor het goede doel”, maar omdat ze het mooi en goed van kwaliteit vinden. We willen zowel lokaal met de winkel als in Nederland en België via de webshop een bekende naam worden in de bio-wereld. Daarbij voel ik me soms net een spin: draden weven tussen verschillende duurzame zaken, klanten, bedrijven… De Meer dan Mooi-modeshows zijn daar een mooi voorbeeld van. Zelf een duurzame markt met plaatselijke handelaars organiseren staat zeker op mijn to do-lijstje.

Thank you! Nancy De Poorter, oprichter Meer dan Mooi!

Vond je het leuk om dit te lezen? Deel het dan met anderen!

Lees snel verder bij soortgelijke weetjes


Je weet nu hoe leuk ik Meer dan Mooi vind. Tot nog toe heeft niemand anders een beoordeling geschreven. Heb jij zelf ervaring met ze? Schrijf dan snel zelf een beoordeling en verdien eeuwige roem!

Een beoordeling is pas echt leuk wanneer andere ecomama's er iets aan hebben. Dus schrijf een informatief stukje over jouw ervaring.

0

Ik ben echt heel erg benieuwd wat jij er van vindt.

Je eerste beoordeling wordt niet direct geplaatst, dan wil ik even checken of er geen creeps en spammers op de loer liggen. Maar daarna staat elke volgende door jou geschreven beoordeling direct online.