Kinderdagverblijf op de boerderij

De keuze voor een kinderdagverblijf is een bewuste keuze. Je kiest een kinderdagverblijf dat past bij je kindje en bij je eigen opvoeding. Dan is het goed om te weten dat je ook kunt kiezen voor een kinderdagverblijf op de boerderij. Daar is de natuur dichtbij en hebben de kinderen meer ruimte.

Om agrariërs te ondersteunen bij het starten en exploiteren van een kinderdagverblijf op hun agrarische bedrijf is de Verenigde Agrarische Kinderopvang (VAK) opgericht. De kinderdagverblijven op de boerderij voldoen namelijk aan alle strenge regels en daar ondersteunt de VAK bij.

Via de website van Verenigde Agrarische Kinderopvang (VAK) kun je een kinderdagverblijf op de boerderij bij jou in de buurt vinden. Er komen steeds meer bij!

Een onderonsje met Liz

Wat is het grootste verschil met een kinderdagverblijf in steden?
Hahaha,dat onze kinderdagverblijven liggen op een bestaande boerderij! Daarnaast, en ik kan uiteraard alleen spreken voor kinderdagverblijven die aangesloten zijn bij de VAK, hebben onze kinderdagverblijven heel veel extra ruimte zowel binnen als buiten en integreren wij de natuur en veel van de basiswaarden en- normen van de boeren in onze pedagogische visie. Er is heel veel bijzonders te vertellen over onze manier van kijken, werken en opvangen van
kinderen. Teveel om in een zin samen te vatten. Het runnen van een kinderdagverblijf bij de VAK vraag authenticiteit van de medewerkers, respect voor kinderen en onze (leef)omgeving en de bereidschap om samen met de kinderen te blijven ontwikkelen met plezier, nieuwsgierigheid en heel veel liefde.
Eten de kinderen op de boerderij ook alleen biologisch?
Zeker niet op elk van onze kinderdagverblijven. Sommige ondernemers bevorderen dit heel sterk, anderen iets minder. Wel is iedereen heel bewust met voeding bezig (zoals wij met alles proberen heel bewust om te gaan). Alles wat groeit heeft tenslotte voeding nodig! Planten, dieren maar ook wij mensen. Hoe hoger te kwaliteit des te meer kansen bieden wij op een gezonde ontwikkeling en een sterke start in het leven.
Wordt het kinderdagverblijf gerund door boeren? Hebben zij dan een
opleiding?
De kinderdagverblijven worden gerund door vrouwen van boeren en de boerderij wordt gerund door de boer. Onze ondernemersechtparen hebben sterke partnerschappen en leven hierin gelijkwaardigheid (voor). Beslissingen worden over het algemeen SAMEN genomen. Al het personeel beschikt over de nodige papieren, uiteraard! Maar ook de meeste VAK ondernemers beschikken over een diploma spw of sph of gaan dit op een rustiger tijdstip halen (vaak is de opstart heel hectisch en is er sprake van lange onderhandelingen met
gemeentes ivm de vergunningen etc.).
Verplicht is voor alle ondernemers om een basistraining te volgen vóór de opening van een kinderdagverblijf en/of voor men aan kan sluiten bij de VAK. In onze basistraining is aandacht voor pedagogische en ook andere vaardigheden. Daarna word binnen de VAK gezorgd voor een aanbod van verschillende trainingen op het gebied van pedagogiek, communicatie, persoonlijkheidsontwikkeling en ondernemerschap. Een aantal van deze
trainingen zijn verplicht voor zowel personeel als ondernemers! Wij geloven heel sterk in inspiratie als leermiddel. Het uitwisselen van kennis en vaardigheden en het (voor)leven van talenten. Door interne en externe audits en coaching bewaken en onderhouden wij onze kwaliteit.
Hoeveel kinderdagverblijven op de boerderij zijn er al in Nederland?
In heel Nederland zijn er op dit moment ca. 63 agrarische kinderdagverblijven volgens de laatste cijfers. Daarvan zijn op dit moment 41 aangesloten bij de VAK en komen er nog steeds meer bij.
Is het zo’n kinderdagverblijf duurder dan andere kinderdagverblijven?
Zeker niet! Wij willen deze vorm van kinderopvang juist alle kinderen kunnen bieden! De prijzen liggen allemaal binnen de norm hoewel wij ontzettend veel extras bieden, natuurlijk!
Zijn er ook andere pedagogische visies?
De VAK heeft zeker een geheel eigen visie. Onze waarden zijn verwerkt in ons pedagogisch beleid maar ook in een programma van eisen voor de bouw en inrichting van de kinderdagverblijven en hun buitenruimte. Er staan door het hele land geweldige kinderdagverblijven met heel veel lichtinval, natuurlijke kleuren en gezellige woonkeukens die zorgen voor de juiste veiligheid en stimulans van kinderen. Buitenruimtes met ‘ouderwetse’, natuurlijke speelelementen en natuurlijk is er altijd de boerderij die samen
met de leidsters en de boer word bezocht en waar door de kinderen een handje ‘geholpen’ kan worden. Er is veel aandacht voor elkaar en het natuurlijke, eigen ritme van het kind en zijn ontwikkeling. Goed kijken en luisteren naar elkaar en je omgeving maar ook naar jezelf is één van onze belangrijkste uitgangspunten. Geen schoolwijsheden maar ‘gewoon’ kijken en luisteren en zijn wie je bent! Dat is best moeilijk voor velen en zegt dus iets over de kwaliteit (persoonlijkheid) van onze leidsters.
Kom gerust eens kijken op één van de kinderdagverblijven op de boerderij.

Thank you! Liz Barbian, coördinator!

Een filmpje over het kinderdagverblijf op de boerderij in Zijldijk.

Vond je het leuk om dit te lezen? Deel het dan met anderen!


Je weet nu hoe leuk ik Kinderdagverblijf op de boerderij vind. Tot nog toe hebben 4 andere ecomamas een beoordeling geschreven. Heb jij zelf ervaring met ze? Schrijf dan snel zelf een beoordeling en verdien eeuwige roem!

Een beoordeling is pas echt leuk wanneer andere ecomama's er iets aan hebben. Dus schrijf een informatief stukje over jouw ervaring.

  1. Marieke says:

    Super, ik heb geen kind meer die naar een kinderdagverblijf gaat maar naar bso Struin, de aanrader voor buitenschoolse opvang buiten in Nijmegen. Ze zijn er ‘altijd’ buiten en leren er van alles over natuur. En dat is wel zo prettig na een dag school binnen. Van mij mag heel NL vol met dit soort kinderopvang.

  2. Ik vind dit heel gaaf om te lezen. Ik kende het concept nog niet en het verruimt je blik. Het idee dat mijn kids lekker veel buiten zijn, daar word ik blij van! Ik ben erg bewust met de opvoeding van mijn kinderen bezig en dan vooral als het gaat om gedrag. Ik zie er continu een uitdaging in om gewenst gedrag te versterken/ stimuleren en ongewenst gedrag om te buigen of te voorkomen. Ik geloof heilig in deze manier van opvoeden en het voelt goed om je kinderen niet continu te hoeven corrigeren. Ik ben tevreden over de kinderopvang waar ze 1 dag in de week zitten, maar ze sluiten niet 100% aan bij mijn visie. Ik hoop dat die opvang er nog een keer komt… 🙂 Leuk om door deze blogpost ook bewust gemaakt te worden van andere dingen dan gedrag, zoals voedsel, licht, omgeving.

  3. RozeMarijn says:

    Ik kan op de foto helemaal niks vinden over de locaties. Maar ik kan kippig zijn.

  4. Ecomama says:

    Er staat nu ook een link bij naar de locaties. Daar staan ook nog meer foto’s bij. Tok.

0

Ik ben echt heel erg benieuwd wat jij er van vindt.

Je eerste beoordeling wordt niet direct geplaatst, dan wil ik even checken of er geen creeps en spammers op de loer liggen. Maar daarna staat elke volgende door jou geschreven beoordeling direct online.