Hoe maak je een luier van een t-shirt?

Wasbare luiers zijn nooit op, goedkoop en soms zelfs heel gaaf om te zien.

Een t-shirt luier vouwen

Je kunt van een t-shirt een luier maken zonder dat er een naaimachine aan te pas komt! Door een simpele vouwtechniek heb je snel een luier. Je hebt wel een overbroekje nodig om de luier op zijn plaats te houden. Deze papa doet het voor bij baby Bella.

Een t-shirt luier maken met de naaimachine

Stel je eens voor! Een luier met het logo van de Rolling Stones of een gave print. Zo naai je een wasbare luier van een oud t-shirt.

Foto: Hilary

Vond je het leuk om dit te lezen? Deel het dan met anderen!


Je weet nu hoe leuk ik Hoe maak je een luier van een t-shirt? vind. Tot nog toe hebben 3 andere ecomamas een beoordeling geschreven. Heb jij zelf ervaring met ze? Schrijf dan snel zelf een beoordeling en verdien eeuwige roem!

Een beoordeling is pas echt leuk wanneer andere ecomama's er iets aan hebben. Dus schrijf een informatief stukje over jouw ervaring.

 1. imama says:

  Hoe leuk! Maar je gaat mij niet vertellen dat je vrijwillig hier een kind mee wil pottytrainen, tenzij je hobbymatig vaak verschoont. Ziet er wel leuk uit though 😉

 2. michelle says:

  als je er een vuilniszak of iets dergelijks bij in naait zijn ze ook nog eens water dicht

 3. Merel says:

  Een luier vouwen van een t-shirt is superhandig, in noodgevallen óf als je echt voor zo weinig mogelijk geld wasbare luiers wil of moet gebruiken. Wat snappi’s en drie goed passende overbroekjes (ik zou toch voor PUL gaan) erbij per maat en je hebt alles wat je nodig hebt. Het shirt dat voor de baby in het filmpje wordt gebruikt is wel net wat aan de grote kant vind ik, wordt toch een dik pakket om de billen. Dan zou ik eerder wat vaker verschonen. T-shirts zijn makkelijk tweedehands te krijgen en zelfs nieuw goedkoop, en het is fijn dat het rekbare stof is. Dan sluit het mooi aan de de snappi’s pakken er goed op. Mijn kinderen zijn nu al pubers maar ik heb heel veel luiers voor ze genaaid. Voornamelijk uit hergebruikte stoffen, zoals een vrolijke dekbedovertrek waar een flinke winkelhaak in zat, oude pyjama’s, en gewone rechte lakens die ik voor een habbekrats vond bij de kringloopwinkel. Voor de absorberende kern gebruikte ik hennepfleece of microvezel (grote microvezel dweilen/poetsdoeken voor verknippen). Ik gebruikte het gratis MamaBird luierpatroon, dat is er in drie maten. Er zijn meerdere gratis patronen te vinden, het is niet nodig om er een te kopen! Je kunt ook een wegwerpluier omtrekken. Die prik je dan op een stuk stevig papier, of op karton vast, eventueel met een kussen eronder. Op youtube staan genoeg filmpjes met de werkwijze voor het naaien. Omdat de grootste maat niet lang genoeg mee ging heb ik dat patroon toen nog langer en breder gemaakt. Die luiers gingen mee tot de kinderen ruim twee jaar waren. Mijn kinderen waren wel kleiner en smaller dan gemiddeld.
  Ik koos voor voorgevormde luiers met klittenband en elastiek bij de beentjes in de rug. Toch erg fijn als je kinderen hebt die meerdere keren per dag poepen! Overbroekjes had ik alleen van PUL, gekocht en ook zelf gemaakt. Meteen na het verschonen spoelde ik de luier en dan ging hij in een emmer met een deksel erop. En dan gewoon met de 60 graden was mee. Erge vlekken smeerde ik in met ossengal zeep weet ik nog, en mocht er ooit nog een waasje van een vlek in een luier zitten dan verdween dat tijdens het drogen in de buitenlucht of in de buurt van een raam, door de zon. Een wasdroger heb ik nooit gehad, er hing gewoon vaak een waslijn vol vrolijk gekleurde luiers!
  Als ik nu weer wasbaar zou luieren zou ik denk ik kiezen voor rekbare stoffen en geen klittenband of drukknopen op de luiers, maar een snappi gebruiken. Goed klittenband is best duur en het maakt de luier stugger. Het scheelt ook in handelingen tijdens het naaien.
  Er zijn nu ook nieuwe hippe stoffen zoals bamboe en zorb. Die zou ik willen proberen.
  Van t-shirts kun je prima luiers naaien. Op het filmpje dat op deze site gelinkt staat heb ik wel een paar opmerkingen: Ik zou vier keer het patroon uitknippen, dus twee lagen voor de binnenkant en twee lagen voor de buitenkant gebruiken. Puur omdat de meeste t-shirt stof best dun is. Je krijgt er een stevigere luier van die ook meer absorbeert. Ook zou ik na het goede-kant-buiten keren nog even topstitchen. Dat geeft een mooier afgewerkte luier en het is handig voor het elastiek bij de beentjes, dat zit dan echt in een soort kanaaltje zeg maar. Pocketluiers zijn heel handig omdat ze makkelijker schoon wassen en veel sneller drogen. Ik stopte microvezel doeken in de pockets voor de absorptie maar je kunt ook inleggers naaien of in verschillende materialen (microvezel, bamboe…) kopen en in de pockets gebruiken.
  Wasbare luiers gebruiken is beter voor je portemonnee en het milieu. En je hoeft het niet fulltime te doen als je dat niet ziet zitten! Er bestaan nu wegwerpluiers die wel van natuurlijke materialen gemaakt zijn, ik zou er nu voor kiezen om die te gebruiken tijdens dagjes weg en vakanties bijvoorbeeld.

0

Ik ben echt heel erg benieuwd wat jij er van vindt.

Je eerste beoordeling wordt niet direct geplaatst, dan wil ik even checken of er geen creeps en spammers op de loer liggen. Maar daarna staat elke volgende door jou geschreven beoordeling direct online.