Peerby

‘In 3 dagen heb ik 1000 foto’s gescand! Toen ik eenmaal bezig was met de foto’s van mijn oma, kreeg ik de smaak te pakken en heb de rest van mijn foto’s onder het stof vandaag gehaald.’ vertelt Floor trots. Rosa antwoordt ‘Zie je wel, je kunt beter een scanner lenen dan hebben. Ik doe nooit iets met die scanner omdat ‘t altijd nog kan!’
Fotografie: Sander Heezen

Sommige spullen gebruik je zelden. Of nooit. En je buurvrouw kan net even een boormachine, ladder of scanner nodig hebben voor een klein klusje. Natuurlijk mag ze die dan even van je lenen. Bij Peerby vind je een mooi overzicht van spullen in de buurt, die je mag lenen. Zo bespaar je zelf veel geld omdat je spullen niet voor incidenteel gebruik hoeft te kopen. En je kunt jouw spullen uitlenen aan mensen die het nodig hebben. Dat geeft toch ook een super goed gevoel?

Peerby is dus een site waarop je makkelijk in contact kunt komen met mensen, die bereid zijn om hun spullen uit te lenen. Het bijzondere van Peerby is niet dat mensen hun spullen te leen of te huur aanbieden, maar dat het vraaggestuurd is, andersom dus. Gebruikers geven aan wat ze nodig hebben en Peerby vraagt vervolgens voor je rond in je buurt.

Een onderonsje met de vrouw met het kitpistool

Wat is het eerste dat je zelf uitgeleend en geleend hebt?
Mijn eerste Peerbydeal is een kitpistool om gaatjes in de tegelwand van mijn douche te vullen. Op het moment ben ik aan het verhuizen, vandaar dat ik nu net een ook een waterpomptang en een boormachine heb geleend! Heel handig, stel dat ik dat allemaal moet aanschaffen? Het eerste dat ik zelf heb uitgeleend is de decoupeerzaag van mijn vriend, haha!
Hoe werkt Peerby eigenlijk?
Als je buur je iets uit wil lenen, zoals een boormachine, dan zet je je zoekvraag op Peerby en zoekt Peerby voor je rond in je buurt. Als je buur aangeeft dat hij/zij de boormachine heeft en aan je wil uitlenen? Dan brengt Peerby jullie met elkaar in contact via een chatprogramma en vanaf dat moment bepalen jullie zelf hoe lang de uitleen duurt, wat de uitlener er voor terug wil (bijvoorbeeld een kopje soep tegen het uitlenen van een staafmixer), kortom: wat voor afspraken je onderling maakt voor de uitleen. Via de chat spreek je af wanneer je wat, waar en voor hoeveel met elkaar deelt. Tot nu toe lenen heel veel mensen hun spullen gratis uit. De meeste mensen vinden het zo leuk dat ze iets voor hun buur kunnen doen dat ze er niks voor terug hoeven.
Hoe is Peerby ontstaan?
Geïnspireerd door de TED Talk van Rachel Botsman over ‘Collaborative consumption’ (letterlijk ‘gezamenlijke consumptie’) bedacht Daan Weddepohl in oktober 2011 ‘Buurhuur’. Buurhuur zou een communicatieplatform voor buren worden; een website die vraag en aanbod uit de wijk bij elkaar brengt. Een jaar later heet Buurhuur geen Buurhuur meer, maar Peerby. Peerby is een website waarmee je spullen kunt lenen of huren van je buren. En dat is goed voor je portemonnee, je buurt en onze planeet. Daarmee is Peerby gebaseerd op de gedachte dat toegang tot spullen (het kunnen gebruiken van spullen) belangrijker is dan het bezitten van spullen. In maart werd Peerby opgericht door Daan, Jonas Matser en Eelke Boezeman. Het team is ondertussen 6 man sterk.
In welke regio is Peerby het meest hot?
Peerby is nog spiksplinternieuw. Sinds september 2012 zijn we door heel Nederland te gebruiken en we groeien gestaag. In de grote steden als Amsterdam, Utrecht en Nijmegen zijn we groot. Niet alleen de in de grote steden is Peerby hot; op wonderbaarlijke wijze hebben we ook veel leden in bijvoorbeeld Kudelstaart en Haren. Peerby groeit gestaag, vooral doordat mensen er enthousiast over zijn en zelf hun buren uitnodigen om lid te worden. Dat betekent immers meer aanbod in de buurt! Om dat gemakkelijk te maken sturen we Peerbyleden, als ze daar om vragen, promotiepakketjes met posters en flyers op.
Wil jij ook een promopakketje ontvangen? Stuur dan een mailtje met je adres naar promo@peerby.nl
Wat is de meest gestelde vraag?
Daar hebben we een plaatje van!
Watvoor dingen worden er het meest uitgeleend?
Mensen vragen vooral om spullen die ze maar af en toe nodig hebben en waarvan het zonde is om ze te kopen. Aangezien ze daarna in een stoffig hoekje blijven liggen. Wist je dat een boormachine 12 tot 13 minuten in zijn boormachine-leven wordt gebruikt?
Mensen lenen ladders, boormachines, staafmixers, klapstoelen, backpacks van elkaar. Daarnaast merken we dat er seizoensgebonden spullen worden gedeeld: zoals koelbox, BBQ’s, partytenten, skipakken, chocoladefontein en gourmetstel.
Hoe gaan jullie de wereld weer een beetje mooier maken?
De visie achter Peerby is gebaseerd op 3 thema’s; spullen delen is goed voor je portemonnee aangezien je minder geld aan spullen hoeft uit te geven (en meer aan leuke dingen doen) en de spullen die je koopt efficiënter gebruikt. Het is goed voor je buurt; buren leren elkaar beter kennen. En het is tenslotte goed voor de planeet: er hoeven minder spullen geproduceerd te worden. Een achtste van de CO2 uitstoot is afkomstige van de productie en consumptie van goederen. Door tien procent van de spullen (uit) te lenen in plaats van te kopen verminder je de CO2 uitstoot en dat staat voor een gemiddelde Nederlander gelijk aan de impact van het planten van 100 bomen. Als je bedenkt dat de een boormachine in zijn hele bestaan maar 12 minuten wordt gebruikt is die tien procent zó gehaald.
Wij zijn geen heilige boontjes. Wij vinden dat alles wat ‘goed’ is ook makkelijk, leuk en voordelig mag zijn. Daarom willen we dat je ook echt iets aan Peerby hebt, lekker makkelijk in gebruik en een leuke manier is om je buren te leren kennen. Zo is Peerby goed voor de planeet, goed voor je buurt en goed voor jou.

Thank you! Ieteke Schouten: Communicatie!

Een filmpje van de ruilers

Dit filmpje is door Peerby zelf gemaakt. Ze hebben zelfs hun eigen Vimeo kanaal, daar kun je alle filmpjes bekijken.

Vond je het leuk om dit te lezen? Deel het dan met anderen!


Je weet nu hoe leuk ik Peerby vind. Tot nog toe heeft niemand anders een beoordeling geschreven. Heb jij zelf ervaring met ze? Schrijf dan snel zelf een beoordeling en verdien eeuwige roem!

Een beoordeling is pas echt leuk wanneer andere ecomama's er iets aan hebben. Dus schrijf een informatief stukje over jouw ervaring.

0

Ik ben echt heel erg benieuwd wat jij er van vindt.

Je eerste beoordeling wordt niet direct geplaatst, dan wil ik even checken of er geen creeps en spammers op de loer liggen. Maar daarna staat elke volgende door jou geschreven beoordeling direct online.