Ruim baan voor de waterstofauto

In de autowereld zijn er in het kader van duurzaamheid de laatste jaren veel vernieuwingen gepresenteerd. Elektrische auto’s worden steeds meer een onderdeel van ons straatbeeld en de hybride is eigenlijk al een ingeburgerde auto. Toch staan de ontwikkelingen niet stil. Zo presenteerde Toyota op de laatste Auto-RAI de Mirai: een waterstofauto.

Toyota is op het gebied van waterstofauto’s niet de voorloper, want Hyundai is zelfs al een stap verder. Recentelijk werden de eerste modellen van de Hyundai ix35 in Nederland geïntroduceerd en op kenteken gezet. Deze waterstofauto heeft een actieradius van ongeveer 600 kilometer en haalt snelheden tot 160 kilometer per uur. Vooral de actieradius is een groot pluspunt ten opzichte van bijvoorbeeld een elektrische auto. Zo blijkt uit een recente test van de ANWB dat een Mitsubishi iMiev slechts een rijbereik heeft van 132 kilometer. Als beste uit de test kwam de Tesla Model S met een actieradius van 424 km. Dat is nog steeds een slordige 200 kilometer minder dan de nieuwe Hyundai ix35.

Er zijn nog een aantal voordelen die de waterstofauto heeft. Een waterstofauto scheidt ten eerste geen schadelijke stoffen uit: uit de uitlaat komt alleen waterdamp! Bij het produceren van waterstof wordt wél energie gebruikt. Het is dus van belang dat dit met groene stroom gebeurt, anders valt het milieu-effect weer weg. De auto hoeft daarnaast niet opgeladen te worden zoals een elektrische auto. Dus geen uren aan de paal, maar eenvoudig tanken. Net zoals bij een benzine- of een dieselauto.

Heeft een waterstofauto dan alleen voordelen? Nee, het tanken met een waterstofauto is op dit moment de bottleneck en staat in Nederland nog in de
kinderschoenen. Het eerste waterstoftankstation werd in september 2014 geopend aan de A15 in Rhoon, onder de rook van Rotterdam. Inmiddels zijn er wel meerdere initiatieven voor andere waterstoftankstations. In Engeland, Duitsland en Denemarken zijn deze tankstations al veel meer gemeengoed en Toyota zal de Mirai daar dan ook gewoon op de weg brengen. De ix35 van Hyundai wordt voorlopig alleen nog door officiële instanties en bedrijven gebruikt. Hyundai verwacht wel dat ze dit jaar ook een aantal auto’s aan particulieren zullen verkopen.

Mocht je dit jaar één van die pioniers zijn, die besluiten om over te stappen op een waterstofauto, dan wordt het ook tijd om je vervuilende auto aan de kant te zetten. Op dat moment is het belangrijk om een goede prijs voor je huidige auto te krijgen. Een waardebepaling van je auto via wijkopenautos.nl kan je hierbij helpen. Daarna weet je precies waar je aan toe bent en kun je je auto snel en met een gerust hart verkopen.

Vond je het leuk om dit te lezen? Deel het dan met anderen!


Je weet nu hoe leuk ik Ruim baan voor de waterstofauto vind. Tot nog toe heeft 1 andere ecomama een beoordeling geschreven. Heb jij zelf ervaring met ze? Schrijf dan snel zelf een beoordeling en verdien eeuwige roem!

Een beoordeling is pas echt leuk wanneer andere ecomama's er iets aan hebben. Dus schrijf een informatief stukje over jouw ervaring.

  1. Wilma Slomp says:

    Waterstofauto’s schijnen helemaal niet zo’n lage CO2 uitstoot te hebben, als je proces van brandstof maken en verbruik in zijn geheel bekijkt. Bekijk de reacties op mijn post op Facebook (Wilma Slomp) van een waterstofauto die ik laatst zag rijden. Interessante artikelen!

0

Ik ben echt heel erg benieuwd wat jij er van vindt.

Je eerste beoordeling wordt niet direct geplaatst, dan wil ik even checken of er geen creeps en spammers op de loer liggen. Maar daarna staat elke volgende door jou geschreven beoordeling direct online.