VOS design

Kinderen houden van uitgesproken kleding. En deze mama van een tweeling heeft daar een concept bij bedacht dat bovendien fair en duurzaam is. Je kunt je kind namelijk zelf een print laten kiezen (en dat vinden ze mooi!) en je kiest zelf met welke kleur het gecombineerd wordt. Vervolgens wordt de kleding in Nederland, speciaal voor jou gemaakt. Alles aan dit proces is natuurlijk leerzaam want wat zegt het veel over de kleding die in massa productie wordt gemaakt!

De werkomstandigheden zijn dus fair en de stoffen zijn bovendien OEKo-tex gecertificeerd. En denk ook eens aan alle verborgen impact bij massa productie: de kleding die nooit verkocht wordt omdat er teveel is gemaakt, de fabrieksuitstoot en de impact van de reis die de kleding aflegt vanuit lage loonlanden. Genoeg redenen dus om lekker zelf iets samen te stellen bij Karin.

Een onderonsje met een ondernemende mama

Was je altijd al met mode bezig?
Mode heb ik altijd erg leuk gevonden. Ik volg de trends niet op de voet, maar ik vind het een leuke uitdaging om kleding zo afwisselend mogelijk te dragen en te combineren. De passie en talent voor zelf kleding maken heb ik pas ontdekt toen ik besloot mijn baan op te zeggen en fulltime voor mijn tweeling te gaan zorgen. Sindsdien ben ik mij ook voor kindermode gaan interesseren.
Hoe kwam je op het idee van dit concept voor kinderkleding?
Steeds meer consumenten zijn zich bewust van de slechte omstandigheden waaronder veel kleding wordt geproduceerd. Dus bedacht ik een alternatief: kleinschalige productie in mijn atelier in plaats van massaproductie onder verdachte omstandigheden. Daarbij gebruik ik stoffen met een ecologisch keurmerk (OEKO-TEX) zodat niet alleen de productie zelf, maar ook de gebruikte materialen duurzaam zijn.
Een andere aanleiding heeft te maken met creativiteit en exclusiviteit. Ik vind de keuze in een winkel vaak erg standaard en dus beperkt. Vind je een leuk jurkje, hebben ze niet de goede maat. Of zie je een leuke print, hebben ze alleen een shirt met korte in plaats van lange mouwen. Via de website van VOS design kun je zelf model, stof en maat combineren: dat geeft dus heel veel mogelijkheden! En laat je de keuze over aan je kind, of bestel je samen, dan stimuleert dat ook nog eens de creativiteit en het zelfvertrouwen van je kind.
Wat ook een rol heeft gespeeld is dat veel consumenten beseffen dat goedkoop eigenlijk duurkoop is. Ik gebruik een hoge kwaliteit stof, waardoor kleding van VOS-design langer meegaat en mooi blijft. Tevens prettig voor je portemonnee.
De productie is kleinschalig, wat ervaar je als voor- en nadelen?
Een groot voordeel is de aandacht voor elk afzonderlijk stuk: de hoogwaardige afwerking is kenmerkend voor VOS design kinderkleding. Daarnaast naai ik geen kant en klare collectie en werk ik voornamelijk op bestelling. Dat betekent kleine voorraden en dus minder verspilling. Bijkomend voordeel daarvan is dat ik sneller kan switchen en inspelen op nieuwe trends qua stoffen.
Nadeel van het werken op bestelling is dat de levertijd in tijden van drukte soms enkele dagen bedraagt, daar waar grote webwinkels meestal de volgende dag al kunnen leveren. Maar mijn ervaring tot nu toe is dat de bewuste consument dat geen enkel probleem vindt.
Welke producten zijn het meest populair?
Bij de jongens zijn de long sleeves erg in trek. Ze zijn stoer en je kunt ze dragen in elk seizoen. Bij de meisjes zijn de jurkjes en rokjes favoriet! Zo nu en dan ontvang ik leuke foto’s van tevreden klanten, deze vind je terug op mijn ‘inspiratie-pagina’.
Hoe zou je willen dat VOS design er over 5 jaar uitziet?
VOS design heeft dan een netwerk ontwikkeld van meerdere kleinschalige producenten die, onder het label van VOS design en met in achtneming van dezelfde kernwaarden, kinderkleding produceren in Nederland.

Thank you! Karin van Ommen-Schneider, ontwerpster en eigenaresse VOS design!

Vond je het leuk om dit te lezen? Deel het dan met anderen!

Lees snel verder bij soortgelijke weetjes


Je weet nu hoe leuk ik VOS design vind. Tot nog toe heeft niemand anders een beoordeling geschreven. Heb jij zelf ervaring met ze? Schrijf dan snel zelf een beoordeling en verdien eeuwige roem!

Een beoordeling is pas echt leuk wanneer andere ecomama's er iets aan hebben. Dus schrijf een informatief stukje over jouw ervaring.

0

Ik ben echt heel erg benieuwd wat jij er van vindt.

Je eerste beoordeling wordt niet direct geplaatst, dan wil ik even checken of er geen creeps en spammers op de loer liggen. Maar daarna staat elke volgende door jou geschreven beoordeling direct online.