Groene vrouw

De natuur heeft veel natuurlijke oplossingen voor onze kwaaltjes. Vooral kruiden hebben vaak een geneeskrachtige werking. Nienke alias de Groene Vrouw heeft handgemaakte, 100% natuurlijke verzorgingsproducten (voor moeder en kind natuurlijk) ontwikkeld. Het zijn voornamelijk balsems die je kunt gebruiken voor veel voorkomende kinderprobleempjes zoals verkoudheid, luieruitslag, eczeem en moeilijk in slaap komen. Voor moeders is een hele eigen lijn in ontwikkeling met onder andere luxe ‘whipped bodybutters’.

Ik heb een paar van deze producten uitgeprobeerd. De bodybutter is lekker luchtig en super goed smeerbaar. De boterachtige structuur is veel fijner dan van bodylotion. De Bescherm! wind- en regenbalsem smeer ik zelf ook op mijn rode wangen met het koude weer. Lekker zacht en vooral erg goed smeerbaar. En echt… de neusjesstick Snuf!: briljant! Je kunt gewoon je handschoenen aanhouden, het geeft geen geknoei en peuter vindt het prima dat ik het onder zijn neus smeer omdat het een snelle simpele beweging is en de balsem is zo zacht dat het ook niet gevoelig is.

Een onderonsje met een kruidenkenner

Welk product heb je vandaag zelf gebruikt?
Met dit heldere, koude weer smeer ik de wangen van de kinderen in met Bescherm!. Het beschermt tegen weersinvloeden, houdt de wangetjes zacht en warm en het zorgt dat de huid niet uitdroogt. Perfect dus voor dit seizoen! Zelf krijg ik ook last van een droge huid met dit weer, en mijn persoonlijke favoriet is dan de Crème Effective Pink Lavender (met de geur van Roosgeranium, Lavendel en duurzaam gewonnen Rozenhout). Weet je dat ik daar écht even helemaal van bijkom, ook na een drukke dag bijvoorbeeld? Heerlijk! Ik vind het zo’n luxe dat ik me kan omringen met dit soort producten, en dat ik ze altijd bij de hand heb als ze nodig zijn…
Welk product is het meest populair?
Het verschilt een beetje per seizoen, want in de winter staan Bescherm!, Hatsjoe! en de Snuf! Neusjesstick bovenaan. In de zomer is Zzzoem! Prikken-gel populair en aangezien kindjes het hele jaar door wel eens last hebben van een teveel aan indrukken, hoort Droom! ook absoluut in de top 5.
Maak je alle producten zelf? Heb je een brouwkeuken?
Ja, ik maak alle producten helemaal zelf, behalve de Crème Effective. Dat heeft te maken met wetgeving, want zodra je water toevoegt aan een product moet je een uitgebreide microbiologische bepaling laten doen. Dus hoewel ik wel zelf crèmes kan maken, doe ik dat niet voor de verkoop. Alle zalven en bodybutters zijn watervrij, dus geen kans op microbiologisch bederf. Ik heb geleerd hoe ik balsems kan maken in mijn opleiding kruidengeneeskunde en ik heb er lang workshops in gegeven; nog steeds is het heerlijk om te doen!
Ik geloof in de eenvoud van producten; hoe je met 3 of 4 ingrediënten toch een geweldige zalf kunt maken. Toch zie je dit soort producten niet veel. Vaak maken merken wel een Calendula-zalf, maar die bevat dan maar 10% Calendula. Als echte kruidenvrouw vind ik dat onzin: de werking is veel minder dan wanneer je gewoon het pure product gebruikt. Het zal wel iets met kostprijs te maken hebben, maar persoonlijk doe ik geen concessies in de kwaliteit. Het ‘gevaar’ dat iemand door de eenvoud de producten ook na kan maken, tsja… daar maak ik me gewoon niet zo druk over. De kennis en kunde die ik heb is misschien niet uniek, maar ik denk dat de liefde en aandacht die ik in mijn producten steek toch lastig te kopiëren zijn. En als het toch gebeurt? Ach, Nederland is voorlopig best groot genoeg voor meerdere natuurlijke merken, dus waarom niet? Op mijn site zie je dan ook altijd alle ingrediënten genoemd, zodat je weet wat je koopt voordat je het product aanschaft.
Gek genoeg mag je dit soort producten niet maken in de keuken waar je ook voedsel kookt. Ik maak ze dus in een aparte ruimte die nu nog een dubbelfunctie heeft als inpak- en verzendruimte voor mijn twee webshops (dus als je producten heel lekker ruiken, weet je hoe het komt!). Er zijn wel plannen voor uitbreiding naar een grotere ruimte, waarin dan ook een aparte productiekeuken zal komen.
Wat is je eigen favoriete ingrediënt voor verzorgingsproducten?
Wat een moeilijke vraag! Ik vind bijenwas ontzettend lekker ruiken. Het zijn net kleine goudkorreltjes dus ik voel me altijd bevoorrecht als ik daar een paar kilo van op voorraad heb. De bijenwas en lanoline (wolvet) die ik gebruik zijn ook residue getest, wat betekent dat er geen restjes pesticiden meer in voorkomen. Daardoor kunnen veel mensen deze producten wél verdragen, terwijl ze misschien overgevoelig reageren op dezelfde ingrediënten in andere producten.
Verder ben ik gek op mijn verzameling etherische oliën. Daarmee aan de slag te kunnen is echt een feestje, want omdat ik ze door de warme, vloeibare zalf roer vult de ruimte zich direct met de geur. Soms is één etherische olie al lekker, maar een combinatie kan echt fantastisch zijn. Sandelhout-Rozenhout-Mandarijn is één van mijn favorieten.
Ach, who am I kidding… ik kan ook enorm enthousiast raken van een goede kwaliteit amandelolie of een mooie cacaoboter. Dus eigenlijk zijn vrijwel al mijn ingrediënten favoriet!
Nou, nog ééntje dan: in echte luxe verzorgingsproducten vind ik Macadamia-olie heel fijn. In mijn producten komt het terug in de Snuf! Neusjesstick en binnenkort in de nieuwe producten voor Mama.

Thank you! Nienke Tode-Gottenbos, Oprichtster van De Groene Vrouw Kruidengeneeskunde en het Centrum voor Moeder en Kind!

Lees ook eens het artikel over Gezond Vegetarisme dat Nienke schreef voor Ecomama.

Vond je het leuk om dit te lezen? Deel het dan met anderen!


Je weet nu hoe leuk ik Groene vrouw vind. Tot nog toe heeft niemand anders een beoordeling geschreven. Heb jij zelf ervaring met ze? Schrijf dan snel zelf een beoordeling en verdien eeuwige roem!

Een beoordeling is pas echt leuk wanneer andere ecomama's er iets aan hebben. Dus schrijf een informatief stukje over jouw ervaring.

0

Ik ben echt heel erg benieuwd wat jij er van vindt.

Je eerste beoordeling wordt niet direct geplaatst, dan wil ik even checken of er geen creeps en spammers op de loer liggen. Maar daarna staat elke volgende door jou geschreven beoordeling direct online.