Papoutsi

Papoutsi betekent ‘schoen’ in het Grieks. De schoenen die je bij Papoutsi kunt kopen zijn liefdevol met de hand gemaakt en omhullen je voet als een tweede huid. Niet alleen voor volwassenen zijn dit dus erg prettige schoenen met een fijne afwikkeling van de voet. Ook kleine mensen kunnen er heerlijk op lopen. Juist als de voeten groeien en de motoriek zich nog verder ontwikkelt is een schoentje met zo’n fijne zool van ecologisch gelooid leer van toegevoegde waarde. Barefoot shoes wordt het ook wel genoemd – oftewel blote voeten schoentjes – omdat ze net zo lopen als dat je op je blote voeten loopt, maar dan toch met een bescherming en warmte van leer.

Er is nu ook een limited Papoutsi vegan editie, die dus niet van leer is gemaakt, maar wel veel van dezelfde kwaliteiten beschikt.

De leren schoenen van Papoutsi worden liefdevol gemaakt door Pauline Vos en haar team.

Een onderonsje met een gedreven vrouw

Heb je de schoenen van Papoutsi zelf ontworpen?
Het was liefde op het eerste gezicht, toen ik in 2004 voor het eerst kennis maakte met Papoutsi tijdens een internationale inkoopbeurs. Papoutsi was toen, onder mijn agentuur Kleingoed natuurtextiel, een product dat ik koesterde en met veel plezier internationaal aan winkeliers aanbood. Uit enthousiasme werd ik van agent uiteindelijk eigenaresse van Papoutsi. Een bedrijf overnemen is 1, maar een product eigen maken; dat heeft tijd nodig gehad en veel geduld gevraagd. Eigenlijk blijft elk facet van Papoutsi altijd in beweging. Niets staat vast. De pasvorm perfectioneren, prachtig leer zoeken, samenwerking met leveranciers verdiepen voor telkens het mooiste resultaat, bijpassende veters ontwerpen, verpakkingenmateriaal; elke dag biedt wel iets waarvoor ik weer mijn bed uit wil komen. Sinds 2015 heeft Papoutsi een nieuwe website, waar ik mijn verhaal heb kunnen zichtbaar maken. Dat was best spannend. Papoutsi is nu echt elke dag mijn feestje!
Maak je alle schoenen zelf?
Alle schoenen worden met de hand gemaakt. Dat maakt elke bestelling uniek zoals ook elk paar schoenen uniek is door de authenticiteit van leer.
Ik maak de schoenen samen met mijn collega Dorine. En op wat drukkere momenten zijn er lieve en betrokken mensen die graag (tijdelijk) bijspringen. Dorine en ik hebben elkaar op een bijzondere manier ontmoet. Daar houd ik van. Als zaken op een organische manier mogen gaan. En aangestuurd kunnen worden met eigen-wijsheid. Ik prikkel mensen graag om contact te maken met hun eigen waarheid. De eigen kracht is mooi om te ervaren, en inspirerend. Voor jezelf maar zeker ook naar de ander. En als ik dit de ruimte kan geven binnen mijn bedrijf dan maakt mij dat blij. En ik hoop de ander ook. Daar doe ik het voor!
Wij werken absoluut niet aan een massa product. Elk paar schoenen dat gemaakt wordt, voelt als ons kindje, een klein kunstwerkje dat we de klant met liefde gunnen. Daarom noem ik Papoutsi ook ‘de knuffelschoen met een glimlach’.
Wij werken absoluut niet aan een massa product. Elk paar schoenen dat gemaakt wordt voelt haast als een kindje. Het is onze eigen creatie, een klein kunstwerkje dat we de klant met liefde gunnen.
Is het leer als materiaal voor schoenen niet kwetsbaar?
Papoutsi is gemaakt van prachtig plantaardig gelooid leer. Hierdoor blijven er geen zware metalen reststoffen achter in het leer. Dat is een fijn idee, omdat de Papoutsi`s direct met de huid in contact staan.
Het leer is, nadat het water-gedragen is geverfd, ook niet afgewerkt met een beschermende synthetische laag. Het ademend vermogen blijft hierdoor optimaal in tact. Dat voordeel gunnen we ieders voeten graag.
Doordat Papoutsi leer een zo natuurlijk mogelijk product is gebleven, is het niet water afstotend. Het leer is eigenlijk net als onze huid in staat om vocht op te nemen. Dat doen Papoutsis dan ook. Het leer wordt dan opgedroogd harder en minder soepel. Dat is een natuurlijke reactie. In vochtige toestand laat je de Papoutsis lekker met rust. Liefst, ouderwets, met een propje kranten erin om het vocht op te nemen. Laat ze aan de lucht weer 100% opdrogen. Want lopen op natte Papoutsi`s beschadigt het (verzwakte natte) leer veel sneller. Het leer kan nadien weer wat soepeler worden, onder invloed van jouw lichaamswarmte, in droge toestand.
De leren Papoutsi`s hebben (nog) geen zwemdiplomaJ! Het beste is om ze af te wisselen, afhankelijk van de weersomstandigheden, bv met regenlaarzen, gesloten winterschoeisel. Kortom, schoeisel wat gemaakt is om bijvoorbeeld nattigheid met een glimlach te trotseren.
De nieuwe Papoutsi 100% VEGAN heeft wel een zwemdiploma. Een fantastisch product, met zeer goede eigenschappen. Echt een aanrader.
Zo biedt elk schoeisel, door unieke eigenschappen, ook unieke voordelen, voor elk moment.

Ik ben dol op (natuurlijke)materialen en de bijbehorende (natuurlijke) eigenschappen. Ik neem de klanten dan ook heel graag mee in een stukje productkennis, leuk!

Heb je nog een tip voor het gebruik van Papoutsi’s?
Papoutsi is de knuffel schoen met een glimlach. Voor alle seizoen. Buiten als schoen en binnen als slofje.
Papoutsi is een hele goede keuze voor de ontwikkeling van de voetspieren. En biedt een super fijne beleving. Want je voelt echt waar je op dat moment bent. Dat prikkelt je om aanwezig te zijn en elke beweging bewuster te maken. Heerlijk!
Soms zeggen mensen dat ze nog behoorlijk moeten wennen, en hun lichaam ook. We hebben immers onze voeten best lui gemaakt met al het ondersteunde schoeisel.
Papoutsi is, door alle fijne eigenschappen, ook een super kinderschoentje waar de actieve kindervoetjes zo op weglopen.
Maar ook lekker voor op de fiets, in de auto, in de klas(ook in de winter, en eventueel met sokken), naar het strand, een heerlijke boswandeling, naar een yoga les, of tijdens een meditatie.
Papoutsi wens jou fijne momenten waarop je graag het liefst op blote voeten loopt.
Zo biedt elk schoeisel, door unieke eigenschappen, ook unieke voordelen, voor elk moment.

Thank you! Pauline Vos!

Lees ook het Papoutsi ervaringsverhaal op Ecomama.nl.

ervaring papoutsi schoenen volwassenen kinderen ecoschoenen

Vond je het leuk om dit te lezen? Deel het dan met anderen!

Lees snel verder bij soortgelijke weetjes


Je weet nu hoe leuk ik Papoutsi vind. Tot nog toe heeft niemand anders een beoordeling geschreven. Heb jij zelf ervaring met ze? Schrijf dan snel zelf een beoordeling en verdien eeuwige roem!

Een beoordeling is pas echt leuk wanneer andere ecomama's er iets aan hebben. Dus schrijf een informatief stukje over jouw ervaring.

0

Ik ben echt heel erg benieuwd wat jij er van vindt.

Je eerste beoordeling wordt niet direct geplaatst, dan wil ik even checken of er geen creeps en spammers op de loer liggen. Maar daarna staat elke volgende door jou geschreven beoordeling direct online.