Smateria duurzame tassen

Je hebt hem altijd bij je. Een tas. Voor boodschappen, het meenemen van een heel luier en verschoningspakket of gewoon voor je portemonnee en sleutels. Smateria heeft een heel stijlvol assortiment met onwijs veel kleuren en modellen. Een tas mag best een blikvanger zijn, maar het is toch ook wel erg lekker als het voldoet aan alle praktische wensen. Bij Smateria ben je altijd verzekerd van een mooie én functionele tas, maar ook van een faire tas. De tassen worden namelijk gemaakt in Cambodja onder heel goede werkomstandigheden en ook nog eens van duurzaam materiaal.

Duurzame tassen

Een van de materialen, die mij het meest aanspreekt in de collectie zijn de tassen van netten. Er zijn handtassen, maar ook shoppers en weekendtassen van visnetten, die zijn afgekeurd voor de visvangst en bouw. Normaal zouden die netten worden vernietigd, maar voor een tas functioneren ze nog prima! Het is oersterk materiaal.

Bij de Diva-collectie worden restanten leer gebruikt en Remix is een vrouwelijke combinatie van allerlei gerecyclede materialen.

Ik ga voor de stijlvolle shopper! Altijd genoeg ruimte voor die extra boodschapjes die ik nog snel even meeneem en ook fijn als tas voor van alles en nog wat als ik met de kinderen op pad ga.

Vegan tassen

Omdat in de Net-collectie de netten worden gebruikt zijn de tassen ook erg populair onder veganisten. Net als bij vegan schoenen blijkt het niet gemakkelijk om echt mooie vegan tassen te vinden. Gelukkig zijn deze én mooi én praktisch én fair én vegan!

Een onderonsje met een betrokken tasjesfan

Vertel, wie is Jane?
Jane is eigenlijk ‘driedelig’: Zij is dedicated en trotse mama van 3 prachtige kids, echtgenote van Sierd en daarnaast een bevlogen zelfstandig ondernemer, die nu volop bezig is om het duurzame tassenmerk Smateria bekendheid te geven op de Nederlandse markt. Ze was meteen verliefd op de tassen toen ze ze zag, die niet alleen duurzaam zijn maar ook een mooi verhaal hebben. Een tas plus, dus.
Wat hebben tassen, Cambodja en duurzaamheid met elkaar te maken?
De tassen worden in Cambodja gemaakt in de werkplaats van Smateria, opgericht door twee Italiaanse dames die daar woonden en elkaar toevallig tegen kwamen. De tassen zijn gemaakt van gerecyclede materialen zoals industrieel net, gewassen vuilniszakken en afvalrestjes leer uit de meubelindustrie. Momenteel is er export naar 21 landen wereldwijd. Elk land heeft eigen distributie.
Wie ontwerpt de tassen?
Een van de 2 Italiaanse oprichtsters, Elisa Lion. Zij is de ‘super creabea’ van de twee. Jennifer Morellato is degene die de dagelijkse leiding voert. Een ideale combi!
Wie produceert de tassen?
De tassen worden geproduceerd door het personeel van Smateria, momenteel 114 mensen, waarvan ca. 85% vrouw. Men werkt onder zeer goede fairtrade omstandigheden: 100% doorbetaling tijdens zwangerschapsverlof, kinderopvang bij de werkplaats, preschool voor de kinderen, inpandige bibliotheek voor zelfontwikkeling, 48 vrije dagen per jaar, mogelijkheid voor trainingen en opleidingen, 13 maandsalarissen, zorgverzekering, thuiswerkmogelijkheden. Smateria is een Social Enterprise en vindt het belangrijk om iets terug te kunnen doen voor het personeel.
Ik vind het zo bijzonder dat er netten worden gebruikt om tassen mee te maken, hoe is dat idee ontstaan?
Op de locale markten in Cambodja worden de afgekeurde industriële netten verkocht en anders vernietigd omdat ze niet meer gebruikt kunnen worden in de (land)bouw of visserij. Toen Elisa het materiaal zag, dacht ze er meteen aan om er een tas van te maken.
Behalve recycling, wat is er nog meer duurzaam aan de Smateria collectie?
Het Net materiaal is zeer sterk, de tas gaat dus lang mee en daardoor extra duurzaam. Er wordt veel met de hand gemaakt op kleine naaimachines, er staan dus geen grote machines hele dagen in volle gang te draaien. Veel minder afvalstoffen dus. Tassen zijn stuk voor stuk handmade.
Wat is jouw droom op het gebied van duurzaamheid?
Dat een ieder zich realiseert dat we ‘duurzamer’ moeten gaan leven en duurzaamheid min of meer ‘normaal’ wordt.

Thank you! Jane Veenstra – exclusieve importeur/distributeur van het duurzame tassenlabel Smateria op de Nederlands markt!

duurzame portemonnee

Een filmpje van de modieuze hergebruikers tijdens de Ethical Fashion Show in Parijs in 2011

duurzame laptoptas

Vond je het leuk om dit te lezen? Deel het dan met anderen!

Lees snel verder bij soortgelijke weetjes


Je weet nu hoe leuk ik Smateria duurzame tassen vind. Tot nog toe heeft niemand anders een beoordeling geschreven. Heb jij zelf ervaring met ze? Schrijf dan snel zelf een beoordeling en verdien eeuwige roem!

Een beoordeling is pas echt leuk wanneer andere ecomama's er iets aan hebben. Dus schrijf een informatief stukje over jouw ervaring.

0

Ik ben echt heel erg benieuwd wat jij er van vindt.

Je eerste beoordeling wordt niet direct geplaatst, dan wil ik even checken of er geen creeps en spammers op de loer liggen. Maar daarna staat elke volgende door jou geschreven beoordeling direct online.