EkoFamily

Elke nieuwe ouder heeft wel even een moment van verbazing tijdens de zwangerschap. Spullen, spullen, spullen… er komt zoveel je huis in! En een heel groot deel van die spullen zijn wegwerpspullen. Dus de container wordt al snel aangestampt. Maar dat hoeft niet! En daarom is het zo fijn dat er mooie en goede alternatieven zijn. In de shop van EkoFamily vind je zulke items.

Alles wat je in je huishouden niet wilt missen kun je bij EkoFamily kopen, zoals bijenwasdoeken, rvs drinkflessen van KleanKanteen, babyflessen, tassen, lunchboxen en producten van bamboe.

Stel je eens een picknick voor op een zwoele lentedag. Dan stop je in je mandje een thermosfles van Klean Kanteen, in de Kids Konserve bakjes kunnen wat olijfjes, komkommertjes en tomaten. In de Lunchskins doe je een paar plakjes brood, in de Retap fles neem je water mee en in de bijenwasdoek wikkel je een stuk kaas. Veel plezier!

Een onderonsje met twee ondernemende mama’s

Hoe kwam je op het idee van de EkoFamily?

Wij zaten al jaren op het spoor van, gezond, en met zo min mogelijk plastic leven. We wisselden allerlei ideeën uit, en probeerde onze kinderen gezond te laten eten en drinken uit gifvrije spullen. We zijn klein begonnen, gewoon met lunchtrommels en drinkbekers. Niet elke dag meer drinkpakjes en plastic zakjes mee naar school was het begin. Daar zou de afvalberg in ieder geval al van slinken. Maar gaandeweg kwamen we er ook achter dat het meegeven van plastic flesjes ook niet echt goed is voor de gezondheid.
Daarom gingen we op zoek naar mooie en duurzame artikelen, om daarmee gebruik van plastic te minimaliseren. Dat mondde uit in het idee om ook anderen mee te laten delen in onze missie voor een mooie en schone wereld: de webshop EkoFamily.
Hoe kiezen jullie de producten?

Allereerst kijken we waar het product van gemaakt is. Onze voorkeur is rvs en glas. Dit zijn beide veilige producten voor het bewaren van eten en drinken. En allebei zijn goed recyclebaar. Mocht er dan toch plastic nodig zijn, bijvoorbeeld voor de dop van een fles, dan kijken we of dit ook van een veilig en recyclebaar plastic is. Dit doen we natuurlijk niet alleen. Ook de fabrikanten van de trommels en flessen zorgen er voor dat hun producten eerlijk gefabriceerd worden. Zo zorgen zij voor eerlijke lonen en ook doneren zij vaak extra aan een organisatie die zich inzet voor ons milieu (bijvoorbeeld 1 for the Planet). Veel producten proberen we ook zelf eerst uit voor we ze gaan verkopen in de webshop. Blijven de flessen echt zo lang warm als de fabrikant aangeeft en is het handig om een glazen fles mee te nemen naar je werk? Onze eigen kinderen mogen ook helpen kiezen: welke kleurtjes vinden ze leuk en hip? We denken dat we klanten zo eerlijk kunnen adviseren.
Welke producten staan in jullie eigen huishouden in de top 5?
De flessen van Klean Kanteen met vrolijke Koverzhoezen en de trommels van Lunchbots gebruiken we elke dag. Ze gaan mee naar school en naar het werk. Ook op een dagtripje ontbreken ze niet. Verder verpakken we restjes eten in een Beeswrap. Dit is een doek, gemaakt met bijenwas, waarmee je (glazen) bakjes veilig kunt afsluiten en een restje eten gemakkelijk in de koelkast kunt bewaren. Ook halen we er kaas mee op de markt.
Voor kinderen de Kids Konserve geïsoleerde bekers, handig voor op school. Ideaal voor mijn dochter die 1 keer in de week warm eet op de toneelschool: het blijft lang genoeg warm voor een lekkere, gezonde hap. 
Als we boodschappen gaan doen nemen we naast een boodschappentas ook de groentenetjes van Again & A-gain mee. Daarin gaat groente, fruit en brood, afwegen op de weegschaal en alweer minder eenmalig plastic gebruikt!

Welke producten zou je nog graag in de toekomst in het assortiment opnemen?
Naast rvs en glas past ook bijvoorbeeld bamboe in een duurzaam huishouden. Bamboe is geheel afbreekbaar en dus niet milieuverontreinigend. Omdat bamboe een snel groeiende grassoort is en vaker geoogst kan worden is het een ecologisch verantwoord product. Het wordt tegenwoordig voor veel toepassingen gebruikt, maar ook misstaat het niet in je keuken of op tafel.
Verder willen we ook kijken of we de verzorgingsartikelen kunnen toevoegen aan de shop.

Waar moet een merk aan voldoen om in jullie shop terecht te komen?
We willen graag zoveel mogelijk duurzame, biologische, ecologische en fairtrade producten. We kijken ook echt bij de informatie van de fabrikanten, welke grondstoffen zij gebruiken en hoe zij aankijken tegen werkomstandigheden van de medewerkers en het milieu.
Wij letten erop om er bij plastic producten te kiezen voor plastic wat PVC-, BPA- en weekmakervrij is en als de producten zijn geverfd, dat dit is gebeurd met veilige, niet giftige verfsoorten.
Welk product kun je echt iedereen als groen cadeau aanraden?
Voor kinderen de leuke vrolijke boterhamzakjes van Fluf en de snack en lunchzakjes van LunchSkins, en zeker de fijne bamboe rietjes.
Voor volwassenen hebben we mooie glazen flessen. Kort geleden bestelde een accountantskantoor voor de vergadertafel mooie Retapflessen. Zo combineer je milieu, kraanwater en werk op een duurzame, maar zeker ook elegante manier.
Zelf ben ik nog het meest blij met mijn geïsoleerde rvs- fles. RVS neemt geen geurtjes op en daarom heb ik de ene dag lekkere warme koffie en de andere dag koude melk bij me op het werk.


Thank you! Joan Melgers en Sandra Loos!

Vond je het leuk om dit te lezen? Deel het dan met anderen!


Je weet nu hoe leuk ik EkoFamily vind. Tot nog toe heeft niemand anders een beoordeling geschreven. Heb jij zelf ervaring met ze? Schrijf dan snel zelf een beoordeling en verdien eeuwige roem!

Een beoordeling is pas echt leuk wanneer andere ecomama's er iets aan hebben. Dus schrijf een informatief stukje over jouw ervaring.

0

Ik ben echt heel erg benieuwd wat jij er van vindt.

Je eerste beoordeling wordt niet direct geplaatst, dan wil ik even checken of er geen creeps en spammers op de loer liggen. Maar daarna staat elke volgende door jou geschreven beoordeling direct online.