Pacco inbakerdoeken

Rust en regelmaat zijn belangrijke uitgangspunten in het prille leven van een baby. Slapen is daarom ontzettend belangrijk. Als de baby niet goed kan slapen, gaat voeden moeizamer en langzamerhand breekt het alle gezinsleden op. Omdat baby’s geen dag en nachtritme hebben zoals volwassenen, kan een beetje hulp heel handig zijn. Laat je daarom uitgebreid informeren en als het slapen niet vanzelf lekker gaat, overweeg dan eens om je baby in te bakeren. Het brengt de baby en uiteindelijk het hele gezin meer rust.

Inbakeren doe je niet met een oude theedoek. En ingewikkeld is het ook niet. Met behulp van speciale inbakerdoeken is het een fluitje van een cent. De inbakerdoeken van Pacco worden aanbevolen door consultatiebureaus. Er is nu zelfs een versie van Fairtrade biokatoen.

Lees ook het artikel op de Ecomama site over inbakeren.
Voor meer informatie over slapen en inbakeren kun je kijken op Inbakeren.nl

Een onderonsje met een ervaren slaapster

Wat fijn! Een inbakerdoek van biologisch katoen! Wat was de belangrijkste motivatie om die in het assortiment op te nemen?
Biologisch geteelde katoen is gezonder omdat er geen chemicaliën aan te pas komen. De Pacco van biologisch katoen is dus geschikt voor baby’s met een allergie of een gevoelige huid. Fairtrade is een extra meerwaarde, het betekent letterlijk ‘eerlijke handel’. En hoewel al onze producten van hoogstaande kwaliteit zijn, geeft het Max Havelaar keurmerk de ouders ook echt een garantie dat de doeken geproduceerd en verhandeld zijn onder eerlijke voorwaarden en daarnaast voldoen aan strenge milieu eisen, een goed sociaal beleid en geen kinderarbeid. Als bedrijf wil Pacco een steentje bijdragen aan een betere wereld waarin baby’s nog een heel leven te gaan hebben.
Inbakeren, is dat niet zielig?
Als een baby geboren wordt, betekent dit een enorme overgang. Van de begrenzing in de baarmoeder naar een grote wijde wereld met fel licht, harde geluiden en aanrakingen. De eerste drie maanden van zijn leven heeft een baby nog geen controle over zijn armpjes en beentjes. Veel baby’s worden ‘druk’ als ze moe worden, hun lijfje blijft maar bewegen, ze hebben er geen controle over. Ook zie je bij baby’s die overprikkeld of oververmoeid zijn dat ze meer last hebben van (schrik)reflexen. Met inbakeren leg je de bewegingen even stil waardoor een baby zich begrensd, geborgen, veilig en warm voelt en zich kan overgeven aan de slaap. Ik zeg wel eens tegen ouders: Stel, je bent doodmoe, maar je lijf blijft maar bewegen… of kun je je nog herinneren dat je door je moeder lekker stevig in bed werd ondergestopt? Inbakeren is voor baby’s een vergelijkbaar gevoel.
Waarom zijn er speciale inbakerdoeken? Is een laken niet goed genoeg?
Een laken van gladde katoen is niet geschikt, het vormt zich niet goed om een babylijfje. Geruwde katoen is beter. Als je de techniek van het traditionele inbakeren beheerst heb je aan 2 royale flanellen lappen genoeg. Het vergt echter wel oefening om dit goed en veilig uit te voeren. En aangezien een onrustige baby niet stil ligt en niet zoveel geduld heeft, kan het een lastige klus zijn. Ouders geven vaak aan dat ze een hand ‘tekort’ komen om èn goed te wikkelen èn de doeken vast te zetten met spelden. Bovendien is het inbakeren een handeling die je bij elk babyslaapje doet, dus best vaak. Daarom kiezen de meeste ouders voor een kant-en-klare doek.
Wie ontwerpt de doeken en wat zijn daarbij criteria?
De Pacco doeken heb ik in 1999 zelf ontworpen, gebaseerd op de traditionele manier van het inbakeren. In het ontwerp heb ik de lastige punten van het inbakeren met losse doeken vereenvoudigd: een voorgevormde schoudercoupe, ter hoogte van de beentjes voldoende ruimte en een sluiting met klittenband. De Pacco-katoen is èn geruwd èn dun èn soepel, maar niet elastisch, dit geeft onrustige en/of sterke baby’s de stevigheid die ze nodig hebben om te kunnen slapen. Ouders gebruiken soms hydrofiel luiers of dekentjes, dit is onveilig materiaal, respectievelijk te klein en te warm. Ook een veilige manier van bevestigen is belangrijk zodat stof niet kan losraken of opstropen.
Na de geboorte van de tweeling heb ik de TinyNanny inbakerslaapzakjes ontworpen. Dit is een product speciaal voor pasgeborenen, baby’s kunnen hierin in foetushouding slapen, maar ook ingebakerd worden.
Heb je nog een gouden babyslaaptip?
Zelfs een paar!

 • Leg een baby bij de eerste vermoeidheidssignalen te slapen, dit is essentieel voor een lange–termijn verbetering van de slaap
 • Laat je baby zoveel mogelijk thuis slapen, in zijn vertrouwde omgeving. Vroeger mocht je de eerste 6 weken niet naar buiten met je kind. Daar zit een kern van waarheid in!
 • Als je baby moeite heeft met inslapen of enkel hazenslaapjes doet, overweeg dan inbakeren. Het is een tijdelijk hulpmiddel om het slaap-drinkpatroon van je baby bij te sturen en te voorkomen dat moeheid óververmoeidheid wordt. Als de baby slaapt als een baby, heeft het hele gezin daar baat bij.
 • Thank you! Sylvie Zuidam, mam van 5 grote kinderen, niet praktiserend verpleegkundige en ondernemer, ontwerpster van Pacco en TinyNanny!

  Een filmpje van doornroosjes

  Dit filmpje is door Inbakeren.nl zelf gemaakt. Ze hebben zelfs hun eigen YouTube kanaal, daar kun je alle filmpjes bekijken.

  Vond je het leuk om dit te lezen? Deel het dan met anderen!


  Je weet nu hoe leuk ik Pacco inbakerdoeken vind. Tot nog toe heeft 1 andere ecomama een beoordeling geschreven. Heb jij zelf ervaring met ze? Schrijf dan snel zelf een beoordeling en verdien eeuwige roem!

  Een beoordeling is pas echt leuk wanneer andere ecomama's er iets aan hebben. Dus schrijf een informatief stukje over jouw ervaring.

  1. Linda Tuk says:

   Uit eigen ervaring kan ik vertellen dat dit echt werkt (indien nodig)
   Had ik dit bij de eerste 3 maar geweten!! Dit systeem is zoveel makkelijker dan de flanellen lappen. Op zich werken die ook goed, maar als nieuwbakken moeder (ook bij de 5e) twijfel je altijd nog of alles goed(nog) zit. en met dit systeem kan het niet missen.

  0

  Ik ben echt heel erg benieuwd wat jij er van vindt.

  Je eerste beoordeling wordt niet direct geplaatst, dan wil ik even checken of er geen creeps en spammers op de loer liggen. Maar daarna staat elke volgende door jou geschreven beoordeling direct online.