Tulsi Crafts

Tassen, sjaals, sleeves en sieraden uit Bangladesh. Moet je daarvoor in het vliegtuig stappen? Nee! Margot van Tulsi Crafts zette een project op waarmee vrouwen in Bangladesh aan de slag kunnen en jij mooie en kwalitatieve producten kunt kopen met een goed verhaal. En dat gewoon hier in Nederland.

De vrouwen, die in Bangladesh de producten fabriceren, krijgen voor hun werk een eerlijk inkomen waarmee ze hun gezinnen kunnen onderhouden. Zo koop je voor jezelf een leuk product, maar help je ook een vrouw om financieel onafhankelijk te kunnen zijn.

Recyclen is in Bangladesh soms noodzaak, maar is ook een bron van inspiratie voor Tulsi Crafts. Van oude sari’s kun je prachtige kantha dekens, sjaals en sieraden maken en gebruikte cementzakken vormen een stevige basis voor diverse tassen en sleeves.

Een onderonsje met wereldreiziger Margot

Sinds wanneer bestaat Tulsi Crafts?
Begin 2012 ben ik gestart met het zoeken naar producenten in Bangladesh en daar ter plekke samen ontwerpen. De shop is eind 2012 online gegaan.
Hoe ben je betrokken geraakt bij Tulsi Crafts?
In 2011 maakte ik een reis door Bangladesh voor Stichting Niketan. Naar aanleiding hiervan heb ik Tulsi Crafts opgericht. Tijdens de reis was het erg inspirerend om te zien hoe inventief mensen met de materialen die ze tot hun beschikking hebben omgaan. Recycling is hierbij vanzelfsprekend. De reden hiervoor is dat de materialen simpelweg teveel waard zijn om weg te gooien. Door dit inventieve gebruik van materialen ontstaan producten met een verhaal. Dit verhaal wil Tulsi je graag vertellen.
Bangladesh is een land van enorme tegenstellingen, de afstand tussen arm en rijk is erg groot. Een manier om deze afstand te verkleinen is door op een eerlijke manier handel te drijven, fair trade, en zo te zorgen dat de mensen die de producten maken er ook voldoende mee verdienen om ervan te kunnen leven. Op die manier kunnen de vrouwen hun gezin onderhouden, kunnen hun kinderen naar school en krijgen ze ook zelf de kans om zich te ontwikkelen. Van het geven van meer kansen aan vrouwen is bewezen dat dit een zeer effectieve manier is om armoede te bestrijden en de toekomst van kinderen te verbeteren. Tulsi werkt daarom samen met organisaties die investeren in de empowerment van vrouwen.
Hoe is de link met Bangladesh ontstaan?
Zoals je hierboven kunt lezen zijn Bangladesh en Tulsi Crafts onlosmakelijk met elkaar verbonden.
Voor wat voor doelgroep worden de producten ontworpen?
Voor de bewuste vrouw, die graag iets unieks koopt dat van hoge kwaliteit is en daarbij een mooi verhaal heeft.
Welk product is het meest populair?
De sjaals gemaakt van vintage sari’s. Er worden met de hand vier lagen sari’s op elkaar genaaid door middel van een rijgsteek. Deze Bengaalse wijze van borduren wordt kantha genoemd. De voor- en achterzijde van deze sjaal worden van verschillende gerecyclede sari’s gemaakt, die samen een mooi kleurcontrast vormen. Gemaakt in Bangladesh, door een organisatie die eerlijk werk genereert voor vrouwen. Deze vrouwen kunnen hierdoor op een waardevolle en eerlijke manier in het hun eigen levensonderhoud en dat van hun gezin voorzien. Op deze manier lopen ze niet (weer) het risico slachtoffer te worden van mensenhandel.

Thank you! Margot Lieftinck, eigenaar!

Vond je het leuk om dit te lezen? Deel het dan met anderen!

Lees snel verder bij soortgelijke weetjes


Je weet nu hoe leuk ik Tulsi Crafts vind. Tot nog toe heeft niemand anders een beoordeling geschreven. Heb jij zelf ervaring met ze? Schrijf dan snel zelf een beoordeling en verdien eeuwige roem!

Een beoordeling is pas echt leuk wanneer andere ecomama's er iets aan hebben. Dus schrijf een informatief stukje over jouw ervaring.

0

Ik ben echt heel erg benieuwd wat jij er van vindt.

Je eerste beoordeling wordt niet direct geplaatst, dan wil ik even checken of er geen creeps en spammers op de loer liggen. Maar daarna staat elke volgende door jou geschreven beoordeling direct online.