Red het milieu in een computerspel

Het is misschien niet de meest voor de hand liggende combinatie: computerspellen en het milieu. Computers staan bekend om hun hoge stroomverbruik, en bij games denken de meeste mensen eerder aan schietspellen. Gelukkig zijn er ook alternatieven, eerder schreven we al over energiezuinige computers, nu hebben we computerspellen met een ecologisch karakter op een rijtje gezet.

Eco-games zijn er in allerlei soorten en maten. Zo zijn er spellen waarbij je zelf een boerderij moet runnen en er bijvoorbeeld voor moet zorgen dat je gewassen niet zijn geïnfecteerd met Salmonella. Er zijn ook spellen waarbij je kunt bedenken hoe we in de toekomst de opwarming van de aarde tegen kunnen gaan, of verschillende manieren kunt ontwikkelen om vervuiling te voorkomen. Een welkome afwisseling vormen de spellen waarin het om natuurrampen gaat, zoals ‘pandemic 2’: de spelers van dat spel moeten een virus, bacterie of parasiet creëren die de mensheid kan vernietigen. Je hoeft dus niet altijd voor het goede doel te strijden.

Educatief karakter

Deze spellen zijn – hoe kon het anders – op bestaande formaten geënt. Het spel ‘Eco’ bijvoorbeeld, waarvan later dit jaar een eerste versie wordt verwacht, lijkt erg op het populaire Minecraft. Net als bij Minecraft bouwen de spelers samen aan een eigen wereld, en elke speler is afhankelijk van een goede omgang met de aanwezige natuurlijke hulpbronnen. In de fictieve wereld van ‘Eco’ hangt de mensheid een natuurramp boven het hoofd en de spelers moeten de ramp samen zien af te wenden. Als ze dat niet lukt, eindigt het spel.

Een verschil tussen spellen als Minecraft en ecologische computerspellen is dat ecologische computerspellen een educatief karakter hebben. De spelers leren hoe ze natuurlijke hulpbronnen eerlijk kunnen verdelen of hoe ziektes zich verspreiden. Als ze ervaren hoe ze deze processen zelf kunnen sturen, zullen ze zich ook in het echte leven meer bij globale milieuproblemen betrokken voelen.

Heb je zin gekregen een spel te spelen? Voor veel spellen kun je betalen via handige en veilige online-betaalmethodes, zoals de paysafecard.

Vond je het leuk om dit te lezen? Deel het dan met anderen!


Je weet nu hoe leuk ik Red het milieu in een computerspel vind. Tot nog toe heeft niemand anders een beoordeling geschreven. Heb jij zelf ervaring met ze? Schrijf dan snel zelf een beoordeling en verdien eeuwige roem!

Een beoordeling is pas echt leuk wanneer andere ecomama's er iets aan hebben. Dus schrijf een informatief stukje over jouw ervaring.

0

Ik ben echt heel erg benieuwd wat jij er van vindt.

Je eerste beoordeling wordt niet direct geplaatst, dan wil ik even checken of er geen creeps en spammers op de loer liggen. Maar daarna staat elke volgende door jou geschreven beoordeling direct online.