Autorijden niet groen, maar hoe kan het groener?

Een auto geeft je vrijheid en maakt je mobiel. Met een auto stap je voor de deur uit bij een familiebezoek, op je werk of op jouw vakantieadres. Ondanks dat dit niet de groenste manier van transport is, is een auto gewoonweg erg handig.

Stap je in de auto? Denk dan aan de volgende punten, zodat je zo groen mogelijk rijdt:

1 Zet je motor af in de file
Sta je vast in het verkeer? Zet je motor af als je langer dan 20 seconden niet rijdt. Als je jouw auto stationair laat draaien, is de uitstoot van CO2 hoger dan wanneer je opnieuw de motor start. Neem dit dus mee in je routine, dan rijd je veel groener. Zeker als je kijkt naar de hoeveelheid CO2 uitstoot gemeten over een jaar. Gebruik je jouw auto vooral voor woon-werkverkeer en sta je daarom regelmatig in de file? Dan is dit een basisregel.

2 Rijd met gematigde snelheid bij stoplichten
Het stoplicht springt op groen, yes je mag weer rijden! Met enthousiasme trap je het gaspedaal in. Door snel op te trekken verbrand je echter meer benzine dan nodig. Kijk op je toerenteller bij het optrekken, want deze geeft aan hoe groen je rijdt. Je schakelt dus door bij het juiste toerental. Hard rijden vraagt veel van je motor en je hebt dus veel benzine of gas nodig. Rijd je minder hard, dan bespaar je al snel brandstof en dat is fijn voor je portemonnee en de aarde.

3 Ga goed om met je onderhoud
Zorg dat je auto de juiste bandenspanning heeft en maak gebruik van de juiste banden. Pak de handleiding van je auto erbij want, zonder dat je het merkt, verbrand je met zachte banden veel brandstof. Het controleren van je banden is iets wat je regelmatig doet, zeker als je een lange reis voor de boeg hebt of een zware lading vervoert. Naast groener rijd je met de juiste bandenspanning ook veiliger. Neem ook de tijd om jouw olie te controleren en regelmatig te verversen, want ook dit draagt bij aan een groenere rijstijl.

4 Koop een groene auto
Bij het uitzoeken van een occasion, kijk je niet alleen naar de prijs. Je beoordeelt ook hoe groen een auto is. Een wat nieuwere occasion heeft vaak betere specificaties dan een ouder model. Verder neem je bijvoorbeeld hybride modellen onder de loep, hierin heb je bijvoorbeeld half hybride, volledige hybride of plugin hybride. De laatste auto heb je misschien wel eens zien staan bij een oplaadpunt in de stad.

5 Zoek alternatieve reismethoden
Gebruik je auto zo min mogelijk of gebruik deze op een slimme manier. Zorg bijvoorbeeld dat je verschillende bezoeken in één keer aflegt. Neem vaker de benenwagen of leg een vouwfiets in je auto. Juist in drukke steden zul je zien dat je sneller en gezonder bezig bent als je fietst of loopt naar je bestemming. Verder kun je denken aan carpoolen of neem je bijvoorbeeld vaker het openbaar vervoer.

Vond je het leuk om dit te lezen? Deel het dan met anderen!


Je weet nu hoe leuk ik Autorijden niet groen, maar hoe kan het groener? vind. Tot nog toe heeft niemand anders een beoordeling geschreven. Heb jij zelf ervaring met ze? Schrijf dan snel zelf een beoordeling en verdien eeuwige roem!

Een beoordeling is pas echt leuk wanneer andere ecomama's er iets aan hebben. Dus schrijf een informatief stukje over jouw ervaring.

0

Ik ben echt heel erg benieuwd wat jij er van vindt.

Je eerste beoordeling wordt niet direct geplaatst, dan wil ik even checken of er geen creeps en spammers op de loer liggen. Maar daarna staat elke volgende door jou geschreven beoordeling direct online.