Cribster

De hele babykamer is eigenlijk maar tijdelijk. Want voor je het weet is je baby een dreumes, peuter, kleuter… Ze groeien écht als kool. Cribster komt daarom met duurzame slimme oplossingen voor jonge ouders.

Babykleding huren

Als je bedenkt dat een baby – zeker in het begin – soms wel een maat per maand (of twee) groeit, dan is het toch eigenlijk gek om zoveel babykleding te produceren? Want goede kleding gaat veel langer mee dan een baby het aan heeft. Veel ouders geven de kleding door of krijgen kleding, maar soms is het natuurlijk om kleding zelf uit te kiezen. Dan kun je babykleding huren bij Cribster.

Een wieg huren

Ook een wieg heb je niet voor de hele kindertijd. Daarom is het huren van een wieg eigenlijk wel een hele slimme oplossing. Of – mijn persoonlijke favoriet – een co-sleeper, die je zo aan je bed schuift. Dat zijn best prijzige items, die je echt maar kort gebruikt. Dus waarom niet gewoon huren? Dan kan hij ook weer weg zodra je kleintje aan een volgende stap toe is.

Een onderonsje met Cribster-Daan

Kun je je nog het moment herinneren waarop dit idee geboren werd?
Kirby kwam op het idee voor een online babykleding bibliotheek bij haar broer die net vader was geworden. Ze zag de uitpuilende kast met babykleding en maakte de opmerking: jullie zijn meteen klaar voor het hele jaar. Waarop geantwoord werd: hier is ze waarschijnlijk binnen twee maanden uitgegroeid.
Op dat moment zat ik in mijn laatste maanden Brazilië en belde ze hyper op: “Daan, ik wil stoppen als advocate en ondernemen met jou, en ik heb een goed idee!”
Dit is de basis geweest van Cribster.
Was je altijd al met duurzaamheid bezig?
Kirby heeft in haar levensstijl de afgelopen jaren altijd wel bewust groene keuzes gemaakt. Minder vlees eten, afval scheiden en niet per se een auto nodig wanneer je woont in Amsterdam. Dus doorgaan met vergroening voelde als een logische stap. Zeker nu bij het zien van hoeveel (verpakkings-)afval er bij nieuwe artikelen komt kijken, wordt ze er alleen maar fanatieker in.
Ik heb aan het begin van mijn master opleiding het besluit genomen dat ik een verschil wil maken, wat volgens mij het grootste probleem is voor onze generatie. En daarbij was het verkleinen van alleen mijn eigen footprint te weinig. Daarom wist ik wel dat ik wilde ondernemen of werken voor een innovatieve onderneming die groen handelen makkelijk maakt voor consument. Dit omdat ik nog steeds van mening ben dat het merendeel van de mensen graag groener willen leven, maar het mag maar minimale moeite kosten. Dit is waar ik denk dat voor de normale mens de echte winst ligt, bij groen bezig de logische keuze te maken, ook voor mensen die minder met duurzaamheid hebben. Dit zie je terug in Cribster vind ik zelf.
Tijdens mijn studie heb ik een concept uitgewerkt om hydro elektrische dammen in het Amazone regenwoud efficiënter en met minder CO2 uitstoot (ja, dammen hebben ook uitstoot) te laten werken. Een grote stap van dammen naar babykleding en wiegen, maar het gedachtegoed blijft hetzelfde. Door efficiënt met grondstoffen om te gaan, kan hetzelfde product goedkoper en duurzamer tot stand komen.
Wat vind je belangrijk om bij te dragen in de wereld?
In dit geval: minder uitstoot, minder (plastic) afval. We hebben beide een hekel aan verspilling. Je ziet al bij boodschappen doen hoeveel plastic je meekrijgt, maar hier kunnen wij ook niet omheen zonder ons eigen leven echt ingewikkeld te maken. Bedrijven (en de overheid) zouden “het juiste doen” makkelijk moeten maken. Hier willen wij dan een begin mee maken voor de allerkleinste onder ons; makkelijk goed bezig kunnen zijn, zonder dat je hoeft in te leveren op kwaliteit of mode.
Waarom juist wiegjes en babykleding?
Wat is nou beter dan te beginnen met duurzaamheid vanaf dag één? We zijn hier vol voor gegaan, omdat baby’s zo hard groeien en allerlei producten nodig hebben die je in geen enkele latere fase meer tegenkomt, dus de grootste verspilling. Daarom leek het ons een goed idee om hier dan ook te beginnen. Een wiegje gebruik je maximaal 6 maanden en babykleding vaak nog korter, daarom hopen we eerst hier een echt verschil te kunnen maken.
Wat is tot nu toe het meest succesvol?
Met de wiegen zijn we eerder begonnen, een net wat makkelijker concept waar nieuwe ouders minder aan hoeven te wennen. Dit loopt nu dan ook al heel goed binnen een korte tijd, iets waar we super blij mee zijn. Babykleding moeten we nu nog iets harder aan trekken, maar we merken steeds meer belangstelling, mede door de uitbreiding van onze collectie.
Hoe zou je willen dat Cribster er over 10 jaar uitziet?
Grootse plannen hebben we natuurlijk en we zien geen reden om buiten de landsgrenzen te dromen (in België gaat het nu ook al prima). We hopen de go-to plek te worden voor elke ouder die met verstand en hart de beste babyspullen voor zijn/haar kleine wilt. Dat we niet alleen de duurzame ouder weten te vinden, maar alle ouders, omdat verspilling duurder is. Dat ouders Cribster cadeautjes krijgen, omdat je niks hebt aan de 1000ste romper maat 50, maar je wel iets echt leuks wilt geven. In de toekomst hebben we sommige eigen producten, maar zijn we er ook voor alle kinderkledingmerken die duurzame kleding produceren. En helpen we hopelijk de grotere merken de stap naar duurzaam te maken, omdat ze anders geen producten bij ons mogen aanbieden.
Heb je nog een gouden babytip voor kersverse ouders?
Voor de nog net geen ouder heb ik er eentje: verspil je geld niet aan een Aerosleep wieg matras topper. Echt verspilling en eigenlijk slecht voor je kleine. Kraamzorg, de NCJ en de consumentenbond raden het af en alle claims van Aerosleep zijn hooguit maar gedeeltelijk waar. Zo’n matras kan er zelfs voor zorgen dat je kleintje zich niet op temperatuur kan houden in de eerste weken.

Thank you! Daan van den Oetelaar, mede oprichter / eigenaar!

babykleding verhuur van cribster

Vond je het leuk om dit te lezen? Deel het dan met anderen!


Je weet nu hoe leuk ik Cribster vind. Tot nog toe heeft niemand anders een beoordeling geschreven. Heb jij zelf ervaring met ze? Schrijf dan snel zelf een beoordeling en verdien eeuwige roem!

Een beoordeling is pas echt leuk wanneer andere ecomama's er iets aan hebben. Dus schrijf een informatief stukje over jouw ervaring.

0

Ik ben echt heel erg benieuwd wat jij er van vindt.

Je eerste beoordeling wordt niet direct geplaatst, dan wil ik even checken of er geen creeps en spammers op de loer liggen. Maar daarna staat elke volgende door jou geschreven beoordeling direct online.