Ook urnen kunnen tegenwoordig biologisch zijn

Het liefst denken we er vaak nog liever niet aan: de dood. Maar vroeg of laat zullen we toch moeten. En dan maken we het liefst duurzame keuzes, die passen bij onze levensstijl. Wanneer je duurzaamheid belangrijk vindt, net als verantwoord omgaan met de natuur, dan wil je dat misschien ook na je dood laten zien. Kies dan voor een biologische urn. Anno 2017 is er meer mogelijk dan je denkt. In dit artikel laat ik je graag zien welke mogelijkheden je hebt.

Welke soorten zijn er allemaal?

Er is niet één soort biologische urn, maar er zijn verschillende soorten. Voor de meeste urnen geldt dat je ze zowel kunt begraven in de aarde als het in water kunt laten oplossen. Sommige urnen zijn enkel geschikt om begraven te worden, bijvoorbeeld omdat er zaadjes in zitten. Zo is er een exemplaar, waarin zaadjes voor Jasmijnbloemen zitten. Deze bloem staat symbool voor vriendschap en naastenliefde. Verder zijn er ook boomstam urnen, die gemaakt zijn van een boom.

Hoe werkt het?

Biologische urnen kun je alleen buiten gebruiken. Als je ze begraaft of loslaat op het water, zullen ze geleidelijk vergaan. Er zal dus steeds een beetje meer as vrijkomen. Uiteindelijk lost de urn binnen een paar dagen helemaal op en zie je hier geen resten meer van op de grond of in het water. Om die reden kun je een biologische urn alleen buiten gebruiken. Zet je ‘m binnen neer en wordt de urn per ongeluk nat? Dan is het proces in gang gezet en zal de urn langzaam vergaan. En dat is binnen natuurlijk niet de bedoeling. Dit alles geldt natuurlijk niet voor de boomstam urn. Die kun je ook gerust binnenshuis neerzetten, maar ook in de grond begraven.

Hoe is het gemaakt?

De ene biologische urn wordt weer op een andere manier gemaakt dan de andere. Maar allemaal zijn ze op milieuvriendelijke wijze geproduceerd en volledig biologisch afbreekbaar. Ze zijn altijd gemaakt van natuurlijke materialen, zoals tuinaarde, zand, klei of zout. Een ander materiaal dat nog weleens gebruikt wordt is cellulose, een natuurlijke vezel van bomen en planten. Wanneer er nog versieringen op de urn zijn aangebracht, zijn die altijd gemaakt van milieuvriendelijke melkverf.

Waar kun je ze voor gebruiken?

Voor een biologische urn geldt hetzelfde als voor andere urnen: ze zijn er vaak in verschillende maten. Je zou een biologische urn ook kunnen gebruiken om de as van je geliefde dier op een mooie manier terug naar de natuur te laten keren. Uiteindelijk gebruik je biologische urnen ook om je te helpen bij de verwerking van je verlies. Op milieuvriendelijke wijze help je een dierbare om terug te keren naar datgene wat voor jou belangrijk is, de natuur.

Foto: Houten strooiurn (Staatsbosbeheer)

Vond je het leuk om dit te lezen? Deel het dan met anderen!


Je weet nu hoe leuk ik Ook urnen kunnen tegenwoordig biologisch zijn vind. Tot nog toe heeft niemand anders een beoordeling geschreven. Heb jij zelf ervaring met ze? Schrijf dan snel zelf een beoordeling en verdien eeuwige roem!

Een beoordeling is pas echt leuk wanneer andere ecomama's er iets aan hebben. Dus schrijf een informatief stukje over jouw ervaring.

0

Ik ben echt heel erg benieuwd wat jij er van vindt.

Je eerste beoordeling wordt niet direct geplaatst, dan wil ik even checken of er geen creeps en spammers op de loer liggen. Maar daarna staat elke volgende door jou geschreven beoordeling direct online.