Hoe ‘groen’ is de elektrische fiets?

De elektrische fiets is in de afgelopen jaren alsmaar populairder geworden voor een breed publiek. Bijna een op de drie nieuw aangekochte fietsen is tegenwoordig een e-bike. Dit komt doordat deze fiets het een stuk comfortabeler maakt om langere afstanden af te leggen. Veel mensen gebruiken de elektrische fiets als ‘groen’ alternatief voor de auto: Hoe milieuvriendelijk is de elektrische fiets nou eigenlijk?

Een elektrische fiets wordt aangedreven door de kracht van een hulpmotor, die afhankelijk van de gekozen ondersteuningsstand bijspringt als de bestuurder daarom vraagt. Hierdoor kan met minder fysieke inspanning toch een hoge snelheid behaald worden. Dit resulteert in een gemakkelijkere overbrugging van lange fietsafstanden voor de fietser, wat het een uitstekend alternatief maakt voor andere gemotoriseerde voertuigen die meer uitstoten.

Het gebrek aan schadelijke uitlaatgassen is bevorderlijk voor de luchtkwaliteit in stedelijke gebieden, zeker wanneer de e-bike regelmatig wordt gebruikt voor woon-werkverkeer. De accu van de elektrische fiets moet echter wel opgeladen worden. De stroom die daarvoor nodig is komt natuurlijk wel vrij uit verbranding van fossiele brandstoffen. De hoeveelheid CO2-uitstoot die hieruit voorkomt is echter minimaal (slechts 3% van een gemiddelde personenauto), wat betekent dat een kilometer afgelegd op de elektrische fiets maar liefst dertig keer schoner is dan een kilometer met de auto. De e-bike is dus zeker een goed alternatief met oog op het milieu.

Het meest milieubelastende deel van de elektrische fiets is de accu, die vaak opgebouwd is uit Lithium cellen. Het is verstandig om vooraf de handleiding te raadplegen, omdat de manier van gebruiken de levensduur van de batterij behoorlijk kan verlengen. Als deze kapot of versleten is kan deze ingeleverd worden bij een lokale fietsdealer, zodat de batterij op een verantwoorde manier gerecycled kan worden.

Een andere optie is het herstellen van de fietsaccu (dit wordt ook wel het reviseren van een elektrische fietsaccu genoemd). Hierbij worden er oude onderdelen van de fietsaccu hergebruikt en worden er nieuwe accu-cellen in geplaatst. Hierdoor is de accu zeker weer een aantal jaar te gebruiken. Dit zorgt ervoor dat het milieu zo min mogelijk belast wordt en de gebruiker weer jaren plezier heeft van de e-bike.

Vond je het leuk om dit te lezen? Deel het dan met anderen!


Je weet nu hoe leuk ik Hoe ‘groen’ is de elektrische fiets? vind. Tot nog toe heeft niemand anders een beoordeling geschreven. Heb jij zelf ervaring met ze? Schrijf dan snel zelf een beoordeling en verdien eeuwige roem!

Een beoordeling is pas echt leuk wanneer andere ecomama's er iets aan hebben. Dus schrijf een informatief stukje over jouw ervaring.

0

Ik ben echt heel erg benieuwd wat jij er van vindt.

Je eerste beoordeling wordt niet direct geplaatst, dan wil ik even checken of er geen creeps en spammers op de loer liggen. Maar daarna staat elke volgende door jou geschreven beoordeling direct online.